Mødedato: 25.09.2003, kl. 15:00

Folkesundhedsarbejdets lokale tilstedeværelse og budgetanalyse af borgerrettede funktioner

Folkesundhedsarbejdets lokale tilstedeværelse og budgetanalyse af borgerrettede funktioner

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 25. september 2003

 

2. Folkesundhedsarbejdets lokale tilstedeværelse og budgetanalyse af borgerrettede funktioner

SOU 255/2003 J.nr. 45/2002

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forslaget om lokal tilstedeværelse i forhold til det sundhedsfremmende arbejde med børn og unge, voksne og ældre.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 25. september 2003

Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen.

 

RESUME

Denne indstilling er Sundhedsforvaltningens opfølgning på Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 30. januar 2003 (SOU 302/2002 J.nr. 45/2002), som blev tiltrådt af Borgerrepræsentationen den 20. marts 2003. Her tilsluttede Sundheds- og Omsorgsudvalget og Borgerrepræsentationen sig, at Sund By integreres i det øvrige folkesundhedsarbejde, og at folkesundhedsarbejdet målrettes ved en lokal tilstedeværelse og ved programmer rettet mod børn og unge, voksne samt ældre københavnere. Det blev samtidig besluttet, at den konkrete udmøntning af den lokale tilstedeværelse skulle afvente den af Økonomiudvalget besluttede budgetanalyse vedrørende samling af de borgerrettede butikker.

Budgetanalysen er udarbejdet og den indgår i Københavns Kommunes budgetforslag 2004. Analysen omfatter udover de lokale Sund By, Familie- og Arbejdsforvaltningens Servicebutikker, Agenda 21 Centre, Grønne guider og Byfornyelsesbutikkerne.

Analysen anbefaler at Sund By København etableres i kontorbaser i servicebutikker og på biblioteker med undtagelse af Sund By Ydre Nørrebro. Som følge af budgetanalysen har Økonomiudvalget på mødet den 5. august 2003 godkendt, at der udmøntes en besparelse på 1,6 mio. kr. i Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget. Denne besparelse er fordelt med 1,1 mio. kr. til Sund By og 0,5 mio. kr. til Center for Rygeafvænning.

Budgetanalysen synliggør hvilket effektiviseringspotentiale, der er forbundet med en nedlæggelse af de lokale Sund By lokaler og Center for Rygeafvænning. Derimod er de organisatoriske forslag om kontorbaser ikke forankret i en egentlig analyse af, hvordan sundhedsfremmearbejdet kan gøres mest målrettet og effektivt. Fokusering på det opsøgende arbejde med vægt på målgrupper med store og særlige behov kræver en struktur, der skal være omstillingsparat i forhold til at kunne sætte ressourcer ind hvor problemer er og opstår.

På denne baggrund foreslår Sundhedsforvaltningen i overensstemmelse med Sundheds- og Omsorgsudvalgets og Borgerrepræsentationens beslutninger, at den lokale tilstedeværelse opretholdes uden permanente Sund By lokaler, men via forskellige målrettede aktiviteter og projekter, der ad hoc kan udgå f.eks. fra et servicecenter, et bibliotek, og et Pensions- og Omsorgskontor.

Den væsentligste ændring i forbindelse med nedlæggelse af de lokale Sund By lokaler er således, at Folkesundhed København i højere grad kommer til borgeren lokalt hvor vedkommende færdes, dvs. i bl.a. daginstitutioner, folkeskoler, tekniske skoler, arbejdspladser, klubber, plejehjem, Pensions- og Omsorgskontorer, medborgerhuse, kvartersløftscentre, idrætshaller, aftenskoler mv.

På ældreområdet opretholdes den lokale tilstedeværelse via de 7 lokalområder, hvor arbejdet koordineres tæt med Pensions- og Omsorgskontorerne og Ældrekontorerne ved at tilknytte en sundhedskonsulent til hvert af de 7 områder som ansvarlig kontaktperson. Dertil er det hensigtsmæssigt at udnytte de kommende servicecentre, der etableres centrale steder i København, med henblik på at sikre borgerne direkte fysisk adgang til information og kursustilmelding. Telefon- og internetbetjening vil samtidig blive fastholdt som hidtidig.

På den baggrund indstilles, at forslag om lokal tilstedeværelse i forhold til det sundhedsfremmende arbejde med børn og unge, voksne og ældre, godkendes.

 

 

Til top