Mødedato: 07.01.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Revision af indsatsplan for bekæmpelse af kæmpebjørneklo

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om udkast til revision af indsatsplan for bekæmpelse af kæmpebjørneklo fra år 2009 kan sendes i offentlig høring.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at udkastet til revision af indsatsplan for bekæmpelse af kæmpebjørneklo sendes i offentlig høring i otte uger.

     

Problemstilling

Den nuværende indsatsplan for bekæmpelse af kæmpebjørneklo blev godkendt af Teknik- og Miljøudvalget den 10. december 2008 og udløber med udgangen af 2018. Uden en indsatsplan kan Københavns Kommune ikke pålægge ejere eller brugere af arealer, hvor der findes kæmpebjørneklo, at bekæmpe den. Desuden har forvaltningen fået ny viden om effektiv bekæmpelse, og bekendtgørelsen om bekæmpelse af kæmpebjørneklo er blevet ændret.

Løsning

Af sikkerhedsmæssige årsager er det vigtigt at bekæmpe kæmpebjørneklo, idet saften fra planten er giftig for mennesker, hvor især børn kan være udsat. Kæmpebjørneklo er en invasiv plante, som kan udkonkurrere andre planter og ødelægge biodiversiteten. Forvaltningen har lavet et udkast til revideret indsatsplan for bekæmpelse af kæmpebjørneklo gældende frem til 2028 (bilag 2).

Det overordnede formål med indsatsplanen er at have et redskab til en effektiv bekæmpelse af kæmpebjørneklo i Københavns Kommune.

Målene for planen er at:

  • Forpligte private og offentlige grundejere til at bekæmpe kæmpebjørneklo, så planterne dør, og ikke kan formere sig.
  • Formidle viden til offentlige og private grundejere om, hvorfor og hvordan kæmpebjørneklo kan bekæmpes.
  • Motivere private og offentlige grundejere til at benytte ikke-kemiske bekæmpelsesmidler.

Både den gamle og den reviderede indsatsplan er i overensstemmelse med strategi for bynatur i København.

I den reviderede indsatsplan har Teknik- og Miljøforvaltningen med fornyet viden og erfaring opdateret afsnittet om bekæmpelsesmetoder. Tidligere anbefalede forvaltningen udover rodstikning suppleret med skærmkapning også andre mekaniske metoder til bekæmpelse, fx slåning, græsning med husdyr samt maskinopgravning. I den reviderede indsatsplan anbefales som udgangspunkt kun rodstikning suppleret med skærmkapning. Ved rodstikning skærer man roden over under vækstpunktet. Ved skærmkapning går man kun efter de blomstrende planter og kapper blomsterstanden af stænglen.  I særlige tilfælde kan græsning med husdyr eller maskinopgravning stadig være hensigtsmæssige metoder. Slåning som metode er derimod taget helt ud af indsatsplanen, da forvaltningen vurderer, at det ikke længere kan betragtes som en effektiv bekæmpelsesmetode.

Hvis der registreres kæmpebjørneklo på privat grund vil forvaltningen først ved dialog henstille til, at de fjernes. Hvis det ikke lykkes gives påbud til grundejer. Hvis ikke påbuddet følges, har kommunen, ifølge bekendtgørelse om bekæmpelse af kæmpebjørneklo, mulighed for at bekæmpe på privat areal mod en mindre opkrævning.

Indstillingen har konsekvenser for grundejere og brugere af arealer, hvor der forekommer kæmpebjørneklo. Grundejere og brugere kan være Københavns Kommune, staten eller private grundejere i Københavns Kommune.

Høring

Det Grønne Råd har deres næste møde den 26. februar 2019. For ikke at forsinke planen har forvaltningen valgt at orientere Det Grønne Råd om, at de skal være opmærksomme på høringen, i stedet for at drøfte indsatsplanen på et rådsmøde. Desuden vil forvaltningen informere relevante grønne organisationer og større grundejere, fx By & Havn, om høringen.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Den nye plan medfører ikke omkostninger til bekæmpelse af bjørneklo for kommunen udover de omkostninger, som Københavns Kommune allerede har til bekæmpelse af bjørneklo som følge af den gamle indsatsplan.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, igangsætter Teknik- og Miljøforvaltningen en offentlig høringsproces af revisionen af indsatsplanen for bekæmpelse af kæmpebjørneklo i otte uger via BlivHørt-portalen.

Efter høringsperioden får Teknik- og Miljøudvalget indsatsplanen forelagt til endelig godkendelse. Når planen er godkendt, vil den være gældende i en 10-årig periode fra 2019 til 2028.

                     

Pernille Andersen     

                                        /Hans Christian Karsten

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 7. januar 2019

Indstillingen blev godkendt.

Til top