Mødedato: 25.10.2018, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Læring fra forløb med forekomst af legionella på plejehjem

Se alle bilag

Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om forløb og læring fra situationer med forekomst af legionella på kommunens plejehjem.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller overfor Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at tage orientering om forløb og læring fra forekomst af legionella på plejehjem til efterretning.

Problemstilling

Før sommer 2018 blev der konstateret ustabil vandforsyning på plejehjemmet Slottet, som følge ombygning af centralvarmeanlæg i De Gamles By, hvilket betød at en række beboere i perioder ikke kunne komme i bad i eget hjem. Som følge af den ustabile vandforsyning på Slottet, blev der konstateret legionella i vandforsyningen til Slottet. På baggrund af forekomsten af legionella på Slottet opstod der bekymring for, om der ligeledes kunne være legionella tilstede på andre af kommunens plejehjem, og Københavns Ejendomme og Indkøb (KEID) igangsatte derfor undersøgelse af vandforsyningen på kommunens øvrige plejehjem for at undersøge, om der var legionella tilstede i vandet.

Forvaltningen følger her op med seneste status på undersøgelsen om forekomst af legionella, hvilke initiativer der er igangsat, og hvilken læring der er gjort som følge af forløbet.

Løsning

Forvaltningen har tidligere orienteret udvalget om, at der er konstateret legionella på en række af kommunens plejehjem. Forvaltningen kan indledningsvist orientere om, at der findes forskellige typer af legionella, hvor serotype 1 er særlig kritisk, da der skal være færre bakterier tilstede, før det er problematisk, mens de øvrige serotyper 2 til 14 ikke er lige så farlige, da der skal være flere bakterier til stede, før det bliver problematisk. Grænseværdierne fastsættes efter hvor mange bakterier, der er tilstede i prøven, før det er helbredsmæssigt problematisk, og der opsættes filtre. Her er grænseværdien er 1000 bakterier pr. liter for serotype 1 og 10.000 bakterier pr. liter for serotype 2 til 14. Der findes ikke officielle grænseværdier for legionella forekomster i Danmark. De grænseværdier,der arbejdes med i Københavns Kommune, er fastlagt i samarbejde med Statens Serum Institut.

Det er KEID, der har forsyningsforpligtelsen til de kommunale plejehjem, og dermed at der leveres en stabil og sikker vandforsyning til plejehjemmene. Forvaltningen er ansvarlig for, at der internt på plejehjemmene er en sikker drift af vandanlægget. KEID har derfor handlet i denne situation, når der ikke har været konstateret, tilstrækkelig stabil og sikker vandforsyning. Det har betydet, at når der er konstateret legionella til stede i en vandprøve, har KEID opsat filtre, hvor der har været behov for det. Legionella-filtrene sorterer legionellaen fra og KEID har efterfølgende påbegyndt screening for årsagen til legionella, såfremt der var tale om en ejendom, som KEID har forsyningsforpligtelsen til. Forvaltningen har, når der blev konstateret legionella på et af de almene plejehjem, været i tæt dialog med boligselskabet om håndteringen af legionellaen.

Seneste status på forekomst af legionella på plejehjemmene

Grænseværdierne er blevet tilpasset i løbet af forløbet på baggrund af drøftelser med Statens Serums Institut. Forvaltningen har med de oprindelige grænseværdier konstateret legionella tilstede på 22 ud af forvaltningens 42 plejehjem. 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen kan orientere om, at seneste status pr. 16. oktober 2018 på forekomst af legionella viser,

  • at alle Sundhedshuse og Center for Kræft og Sundhed er testet uden forekomst af risikofyldt legionella.
  • at alle kommunale plejehjem er testet. Der er konstateret legionella af type 2-14 over grænseværdien på 10.000 cfu/L på 6 kommunale plejehjem.
  • at der foreligger resultater fra 19 ud af 20 almene plejehjem. På 2 af de almene plejehjem er der konstateret Legionella over grænseværdien på 10.000 cfu/L. 
  • Derudover har der på henholdsvis Sølund (kommunalt plejehjem) og Tingbjerghjemmet (selvejende plejehjem) været konstateret type 1 legionella af risikofyldt karakter, det vil sige over den reviderede grænseværdi på 1.000 cfu/L

De almene boligselskaber, som er ansvarlig for driften af de almene plejehjem, er orienteret. Såfremt der forekommer legionella i vandforsyningen til et alment plejehjem, er det boligselskabet, der er ansvarlig for at håndtere dette.

Forvaltningen vil på udvalgsmødet d. 25. oktober 2018 mundtligt orientere om resultaterne fra det sidste almene plejehjem, der udestår.

Ingen forekomst af legionærsyge

Forvaltningen har ligeledes undersøgt, om der er beboere på plejehjemmene, der er blevet syge som følge af forekomsten af legionella. Der er pligt til at indrapportere ved forekomst af legionærsyge til embedslægen, og forvaltningen kan konstatere, at der ikke har været nogle indrapporteringer.

Læring af forløbet

Forvaltningen har været i dialog med KEID med henblik på at gennemgå forløbet både med den ustabile vandforsyning på Slottet og i forbindelse med den efterfølgende konstatering af legionella. Forvaltningen og KEID har på den baggrund udarbejdet en læringsanalyse, der er vedlagt som bilag 1. Forvaltningen og KEID har i samarbejde undersøgt, hvor det er muligt at styrke samarbejdet, og har i den forbindelse konstateret, at der er områder, hvor samarbejdet strukturelt kan styrkes, så det ikke kun er ved forekomst af legionella, at samarbejdet forbedres.

Tiltagene omfatter blandt andet:

  • At der ved opstart af nye projekter afholdes et opstartsmøde. På mødet deltager de relevante medarbejdere fra de involverede forvaltninger, sådan der kan dannes et overblik over projektet, herunder om der skal ske tilpasninger pga. lokale forhold.
  • At der i forbindelse med hvert projekt laves en risikovurdering før opstart.
  • At der fra KEIDs side løbende igennem hvert projekt overvejes beredskabsindsatser.
  • At der bliver udarbejdet en konkret kommunikationsoversigt i forbindelse med hvert projekt.
  • At KEID er opmærksom på informationsniveauet i de enkelte projekter, og hvad der er behov for at vide tidligt og i løbet af projektet, herunder at sikre hurtig information

Endvidere har KEID udarbejdet en generel beredskabsplan i tilfælde af forekomst af legionella i en af kommunens bygninger.

Samtidig har forvaltningen også konstateret en række områder, hvor det er muligt internt at styrke indsatsen for sikker vandforsyning:

  • Sikring af hensigtsmæssig brug af bruseslanger og brusehoveder, således der ikke efterlades vand i slanger og brusehoved efter brug.
  • Løbende vurdering af behov for installation af klik-let-af-bruseslanger.
  • Udarbejdelse og udsendelse af vejledninger til teknisk personale om sikker drift af vandanlæg.
  • Udarbejdelse og udsendelse af vejledning til plejepersonale ved forekomst af legionella.
  • Tydeliggørelse af forvaltningens interne kommunikation, idet der vurderes allerede at være egnede strukturer tilstede.

Forvaltningen vurderer på den baggrund, at der er igangsat initiativer, der er egnede til at håndtere og forebygge forekomsten af legionella. Der vil samtidig løbende blive holdt øje med forekomst af legionella på plejehjemmene, og der vil derfor blive foretaget prøver årligt på de enkelte plejehjem.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen arbejder videre med at implementere og udvikle sikker drift af vandanlæggene på plejehjemmene, som forvaltningen er ansvarlig for, i samarbejde med KEID.

 

 

 

 

Katja Kayser/

                        /Lars Matthiesen     

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning
Til top