Mødedato: 27.04.2017, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Godkendelse af udmøntning af satspuljemidler

Se alle bilag
Udvalget skal behandle udmøntningen af satspuljemidler til tre indsatser vedrørende henholdsvis tandsundhed, rygestop til udsatte grupper, samt Kræftplan IV.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender udmøntningen af midler fra satspuljen til,

          a) Forbedret tandsundhed for de svageste ældre 
          b) Hjælp til rygestop til særlige grupper
          c) Kræftplan IV

Problemstilling

I forbindelse med Overførselssagen blev Sundheds- og Omsorgsforvaltningen tilført midler til tre projekter, som tildeles Københavns Kommune gennem Satspuljen. Det drejer sig om rygestop for udsatte, styrkelse af ældretandplejen, samt rehabilitering og palliation til kræftsyge jf. Kræftplan IV.

Udmøntningen af midlerne til disse indsatser fremlægges her til udvalgets godkendelse.

Løsning

SUF orienterede på møde den 8. december 2016 udvalget om tiltagene på ældre- og sundhedsområdet i henholdsvis satspuljeaftalen og finansloven for 2017.

En række af tiltagene i satspuljeaftalen på ældre- og sundhedsområdet finansieres direkte over bloktilskuddet i 2017. For at iværksætte disse tiltag rettidigt, er der med Overførselssagen aftalt en mellemfinansiering over kassen i 2017, således at de kan opstartes allerede i foråret.

Det drejer sig om følgende tre indsatser:

A) Forbedret tandsundhed for de svageste ældre
B) Hjælp til Rygestop til særlige grupper
C) Kræftplan IV - rehabilitering og palliative tilbud til borgere med kræft

Midlerne til henholdsvis forbedret tandsundhed og rygestop til udsatte er givet over fire år, mens midlerne til Kræftplan IV er varige. Udmøntningen af midlerne fremlægges her til udvalgets godkendelse.

A) Forbedret tandsundhed for de svageste ældre
Der er afsat 4.075 mio. kr. over fire år til forbedret tandsundhed for de svageste ældre. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har med succes implementeret forebyggelsesprogrammet "Shared Oarl Care"  i tre lokalområder. Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede derfor på mødet den 14. marts 2017 at videreføre denne indsats med finansiering via intern omprioritering.

Den nationale indsats, som nu udbredes via satspuljen, er inspireret af dette program. Forvaltningen indstiller derfor, at midlerne anvendes til at udbrede Shared Oral Care i de sidste to lokalområder, så indsatsen dækker hele København.

B) Hjælp til rygestop til særlige grupper
Der er afsat 2,7 mio. kr. over fire år til hjælp til rygestop til særlige grupper. Forvaltningen indstiller, at disse midler anvendes til at udvikle og igangsætte målrettede rygestoptilbud til kronisk syge (diabetes, KOL, hjerte-kar), borgere i beskæftigelsesindsatsen, psykisk syge og socialt udsatte borgere. Det vil være rådgivningstilbud, der kan styrke borgerens motivation og reducere barrierer for rygestop, kombineret med gratis rygestopmedicin og opsøgende rekruttering. Der vil være tale om særlige længerevarende rygestopforløb og tilbud om rygestopmedicin i hele rygestopperioden til særligt udvalgte grupper, som har brug for en ekstra indsats.

Det indstilles endvidere at styrke den opsøgende indsats over for socialt udsatte borgere, så rygestoptilbuddene kan blive mere synlige på relevante arenaer som eksempelvis væresteder og bosteder. Den opsøgende indsats vil blive tilrettelagt i samarbejde med Socialforvaltningen for at opnå bedst mulig kontakt med målgruppen, men en styrket indsats vil også betyde, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningens rygestopskonsulenter selv kan blive mere synlige på de steder, hvor målgruppen har deres daglige gang. 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har via projekt ”Hjælp til Rygestop for alle” (delvist finansieret af Sundhedsstyrelsens Storrygerpulje) i 2015 og 2016 fået gode erfaringer med at tilbyde og gennemføre rygestop til socialt udsatte borgere på fjorten væresteder i Københavns Kommune. Projektet, som er afsluttet, men endnu ikke evalueret, har vist, at der i denne gruppe af borgere er et udbredt ønske om at holde op med at ryge, og at det kan lykkes, hvis kommunen støtter aktivt op om ønsket.   

C) Kræftplan IV - rehabilitering og palliative tilbud til borgere med kræft
Der er med satspuljen afsat varige midler til rehabilitering og palliation for kræftpatienter, som indstilles udmøntet til følgende indsatser, som er nærmere beskrevet i bilag 1.

Et godt liv efter kræft (rehabilitering):

  • Kvalitetssikring og udvikling af differentierede indsatser i Center for Kræft og Sundhed, herunder kortuddannede mænd og ældre med kræft. I 2017 opstartes ’Mænds Mødested’, hvor formålet er at skabe rammerne for et socialt fællesskab for kræftramte mænd med kort eller ingen uddannelse, med henblik på at øge antallet af mænd, der ønsker at deltage i et rehabiliteringsforløb.
  • Hjemmeside for borgere med hals- og mundhulekræft og sundhedspersonale
    Denne målgruppe har de sværeste senfølger af kræftbehandling og disse er meget kompromitterende for borgernes hverdagsliv og kan resultere i isolation. Det forventes, at den onlineunderstøttede rehabilitering vil højne kvaliteten af rehabiliteringsindsatsen til borgere med hals- og mundhulekræft. De sundhedsprofessionelle vil kunne blive opdateret med den nyeste viden, og patienterne vil have adgang til råd og vejledning omkring forebyggelse, kost og træningsøvelser.

En værdig og god palliativ indsats for kræftpatienter:

  • Forvaltningen indstiller, at midlerne anvendes til at styrke palliationsområdet gennem kompetenceudvikling af sygeplejersker i lokalområderne og gennem øget koordination mellem relevante enheder på området. Det er væsentligt at fastholde kompetenceudviklingen, så det bliver muligt at holde fokus på læring og udvikling af medarbejdernes kompetencer gennem eksempelvis mentorordninger, udveksling af medarbejdere, netværksdannelse, vidensdeling, supervision og praksisnær læring. 

Forvaltningen afventer i øjeblikket nye anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen for den palliative indsats, som forventes at være klar ultimo 2017. Forvaltningen ønsker derfor at udskyde udmøntning af 1,2 mio. kr. fra 2020, så de nye anbefalinger kan medtages i tilrettelæggelsen af indsatsen jf. bilag 1.

Økonomi

Tabel 1. viser fordelingen af midler til Københavns Kommune i satspuljeaftale 2017-2020, som finansieres over bloktilskuddet.

Tabel 1.

KK andel (2017 p/l)

2017

2018

2019

2020

Samlet 2017-2020

Varigt

Forbedret tandsundhed for de svageste ældre

1.019

1.019

1.019

1.019

4.075

Hjælp til rygestop til særlige grupper

1.222

713

764

-

2.700

 

Rehabilitering - Et godt liv efter kræft

3.127

3.249

3.412

3.871

13.659

5.093

En værdig og god palliativ indsats for kræftpatienter

1.732

1.833

1.833

2.750

8.149

2.954

Samlet

7.100

6.814

7.028

7.640

28.583

8.047

For 2018 og frem indarbejdes midlerne til ovenstående tiltag i budgettet.
Midlerne til Kræftplan IV er varige. Midlerne til Forbedret tandsundhed for de svageste ældre gives til og med 2020, mens midlerne til "Hjælp til rygestop til særlige grupper" gives i perioden 2017-2020.

Videre proces

Hvis udvalget godkender indstillingen, igangsætter forvaltningen arbejdet med de benævnte projekter.

 

Katja Kayser

/Katrine Schjønning                    /Karen Nørskov Toke

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt

Til top