Mødedato: 27.04.2017, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Nedbringelse af ventelister til genoptræning

Udvalget skal tage stilling til fire indsatser til nedbringelse af ventetiden på genoptræning.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender nye initiativer, der skal sikre overholdelsen af politisk fastsatte ventetider på genoptræningsområdet

Problemstilling

Årsrapporten for 2016, som blev behandlet i udvalget 14. marts 2017, viser, at forvaltningen ikke lever op til måltallet om, at 90 procent af borgerne, får deres genoptræning uden ventetid. Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede derfor at gøre nedbringelse af ventetiden til et strategisk fokusområde i 2017.

Københavns Kommune har nu modtaget tilsagn om i alt 5,1 mio. kr. fra satspuljen til at nedbringe ventetiden over en tre-årig periode.

Forvaltningen indstiller derfor, at udvalget godkender fire initiativer, som skal medvirke til at nedbringe ventetiden på genoptræning.

Løsning

Den politisk fastsatte ventetid på genoptræning er i dag ti hverdage for normale forløb, og syv hverdage for borgere med behov for akutte forløb. Målet er, at denne skal overholdes i 90 % af alle forløb.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen fik i forbindelse med budget 2016 tilført en varig bevilling på 3,6 mio. kr. årligt til nedbringelse af ventetiden på genoptræning på træningscentrene fra femten hverdage til ti hverdage. Midlerne er i 2016 således udmøntet til ansættelse af ergo- og fysioterapeuter i driften, så der kan igangsætte flere forløb. Det er derfor lykkedes at nedbringe ventetiden således, at målsætningen blev overholdt i 83 % af genoptræningsforløbene i sidste halvår 2016. 

Københavns Kommune har efterfølgende modtaget midler fra satspuljen til nedbringelse af ventetid til genoptræning på i alt 5,1 mio. kr. over en 3-årig periode 2017 – 2019.

Det er forvaltningens vurdering, at nedbringelsen af ventetiden til de politisk fastsatte målsætninger ikke alene kan løses ved at tilføre flere midler til driften. Hvis ventetiden skal nedbringes og holdes lav – også på længere sigt – er det nødvendig at se på metoder til at udvikle genoptræningsindsatsen og at se på det sammenhængende forløb for borgeren og på den måde indsatsen tilrettelægges. Der vil fortsat være fokus ulighed i sundhed, så der tages hensyn til borgerens egne ressourcer, netværk, og mestringsgrad - både i tilrettelæggelsen af forløbet og i selve træningen.

Forvaltningen peger derfor på nogle nye initiativer, der vurderes at bidrage til, at forvaltningen lever op til den politisk vedtagne ventetid på genoptræning og give borgerne hurtigere genoptræning

Forvaltningen indstiller, at der i perioden 2017-2019 igangsættes initiativer i fire spor:

  • Borgerspor

Borgeren skal opleve et sammenhængende, effektivt genoptræningsforløb af en høj kvalitet. Derfor vil borgersporet indsamle erfaringer og ønsker til det gode sammenhængende forløb for at finde ud af, hvordan forløbene kan tilrettelægges bedst muligt og under hensyn til borgerens egne ressourcer. Viden om borgernes oplevelser af ventetid og serviceniveau i sundhedshusene hentes også fra brugerundersøgelsen (BRUS).

  • Fagligt spor

Der er de seneste år kommet ny forskning på genoptræningsområdet. Forløbene skal derfor tilpasses, så træningen er tilrettelagt efter den nyeste viden. Samtidig skal forløbene tilpasses  forskellige målgrupper i tråd med sundhedspolitikkens fokus på ulighed i sundhed.
Opgaven kræver indsigt i den videnskabelige evidens på området, og der skal frikøbes specialistkompetencer.

Det er vigtigt, at borgerne ikke oplever unødig ventetid i den periode, hvor forvaltningen arbejder på nye løsninger. Derfor kan det blive en nødvendighed at købe et mindre antal forløb hos privat praktiserende fysioterapeuter

  • Analysespor

Der gennemføres en analyse af data tilgængelige fra fagsystemerne og data vedrørende registreringspraksis osv. Analysen skal hjælpe til at klarlægge problematikken og understøtte udviklingen af langsigtede løsninger.

  • Proces spor

Arbejdsgange og processer gennemgås med henblik på at optimere opgaveløsningen, så det bliver klart, hvordan sagsgange, overlevering, planlægning, udeblivelser osv. påvirker ventetiden. De gode løsninger skal derefter deles og implementeres i driften. Endvidere afsættes midler til ekstern konsulentbistand fra blandt andet Dansk Selskab for Patient Sikkerhed.

Økonomi

De bevillingsmæssige konsekvenser forventes indarbejdet som indtægts- og udgiftsbevilling i kommende indstilling om bevillingsmæssige ændringer, som skal godkendes af Borgerrepræsentationen. Satspuljens midler er på i alt 5,1 mio. kr., som fordeles med 1,7 mio. kr. i hvert af årene 2017-2019.

Videre proces

Såfremt udvalget godkender indstillingen igangsættes initiativerne i forsommeren 2017. Udvalget orienteres om målsætningen for ventetiden på genoptræning i forbindelse med fremlæggelse af årsrapporten 2017 i første kvartal 2018.

Lars Gregersen

                                                          /Merete Røn Christensen

 

 

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt

Til top