Mødedato: 10.10.2011, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

lokalplanforslag "Øster Farimagsgades Skole"

Se alle bilag

Der skal tages stilling til offentliggørelse af forslag til lokalplan ”Øster Farimagsgades Skole”, der muliggør udvidelse af Øster Farimagsgades Skole i Indre By fra to til tre spor samt etablering af skolefritidsordninger på skolen.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.                  at lokalplanforslag ”Øster Farimagsgades Skole” (bilag 1) vedtages med henblik på offentliggørelse i to måneder, samt

            2.         at vedtage det foreslåede borgerdialogforløb (bilag 4)

Problemstilling

København vokser med 1.000 nye indbyggere om måneder, heraf ca. 100 børn. Det skaber behov for øget skolekapacitet. På den baggrund blev der i Budget 2010 truffet beslutning om, at udvide Øster Farimagsgades Skole med 1 spor, fra 2 til 3 spor, samt 100 pladser i en skolefritidsordning. Med aftale om Budget 2011, som blev tiltrådt i Borgerrepræsentationen den 17. september 2010, blev det besluttet at udvide skolen med endnu 1 spor til en 4 sporet skole med 200 skolefritidsordnings pladser. En forudsætning for udvidelsen med det 4. spor var erhvervelse af Østre Borgerdydskole. Da det viste sig ikke at være muligt at råde over Østre Borgerdydskole til den aktuelle skoleudvidelse, udvides Øster Farimagsgades Skole kun med 1 spor på matriklen således, at skolen bliver en 3-sporet skole med 100 skolefritidsordnings pladser.

Projektet har et omfang på ca. 3.800 m² etageareal samt nedrivning af ca. 930 m² etageareal. En realisering af projektet forudsætter, at der udarbejdes en lokalplan.

Forvaltningen fremlægger lokalplanforslaget uden forudgående startredegørelse, da skoleudvidelsen er besluttet i Borgerrepræsentationen.

Løsning

Lokalplanforslaget (bilag 1) muliggør opførelse af en ny skolebebyggelse og etablering af alsidige, tidssvarende og attraktive friarealer efter nedrivning af bebyggelse i skolegården. Det er forvaltningens vurdering, at lokalplanen og byggeprojektet vil medvirke til at styrke rammerne for børn og unge i nærmiljøet.

Lokalplanforslaget er udarbejdet på baggrund af et skitseprojekt, som Hou+Partnere Arkitekter A/S har udarbejdet for Københavns Ejendomme, Københavns Kommune. Projektet indeholder en ny kompakt bebyggelse placeret nord for skolens gamle hovedbygning langs med Øster Farimagsgade, hvor der i dag ligger en 1-etages idrætsbygning og en række store platantræer. Kun hovedbygningen og faglokalebygningen langs vejen bevares og øvrig bebyggelse fjernes. Efter gennemførelsen af projektet vil skolens samlede etageareal udgøre ca. 7.900 m² etageareal svarende til en bebyggelsesprocent på 150 og friarealprocenten vil være 40.

Bygningen opføres i samspil med den eksisterende bevaringsværdige hovedbygning, med tilsvarende gesims- og bygningshøjde mod gaden. Mod Holmens Kirkegård har bygningen en lavere højde. Bygningen er i udformning, facader og tag en moderne fortolkning af hovedbygningen. Mod gårdsiden etableres en stor tagterrasse på taget af 1. sal. Den supplerer udearealerne på terræn og bidrager til varierede udendørsaktiviteter for skoleeleverne. Eksisterende træer bevares så vidt muligt, og der suppleres med nye træer. Der arbejdes med bæredygtige elementer i projektet, idet der overvejes etablering af solceller, begrønning af mindre tage og andre former for forsinkelse af regnvand.

Skoleprojektet indebærer fældning af fem bevaringsværdige platantræer og et birketræ. Træerne, der står mod Øster Farimagsgade,  indgår i de karakteristiske rækker store træer, der danner et stærkt grønt miljø i området. Endvidere nedrives skolens oprindelige gymnastiksalsbygning, der i ”Bydelsatlas Indre By” er registreret med høj bevaringsværdi, kategori 3 på en skala fra 1-9, hvor 1 er højest. Dette er nødvendigt for at muliggøre udvidelse af skolen og placering af den nye bygning mod Øster Farimagsgade samt for etablering af optimale og sammenhængende udearealer for skoleeleverne. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at hensynet til at skabe plads til flere skolebørn i dette tilfælde vejer tungere end hensynet til at bevare gymnastiksalsbygningen samt de fem træer. Gymnastiksalens funktioner genetableres i den nye skolebygning, og fældede træer bliver erstattet af nye.

 

Lokalplanen omfatter fire ejendomme, der i Kommuneplan 2009 er fastlagt til område til institutioner (O5-område), skoleejendommen, ejendommen Dronning Louisegården med børneinstitutioner, Esajas Kirke samt en villaejendom med præstebolig.

Udover at muliggøre udvidelse af skolen sikrer lokalplanen bevaring af arkitektonisk værdifulde bygninger og bevaringsværdige træer. Den eksisterende offentlige sti gennem lokalplanområdet fastholdes, og der stilles krav om, at ubebyggede arealer udformes således, at området fremstår med en sammenhængende karakter og et varieret udbud af aktivitetsmuligheder for skolens elever. Der stilles krav om parkering for cykler i overensstemmelse med kommuneplanens retningslinier, og for at muliggøre opholdsarealer bliver der i hele lokalplanområdet ikke tilladt bilparkering. På børneinstitutionsejendommen Dronning Louisegården forudsætter væsentligt nybyggeri, at der udarbejdes en supplerende lokalplan, idet der ikke er en restbyggemulighed på ejendommen.

Lokalplanforslaget er i overensstemmelse med Kommuneplan 2009 og forslag til Kommuneplan 2011.

Miljøvurdering

Lokalplanen vurderes ikke at medføre, at der skal foretages en miljøvurdering af planer og programmer. Afgørelsen om, at planforslaget ikke miljøvurderes, vil blive offentliggjort samtidig med lokalplanforslaget. (Bilag 2).

Tilgængelighed

Tilgængelighed for alle anses for sikret i lokalplanen for udendørsarealer og i bygningsreglementet for indendørsarealer (bilag 3).

Lokaludvalg

Der er foretaget intern høring, herunder af Indre By Lokaludvalg, i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget. Lokaludvalget forventer et øget pres på gaderne omkring skolen og ønsker, at gaderne i området sikres for gående og cyklende skolebørn samt etablering af parkeringsareal, hvor børn kan sættes af og hentes.

Forvaltningen forventer, at disse problemer afhjælpes i det igangværende ”Sikker skolevej”-projekt.

Borgerdialog

Borgerdialogforløbet omfatter, at lokalplanforslaget lægges på kommunens hjemmeside ”Bliv hørt” med mulighed for indlæg/høring, annoncering i områdets lokalaviser og et borgermøde tilrettelagt som orienteringsmøde (bilag 4).

 

Videre proces

Når lokalplanforslaget er vedtaget i Borgerrepræsentationen, gennemføres en offentlig høring i to måneder. Efter offentlighedsperioden fremlægges indstilling om endelig vedtagelse af lokalplanen for udvalgene og Borgerrepræsentationen. Endelig vedtagelse forventes at ske i maj 2012.



Hjalte Aaberg

                                                                  /Simon Kjær Hansen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 10. oktober 2011:

 
Lars Berg Dueholm (I) stillede ændringsforslag til lokalplanforslaget om:

 
”at § 7 stk. 5 fjernes fra lokalplanforslaget og erstattes med, at der kan etableres p-pladser indenfor kommuneplanens rammer.”

 
For ændringsforslaget stemte 2 udvalgsmedlemmer: C og I

Imod ændringsforslaget stemte 5 udvalgsmedlemmer: A, F og Ø

Et udvalgsmedlem undlod at stemme: O

 
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget.

 
Indstillingen blev anbefalet.

 
Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberale Alliance afgav protokolbemærkning:

 

”Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberale Alliance er ikke tilhænger af, at der ikke må etableres bilparkering. Der kan meget sandsynligt på sigt blive behov for yderligere p-pladser.”
Til top