Mødedato: 27.10.2016, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Medlemsforslag (A) vedr. handleplan for nedbringelse af sygefraværet i SUF

 

Det foreslås,

  1. at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejder en skærpet og udvidet handleplan og tidsplan for, hvordan forvaltningen vil nedbringe sygefraværet, på sigt til gennemsnitlig 11 dage pr. medarbejder pr. år
  2. at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejder planerne til politisk behandling senest januar 2017.
                                                                                                     (Stillet af Socialdemokraterne)     

 

MOTIVERING

Socialdemokraterne finder det beklageligt, at københavnere, der har behov for hjælp fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen bliver ofre for et uacceptabelt højt sygefravær fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningens ansatte. Det er ofte udsatte og svage mennesker, som allerede befinder sig i en svær situation, der mærker realiteten af forvaltningens håndtering at sygefravær – nemlig hjælp fra for mange og forskellige personaler. At en medarbejder bliver syg og melder sig syg, er naturligvis en rettighed vores kommunalt ansatte personale har og skal bruge. Det skal der ikke herske tvivl om. Det er derimod særligt ledelsen, der med rette skal være i fokus for at nedbringe antallet af sygedage pr. medarbejder.
 
2015 var det sidste år i 3-årsperioden for måltal om sygefravær. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen havde i årsrapporten for sygefravær for 2015 fortsat det markant højeste sygefravær, og steg i 2015 med 0,5 dag til et 14,5. Måltallet for 2015 var 13,1. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har nedbragt sygefraværet markant mindre end de øvrige forvaltninger fra 2007 til 2015, nemlig med 3,2 dag, svarende til 18 %. Den højeste nedbringelse af sygefravær er opnået hos Kultur og -Fritidsforvaltningen med 48 %.

Det bemærkes, at sygefraværet for samtlige erhvervsuddannelseselever (EUD) registreres under Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, idet Grunduddannelse København er forankret her. Dette udgør en særlig udfordring, da det gennemsnitlige fravær for elever i Københavns Kommune ligger helt oppe på 19,8 dagsværk pr. årsværk, og derfor naturligvis er en stor del af forklaringen på Sundheds- Omsorgsforvaltningens haltende resultater. Nyeste tal viser dog, at sygefraværet for SOSU-elever i Københavns Kommune ligger væsentligt højere end i de 6-by kommuner, som vi normalt sammenligner os med. Man må derfor formode, at det er muligt for SUF at nedbringe sygefraværet, også for erhvervsuddannelseselverne.

Med budget 2016 blev det vedtaget, at der i de enkelte forvaltninger fremtidigt skal udarbejdes selvstændige løsninger på baggrund af ”kodeks for tillid”. Desuden skal der ske en professionalisering og optimering af nuværende tilbud og indsatser, så de matcher de lokale lederes ønsker og behov. Målet er at skabe de bedste rammer for den lokale leder i forhold til dennes sygefraværsindsats. Den forebyggende indsats skal fremadrettet, i højere grad, kobles til tillidsdagsordenen og arbejdsfællesskabets betydning for trivsel og produktivitet.

Socialdemokraterne vil intensivere Sundheds- og Omsorgsforvaltningens indsats for at nedbringe sygefraværet. Der kan ligeledes være behov for at intensivere indsatsen overfor ledelsens håndtering af sygefraværet, også på erhvervsskolerne. Det foreslås derfor, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen definerer de pågældende udfordringer, som findes inden for sundheds- og omsorgsområdet, for at nedbringe sygefraværet. Dertil bør der fokuseres på ledelsens ansvar for medarbejdere og elever, og deres muligheder samt pligt til at agere for at nedbringe antallet af sygefraværsdage.

På baggrund heraf udarbejdes en skærpet handleplan, der skal skabe grundlag for at nedbringe sygefraværet samt på sigt realisere nedbringelse af sygefraværet til 11 sygedage pr. medarbejder pr. år.

 

 

 

 

Beslutning

A fremsatte følgende ændringsforslag til medlemsforslaget:

"Det foreslås, at medlemsforslagets at-punkter erstattes af følgende 3 at-punkter

Det foreslås, at Sundheds- og Omsorgsudvalget opfordrer Sundheds- og Omsorgsforvaltningen til
 

1. at udarbejde en skærpet og udvidet handleplan og tidsplan for, hvordan forvaltningen vil nedbringe sygefraværet,

2. på sigt at nedbringe sygefraværet til gennemsnitlig 11 dage pr. medarbejder pr. år, samt

3. at udarbejde planerne med henblik på en drøftelse i Sundheds- og Omsorgsudvalget senest januar 2017."

Ændringsforslaget blev godkendt og gik til afstemning.

1. at-punkt:

For: Ø, F, A, B, O
Imod: Ingen

2. at-punkt:

For: Ø, A, B, O
Imod: F

3. at-punkt:

For: Ø, F, A, B, O
Imod: Ingen

SF afgav følgende protokolbemærkning:

”SF finder det væsentligt, at forvaltningen er både ambitiøse og realistiske i forhold til sygefraværsindsatsen. Vi stemmer imidlertid imod 2. at, idet vi finder, at  måltallene fra ØU er fuldt ud dækkende for de kommende års arbejde. En af ambitionerne med tillidsdagsordenen var at rydde op i antallet af mål. Vi mener, at et flertal af udvalget med 2. at går stik imod den ambition.”

Til top