Mødedato: 02.02.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forudgående høring samt udskrivelse af idékonkurrence for Christiansholm, Arsenaløen, Dokøen og Grønlandske Handels Plads

Se alle bilag

Udvalgene skal tage stilling til, at udviklingen af Christiansholm (Papirøen), Dokøen, Arsenaløen og Grønlandske Handels Plads sendes i forudgående høring samt tage stilling til udskrivelse af idékonkurrence for en fritids- og kulturfunktion på Christiansholm. 

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget, Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget godkender,

  1. at der udskrives en idekonkurrence, hvor alle interesserede kan komme med forslag til anvendelsen af en fritids- og kulturfunktion på Christiansholm.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,

    2.   at udviklingen af Christiansholm, Dokøen, Arsenaløen og Grønlandske Handels Plads sendes
          i forudgående høring i 5 uger inkl. påskeferien

Problemstilling

Grundejerne af Christiansholm (By&Havn), Dokøen (A.P. Møller Fonden) , Arsenaløen (Forsvarsministeriet Ejendomsstyrelsen) og Grønlandske Handels Plads (Styrelsen for Slotte- og Kulturejendomme) ønsker at udvikle deres grunde med henblik på at få nye funktioner og byliv i områderne.

Ønskerne kræver ændringer af plangrundlaget, og det indstilles derfor, at der fortages en indledende høring med henblik på at få idéer og synspunkter til udviklingen af delområderne og helheden af de fire delområder. Herudover indstilles, at der udskrives en idékonkurrence for anvendelse af Christiansholm til en fritids- og kulturfunktion med henblik på at få borgernes input og idéer til den videre planlægning af området.

Løsning

Økonomiforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen har indledt en undersøgelse af, hvordan områderne Christiansholm, Dokøen, Arsenaløen og Grønlandske Handels Plads i fremtiden skal udvikles. Hovedmålsætningen er at få skabt nyt liv, sammenhæng og værdi for københavnerne og besøgende i området.

De fire områder udgør nogle af de ældste områder i København og ligger centralt midt i havneløbet mellem en række af Københavns store kulturinstitutioner. Den centrale og attraktive placering betyder, at området allerede i dag er præget af byliv, som forventes intensiveret, når Inderhavnsbroen står færdig.

Forvaltningerne vurderer, at der i offentligheden kan være en forventning om en fritids- og kulturfunktion på Christiansholm, blandt andet på baggrund af Henning Larsens volumenstudier fra 2000, hvor det blev foreslået at placere et ”folkets hus” på Christiansholm. Forslaget blev ikke vedtaget politisk, og det foreslås, at der udskrives en åben idékonkurrence for at undersøge mulighederne for en fritids- og kulturfunktion på Christiansholm.

På baggrund af kommunens undersøgelse og forudgående høring vil en udvikling af området kræve igangsættelse af en proces med udarbejdelse af en masterplan og nye lokalplaner enten for alle områderne eller kun for nogle.

Den forudgående høring
I samarbejde med grundejerne vil der være en bred inddragelse af borgere, lokaludvalg og andre interessenter i processen. Det foreslås derfor, at processen indledes med forudgående høring, hvor alle kan komme med ideer til udviklingen af de enkelte områder og de fire delområder som en helhed. Til den indledende høring har forvaltningerne udarbejdet et høringsmateriale, hvor der stilles en række konkrete spørgsmål til udvikling af området (bilag 1).  I Kommuneplan 2011 er områderne udlagt til:
  • Dokøen er i dag udlagt til en C-ramme (Boliger og serviceerhverv). Grundejeren forestiller sig grunden udviklet til boliger eller grønne områder.
  • Christiansholm er i dag udlagt til B3-område (Boliger). Grundejeren ønsker at udvikle øen til et bykvarter med boliger og en offentlig funktion.
  • Arsenaløen er i dag udlagt til en C*- ramme (Boliger og serviceerhverv). Her er bygningerne fredet, så der forventes ikke nybyggeri. Grundejeren forestiller sig, bygningerne bliver brugt til boliger.
  • Grønlandske Handels Plads er i dag udlagt til en C2*-ramme (Boliger og serviceerhverv). Her forestiller grundejeren sig, at grunden skal udvikles til boliger, erhverv mv.

Idekonkurrence for en fritids- og kulturfunktion på Christiansholm
Udover den forudgående høring indstilles, at der sideløbende bliver udskrevet en idekonkurrence for en fritids- og kulturfunktion på Christiansholm. Formålet er at få en offentlig debat om mulighederne på Christiansholm, samt give borgere og interessenter mulighed for at komme med deres ønsker. Idekonkurrence skal således bruges til at afstemme forventningerne mellem kommune og offentligheden samt komme med idéer, som grundejeren og kommunen kan arbejde videre med. Valg af den endelige funktion vil ske senere i processen og ikke i idekonkurrencen.

Idekonkurrencen vil være åben for alle og skal derfor nå bredt ud bl.a. via sociale medier. Endvidere skal der afholdes tre offentlige arrangementer: 1) Igangsættelse af konkurrencen. 2) Et borgermøde/workshop eller lignende undervejs, der både omhandler idekonkurrencen for den offentlige funktion og den forudgående høring. 3) Offentliggørelse af vinderne.

Eksterne konsulenter gennemfører idekonkurrencen, mens dommerkomitéen vil bestå af Overborgmesteren, Teknik- og Miljøborgmesteren og Kultur- og Fritidsborgmesteren. Målet er at udpege flere vindere, så der er flere ideer at arbejde videre med.

Sideløbende med den forudgående høring og idekonkurrencen vil der blive udarbejdet en helhedsanalyse for de fire områder, hvor stedets særlige karakter og beliggenhed, trafik samt mulige funktioner vil blive belyst.

Økonomi

Der afsættes 300.000 kr. til idekonkurrencen, hvoraf Økonomiforvaltningen bidrager med 150.000 kr., Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen bidrager med hver 75.000 kr. De 236.000 kr. skal bruges til ekstern bistand ift. en bred borgerinddragelse, og de resterende 64.000 kr. skal anvendes til annoncering, forplejning, lokaleleje mv.

Økonomiforvaltnings bidrag finansieres på Økonomiudvalgets bevilling Økonomisk forvaltning, service, funktion 6.45.51.1 i 2015, Teknik- og Miljøforvaltningens bidrag finansieres på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift i 2015 og Kultur og Fritidsforvaltningens bidrag finansieres på Kultur- og Fritidsudvalgets bevilling 3510 Kultur og Fritid, funktion 6.45.51.1 i 2015.  

Videre proces

Efter vedtagelse af nærværende indstilling vil den forudgående høring samt idekonkurrencen blive udskrevet.

De indkommende ideer og forslag fra den forudgående høring og resultatet af idekonkurrencen og helhedsanalysen vil indgå i det videre arbejde med udviklingen af områderne og vil blive præsenteret i en startredegørelse, som forventes at blive fremlagt for Økonomiudvalget, Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget i maj/juni 2015. Herefter udskrives der en arkitektkonkurrence, og der udarbejdes en masterplan, som skal ligge til grund for lokalplanen, som forventes at blive vedtaget ultimo 2016.

                    Mikkel Hemmingsen                    Pernille Andersen                    Carsten Haurum

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 2. februar 2015

C stillede følgende ændringsforslag til 1. at-punkt:
At "en kultur- og fritidsfunktion på" udgår af første at-punkt.”

Ændringsforslaget blev ikke godkendt med en stemme mod syv. Et medlem undlod at stemme.
For ændringsforslaget stemte: C
Imod: A, B, F og Ø
I undlod at stemme.

Indstillingen blev godkendt med syv stemmer mod to. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, F og Ø.
Imod: C og I.

C afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi finder det problematisk, at kommunen udskriver en idekonkurrence på en grund, som kommunen ikke ejer, og at idekonkurrencen er begrænset til kultur- og fritidsformål, når kommunen ikke har sat penge af til kultur- og fritidsformål på stedet.”

Til top