Mødedato: 02.12.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Projektforslag til etablering af eldreven overskudsvarmepumpe på Novozymes anlæg ved Fuglebakken, Bispebjerg

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til godkendelse af HOFORs ansøgning om etablering af 4,65 MW eldreven overskudsvarmepumpe på Novozymes anlæg ved Fuglebakken, Bispebjerg.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltning indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at HOFORs ansøgning om etablering af en 4,65 MW eldreven overskudsvarmepumpe på Novozymes anlæg ved Fuglebakken imødekommes på betingelse af, at Energistyrelsen meddeler dispensation fra krav i § 14 i Projektbekendtgørelsen.

Problemstilling

HOFOR har ansøgt om, at Københavns Kommune godkender et projektforslag til udnyttelse af overskudsvarme fra Novozymes anlæg (som beskrevet i vedhæftet projektforslag, bilag 2), for at få billigere og mere miljøvenlig fjernvarme i systemet.

Borgerrepræsentationen besluttede den 18. januar 2018 at delegere beslutningskompetencen vedrørende varmeprojekter til Teknik- og Miljøforvaltningen medmindre projektet ikke lever op til kravene i bekendtgørelsen (bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg) og dermed kræver dispensation fra Energistyrelsen.  Projektet forudsætter en dispensation fra Energistyrelsen, og derfor skal Teknik- og Miljøudvalget træffe afgørelse i denne sag.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender projektforslaget på betingelse af, at Energistyrelsen giver en dispensation til projektet, så projektet kan realiseres inden udgangen af 2020. Projektet er afhængigt af bestemmelser indskrevet i Energispareordningen og skal derfor realiseres inden Energispareordningen udløber ved udgangen af 2020.

Samfundsøkonomi

Projektet viser en positiv samfundsøkonomi sammenlignet med et scenarie, hvor overskudsvarme ikke bliver udnyttet.

Der er tale om en reduktion af de samfundsøkonomiske varmeproduktionsomkostninger på lidt over 40 %. Ved udløbet af den betragtede 20-årige driftsperiode er der et positivt akkumuleret cashflow på 59,3 mio. kr.

Resultatet ændres ikke væsentligt, når der foretages følsomhedsberegninger, hvor prisen for investeringen og elprisen justeres 20 % højere og lavere end den forventede pris.

Energi- og miljøvurdering

Projektet viser en reduktion i CO2-emissioner og NOx-emissioner på hhv. ca. 1.000 og 10 tons om året, hvilket skyldes, at varmepumpen fortrænger overvejende biomassebaseret fjernvarme (træpiller og træflis), men også en vis mængde naturgasbaseret fjernvarme.

Høringssvar

Projektforslaget blev af Teknik- og Miljøforvaltningen sendt i partshøring til de berørte parter i perioden fra den 6. september 2019 til den 4. oktober 2019. De berørte parter er: Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S, Centralkommunernes Transmissionsselskab I/S, HOFOR Energiproduktion A/S, Ørsted A/S, EVIDA, Frederiksbergs Forsyning og Frederiksberg Kommune.

Der har i de modtagne høringssvar ikke været nogen indvendinger mod projektforslaget.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, og såfremt Energistyrelsen giver dispensation, vil HOFOR kunne igangsætte arbejdet med etablering af varmepumpen.

 

Søren Wille

                                            / Hans Christian Karsten

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 2. december 2019

Indstillingen blev godkendt.
Til top