Mødedato: 27.10.2005, kl. 15:00

Ingen titel

Ingen titel

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 27. oktober 2005

 

 

Sager til beslutning

 

6.      Ny distriktsinddeling i Københavns Kommune

 

SOU 343/2005  J.nr. 48/2005

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at videresende denne indstilling til Økonomiudvalget som høringssvar på Økonomiforvaltningens indstillinger om bydelsinddeling og borgerindgange.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 27. oktober 2005

Indstillingen blev godkendt, med følgende nye at punkt:

 

At Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at indstillingen oversendes til Økonomiudvalget som forvaltningens høringssvar på Økonomiforvaltningens indstilling om bydelsinddeling og borgerindgange.

 

 

Bente Møller (Ø), Mona Heiberg (A) og Heinrich Metz (F) fremsatte følgende protokolbemærkning:

 

Enhedslisten, Socialdemokratiet og SF vil arbejde for mere end 8 distrikter i forbindelse med kommunens nye struktur.

 

 

RESUME

Økonomiforvaltningen har indstillet til Økonomiudvalget at høre de stående udvalg vedrørende de to indstillinger om henholdsvis ny bydelsinddeling i København og borgernes indgang til Københavns Kommune (jf. bilagene).

 

På baggrund af beslutningen om at gennemføre Ny Struktur i Københavns Kommune blev der nedsat en projektgruppe med repræsentanter fra alle forvaltningerne, som fik til opgave at komme med forslag til en ny bydelsinddeling i København. På baggrund af projektgruppens rapport har Økonomiforvaltningen udarbejdet en fællesmodel med 8 bydele i indstillingen om ny bydelsinddeling. I forhold til kommuneplanens 15 bydele, foreslås følgende sammenlægninger:

 

Nye bydele

Eksisterende bydele

Afvigelser af eksisterende bydelsgrænser

Det Centrale Byområde

Indre by og Christianshavn

Suppleret med området omkring Hovedbanegården og Kalvebod Brygge samt Kartoffelrækkerne m.v.

Østerbro

Indre og Ydre Østerbro

Området omkring Kartoffelrækkerne overgår fra bydelen Indre Østerbro til Det Centrale Byområde

Nørrebro

Indre og Ydre Nørrebro

 

Vesterbro/Kongens Enghave

Vesterbro og Kongens Enghave

Området omkring Hovedbanegården og Kalvebod Brygge overgår fra bydelen Vesterbro til den Det Centrale Byområde

Valby

Valby

 

Vanløse/Brønshøj-Husum

Vanløse og Brønshøj-Husum

 

Bispebjerg

Bispebjerg

 

Amagerbro

Sundbyøster, Sundbyvester og Vestamager

 

 

Forvaltningerne er enige om at anbefale fællesmodellen med 8 bydele.

 

Når befolkningstallet når et niveau, som giver Vestamager karakter af at være en selvstændig bydel, skal Amagerbro deles, så Vestamager udskilles fra Amagerbro. Den grænse, som skal opdele de to bydele, er ikke præcist fastlagt, men kan vurderes nærmere, når tidspunktet for delingen nærmer sig.

 

Fordelene ved fællesmodellen er bl.a. at den i vid udstrækning tager hensyn til, at sikre kontinuiteten i borgerservicen, og at opdelingen i 8 bydele harmonerer med forslaget til at organisere borgerbetjeningen i København med 8 servicecentre. Desuden bygger de nye bydele hovedsageligt på sammenlægninger af eksisterende bydele, hvilket giver en begrænset tilpasning af betjeningsstrukturen i den eksisterende borgerservice. Endelig giver fællesmodellen grundlaget for en fornuftig bydelsplanlægning, som de nye lokaludvalg skal medvirke til, og oprettelsen af bydelen Det Centrale Byområde giver mulighed for at tage hensyn til særlige forhold for planlægning i bykernen.

 

Fællesmodellens præmisser for den decentrale del af borgerservicen består i hovedtræk af, at alle forvaltninger skal basere deres decentrale borgerservice på de nye bydelsgrænser. Dispensation herfor gives i forhold til skoledistriktsgrænserne. Dog kan der inden for en bydel godt kan være to eller flere af samme type borgerbetjeningsenhed efter en model med ét hovedcenter, som kan have lokale filialer i bydelen. Specialiserede borgerbetjeningsenheder kan dække flere bydele, hvis løsningen af opgaven tilsiger dette. Endelig kan Sundhedsforvaltningens pensions- og omsorgskontor på Vesterbro i en overgangsperiode administrere både Det Centrale Byområde og Vesterbro/Kongens Enghave.

 

Sundhedsforvaltningen vurderer, at fællesmodellen i høj grad tager hensyn til en effektiv og bæredygtig borgerbetjening, og at fællesmodellen medfører begrænsede ændringer for Sundhedsforvaltningens borgerbetjening i omstillingsfasen til de nye bydele og for Sundhedsforvaltningen nuværende organisation. Sundhedsforvaltningen bemærker, at der kun er begrænsede økonomiske udgifter forbundet med implementeringen af forvaltningernes fællesmodel.

Sundhedsforvaltningen anbefaler derfor, at det fælles forslag til bydelsinddeling fra forvaltningerne lægges til grund for den nye bydelinddeling i kommunen.

Sundhedsforvaltningen bemærker dog, at hvis der ændres på præmisserne i fællesmodellen således, at der indføres en model med flere end 8 bydele med krav om fysisk tilstedeværelse i hver af bydelene for de lokale forvaltningsenheder betyder det, at Sundhedsforvaltningen skal oprette nye Ældre- og Pensions- og Omsorgskontorer efter antallet af bydele. Desuden vil flere nye bydele betyde, at Sundhedsforvaltningen skal omorganisere sine hjemmeplejeenheder. For hver gang Sundhedsforvaltningen skal etablere et nyt Ældrekontor og et nyt Pensions- og Omsorgskontor vil det forøge Sundhedsforvaltningens løbende driftsudgifter med ca. 6 til 8 mio. kr. og det koster ca. 2,3 mio. kr. hver gang en hjemmeplejeenhed skal lægges sammen med en anden. Indføres der fx 10 bydele med krav til forvaltningerne om den lokale forvaltnings tilstedeværelse i hver bydel vil det medføre, at Sundhedsforvaltningens løbende driftsudgifter forøges med mellem 18 og 24 mio. kr. pr. år til 3 nye Ældre- og Pensions- og Omsorgskontorer. Dertil kommer en række engangsudgifter ved omorganisering af hjemmeplejeenheder og kapacitetstilpasninger, som i udgangspunktet vi beløbe sig til, at mindst 3 hjemmeplejeenheder skal omorganiseres, hvilket giver en engangsudgift på mindst 6,9 mio. kr.

 

En projektgruppe med repræsentanter fra alle forvaltningerne har udarbejdet et forslag til organiseringen af kommunens borgerbetjening (jf. bilag 4). På baggrund af rapporten indstiller Økonomiforvaltningen et forslag til organisering af Københavns Kommunes borgerbetjening, som forventes at give flere københavnere én indgang til Københavns Kommune og på sigt én indgang til hele den offentlige sektor. Det foreslås det bl.a. at der etableres ét kontaktcenter for borgerne med ét telefonnummer til kommunen, at der etableres 8 borgerservicecentre – et i hver bydel, at P/O-kontorerne søges samlokaliseret med borgerservicecentrene og at de nye udvalg tager stilling til strukturen for de øvrige borgerbetjeningsenheder.

Som det også fremgår af Økonomiforvaltningens indstilling bemærker Sundhedsforvaltningen, at de nye opgaver i Borgerservice på Sundhedsforvaltningens område forudsætter, at der sker en samlokalisering mellem Københavns Borgerservice og P/O-kontorerne, da de ældre ellers ikke vil få én indgang, men kommer til at skulle gå både til Borgerservice og P/O-kontoret.

 

Sundhedsforvaltningen anbefaler, at forvaltningernes fælles forslag lægges til grund for organiseringen af borgerbetjeningen i Københavns Kommune.


 

Til top