Mødedato: 08.05.2023, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Teknik- og Miljøudvalgets høringssvar til Københavns Kommunes nye megaeventstrategi

Se alle bilag

Københavns Kommune oprettede med Budget 2018 megaeventpuljen med dertilhørende kriterier, men der har manglet en fælles overordnet strategisk retning på området. Udkast til en egentlig Megaeventstrategi er derfor blevet udformet. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til høringssvar om København Kommunes første megaeventstrategi, som Økonomiforvaltningen har sendt i høring hos Kultur- og Fritidsudvalget samt Teknik- og Miljøudvalget. Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet forslag til høringssvar fra Teknik- og Miljøudvalget. 

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forslag til høringssvar fra Teknik- og Miljøudvalget om ny megaeventstrategi for Københavns Kommune oversendes til Økonomiforvaltningen som beskrevet under afsnittet Løsning og bilag 2.

Problemstilling

Med Budget 2023 (BR, 6. oktober 2022) (B, C, D, I, O, V, Ø og Å) blev det besluttet, at Økonomiforvaltningen skulle tage initiativ til udarbejdelsen af København Kommunes første megaeventstrategi. Der har været afholdt en fælles temadrøftelse på tværs af Kultur- og Fritidsudvalget, Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget den 14. marts 2023. Her drøftede politikerne de overordnede linjer i strategien, herunder Københavns Kommunes engagement som værtsby med henblik på at udnytte potentialerne ved megaevents i København.

I arbejdet med at formulere det foreliggende udkast til megaeventstrategi (bilag 3) har Kultur- og Fritidsforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Wonderful Copenhagen (WoCo) været involveret løbende, ligesom en række eksterne aktører har været inddraget.

Løsning

Det vedlagte udkast til megaeventstrategi (bilag 3) er målrettet byens politikere og skal fungere som Københavns Kommunes rettesnor for arbejdet med tiltrækning, planlægning og afvikling af kommende megaevents. Strategien er vedlagt et bilag, der indeholder en række initiativer (bilag 4). Overborgmesteren, kultur- og fritidsborgmesteren samt teknik- og miljøborgmesteren står som underskrivere i forordet.

Af udkastet til strategien fremgår det, at Københavns Kommune – både på administrativt og politisk niveau – fremover skal tage stilling til, hvilket strategisk potentiale der er ved en specifik megaevent med udgangspunkt i byens DNA og værdier. Denne stillingtagen skal ske tidligt i processen. Samtidig understreger strategiudkastet potentialet og de forskellige roller, som byen kan påtage sig som værtsby, herunder aktivering af forskellige borgergrupper og virksomheder. Endelig peger strategiudkastet på behovet for en øget professionalisering af arbejdet med megaevents i Københavns Kommune. Professionaliseringen kræver kontinuitet og at der ses på det interne samarbejde i kommunen og på samarbejdet med nære samarbejdspartnere, herunder WoCo, som spiller en stor rolle særligt ift. tiltrækningen af events.

Bilaget til strategien (bilag 4) indeholder bl.a. initiativer vedr.:

  • Nye kriterier for Megaeventpuljen, hvilket bl.a. vil give mulighed for at give tilskud til tilbagevendende megaevents.
  • Årlig politisk drøftelse i Økonomiudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget om kommunens strategiske arbejde med at tiltrække større megaevents til byen.
  • Tidligere involvering af relevante borgmestre og Økonomiudvalget bl.a. ift. at afsøge politiske og foreløbige mandater.
  • Etablering af ’Copenhagen Megaevents’ på tværs af Økonomiforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen samt WoCo, hvor Københavns Kommunes arbejde med megaevents formaliseres og professionaliseres.
  • Københavns Kommunes tilskud til tiltrækningsarbejdet i WoCo foreslås inkluderet i og reguleret via kommunens samlede tilskud til WoCo fra 2024. Den relevante forligskreds, jf. Budget 2019 (4. oktober 2018) (A, B, C, F, I, O og V) forelægges en sag herom.
  • Oprettelse af tematiske vidensgrupper som erstatning for Eventrådet.
  • Understøttelse af bæredygtige megaevents.

Forvaltningens forslag til høringssvar på megaeventstrategien er vedlagt i bilag 2.

Høringssvaret lægger vægt på tre elementer:

  • Kommunen bør i videst mulig udstrækning understøtte en ambitiøs bæredygtighedsprofil på megaevents i København. Kommunen bør stille krav om, at ansøgerne grundigt beskriver deres tiltag for at skabe bæredygtige events – herunder minimering af engangsplast, klimaaftryk og andre miljøpåvirkninger – så dette kan indgå i en helhedsvurdering af ansøgningerne.
  • Det er vigtigt, at Teknik- og Miljøforvaltningen inddrages tidligt i planlægningen af megaevents, så gener for beboere minimeres og kvaliteten af events opleves højest muligt.
  • Det er vigtigt, at kommunen investerer i megaevents, som understøtter visionerne for byen og giver borgerne mulighed for at deltage med fri og gratis adgang for alle.

Politisk handlerum

Udvalget kan beslutte at sende et høringssvar, som betoner andre elementer i strategiudkastet eller stiller forslag om at inddrage andre forhold, som ikke er beskrevet i det foreliggende strategiudkast.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, sendes høringssvar til Økonomiforvaltningen. Økonomiudvalget behandler strategien medio juni 2023.

 

Søren Wille

                          / Lena Kongsbach

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 8. maj 2023

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”For Det Konservative Folkeparti er det vigtigt, at der i forbindelse med alle de megaeventer der gennemføres, sikres at byen spærres af i det kortest mulige tidsrum, samt at der udvikles en ambitiøs plan for håndtering af gadeaffald og sikres toiletkapacitet. ”

Til top