Mødedato: 24.11.2005, kl. 15:00

Programplaner for Folkesundhedsarbejdet - mål og succeskriterier

Se alle bilag

Programplaner for Folkesundhedsarbejdet - mål og succeskriterier

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 24. november 2005

 

 

Sager til beslutning

 

2.      Programplaner for Folkesundhedsarbejdet - mål og succeskriterier

 

SOU 388/2005  J.nr. 79/1998

 

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender programplanerne for Folkesundhed København 2006.

 

RESUME

Indstillingen beskriver Folkesundhed Københavns programplaner for 2006 med mål og succeskriterier for folkesundhedsarbejdet 2006. Målene og succeskriterierne er opstillet indenfor de tre programplaner Børn og unge, Voksne og Ældre.

Sundheds- og Omsorgsudvalget har på mødet d. 21. april 2005 (SOU 87/2005) drøftet de foreløbige mål for folkesundhedsarbejdet 2006 samt godkendt, at målene blev sendt i høring hos samtlige politiske udvalg samt H:S, Praksisudvalget, Embedslægeinstitutionen, Ældrerådet, Ældresagen, Integrationsrådet og det Rådgivende Integrationsudvalg. Overordnet giver samtlige høringssvar udtryk for, at målene på folkesundhedsområdet er relevante og velkomne, og høringspartnerne tilslutter sig med enkelte bemærkninger målene.

I budgetforliget for 2006 er der afsat penge til at implementere de udarbejdede planer på alkohol-, motions- og hiv/aids-området Derfor har Sundhedsforvaltningen tilføjet yderligere mål for disse områder i programplanerne. På Sundheds og Omsorgsudvalgets temamøde den 25. august 2005 blev resultaterne af evalueringen af folkesundhedsplanen samt folkesundhedsrapporten drøftet med mulighed for, at målene i programplanerne kunne justeres efterfølgende. Drøftelserne har imidlertid ikke gjort det nødvendigt at ændre måle ne.

Udover tilføjelsen af nye mål for alkohol, motion og hiv/aids-området er de opstillede mål for 2006 med enkelte ændringer en videreførelse af målene for 2005. Fastholdelsen af målene for 2005 skyldes, at Sundhedsforvaltningen er i gang med at udarbejde en ny folkesundhedsplan, som skal forelægges til politisk vedtagelse i maj 2006. Endvidere er de eksisterende mål på området stadig relevante for folkesundhedsarbejdet set i lyset af befolkningens sundhedstilstand generelt, og at arbejdet skal baseres på langsigtede indsatser for at opnå en forbedret sundhed hos borgerne.

De opstillede mål og succeskriterier for de tre programplaner, Børn og unge, Voksne og Ældre har alle som i 2005 fokus på fysisk aktivitet, overvægt og kost. Derudover har Børne- og ungeprogrammet specielt fokus på rusmidler og tobak, mens Voksenprogrammet har specielt fokus på alkohol og tobak samt indsatser målrettet etniske minoriteter. Ældreprogrammet fokuserer udover fysisk aktivitet på faldforebyggelse og skabelse af sundhedsfremmende og forebyggende miljøer for ældre.

 

SAGSBESKRIVELSE

1. Baggrund

Denne indstilling beskriver Folkesundhed Københavns programplaner for 2006 med mål og succeskriterier for folkesundhedsarbejdet 2006. Målene og succeskriterierne er opstillet indenfor de tre programplaner Børn og unge, Voksne og Ældre.

Sundheds- og Omsorgsudvalget har på mødet d. 21. april 2005 (SOU 87/2005) drøftet de foreløbige mål for folkesundhedsarbejdet 2006 samt godkendt, at målene blev sendt i høring hos de øvrige politiske udvalg og andre relevante samarbejdspartnere.

På Sundheds og Omsorgsudvalgets temamøde den 25. august 2005 blev resultaterne af evalueringen af folkesundhedsplanen samt folkesundhedsrapporten drøftet med mulighed for at målene i programplanerne kunne justeres efterfølgende. Drøftelserne har imidlertid ikke gjort det nødvendigt at ændre målene.

I budgetforliget for 2006 er der afsat penge til at implementere de udarbejdede planer på alkohol-, motions- og hiv/aids-området. Derfor har Sundhedsforvaltningen efterfølgende tilføjet yderligere mål for disse områder i programplanerne.

Udover tilføjelsen af mål har Sundhedsforvaltningen udarbejdet succeskriterier for samtlige af programplanernes mål. Formålet med formuleringen af succeskriterier er bl.a. at gøre det muligt at vurdere om de opstillede mål for 2005 er blevet opfyldt ved en årlig status.

 

2. Mål for Folkesundhed København 2006

De politisk vedtagne mål på folkesundhedsområdet udløber med udgangen af 2005 samtidig med Folkesundhedsplanens planperiode. Det betyder, at der på folkesundhedsområdet formelt set ikke er opstillet politisk vedtagne mål for arbejdet i 2006. I budgetforliget for 2006 er det fastlagt, at der skal udarbejdes en ny folkesundhedsplan, som skal forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget til politisk behandling i maj 2006. Resultaterne for evalueringen af folkesundhedsplanen samt folkesundhedsrapporten, der belyser københavnernes sundhedstilstand, skal danne baggrund for udarbejdelsen af den nye folkesundhedsplan. Indtil den nye plan foreligger med mål for det fremtidige folkesundhedsarbejde, er det derfor hensigtsmæssigt at fastholde de eksisterende mål for folkesundhedsområdet for at sikre kontinuitet i arbejdet. Endvidere er de eksisterende mål på området stadig relevante set i lyset af befolkningens sundhedstilstand generelt, og af at arbejdet skal baseres på langsigtede indsatser.

Målene fra Folkesundhedsplanen og målene i de udarbejdede handleplaner for områderne Unge, Ældre, Etniske minoriteter, Motion, Kost og Skolen fastholdes derfor i 2006. Endvidere fastholdes de opstillede mål for Folkesundhed Københavns programplaner fra 2005, med enkelte ændringer. Der er således opstillet nye mål vedrørende røgfrie miljøer og sund mad på idrætsanlæg, som udspringer af budgetforliget for 2006, hvor Kultur- og Fritidsforvaltningen anmodes om at udarbejde et beslutningsforslag om røgfrie miljøer og sund mad på idrætsanlæg. Folkesundhed København vil samarbejde og rådgive Kultur- og Fritidsforvaltningen på dette område.

I 2006 vil der desuden være fornyet fokus på områderne alkohol, fysisk aktivitet og hiv/aids på baggrund af de udarbejdede handleplaner på områderne. Der er således opstillet en række nye mål og succeskriterier på disse områder. Handleplanerne er til endelig godkendelse på Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 24. november 2005.

Folkesundhedsarbejdet i 2006 vil, som i de foregående år, overordnet have fokus på den tværgående koordination mellem forvaltningerne, involvering af professionelle omkring målgrupperne, at forebyggelsesindsatserne tilbydes de der har behov, at indsatserne giver effekt for flest muligt samt at Sundhedsforvaltningen arbejder på at bringe folkesundhed på dagsordenen i de øvrige forvaltninger.

 

3. Mål og succeskriterier i programplanerne – herunder fornyet fokus på alkohol, fysisk aktivitet og hiv/aids

I det nedenstående gives en præsentation af de indsatsområder, som der er fokus på de opstillede mål samt succeskriterier for de enkelte programplaner for Børn og Unge, Voksne og Ældre. For de samlede programplaner henvises til vedlagte bilag. I præsentationen er der særligt lagt vægt på at redegøre for det fornyede fokus på alkohol, fysisk aktivitet og hiv/aids i programplanerne, som udspringer af de udarbejdede handleplaner på områderne.

 

Børn og unge

På børne- og ungeområdet videreføres de kommunale mål for 2005 på områderne Rusmidler (herunder tobak), Fysisk aktivitet og Kost og overvægt. Dette indebærer indsatser rettet såvel mod småbørn, skolebørn og unge og betyder f.eks. fortsat fokus på indsatser i relation til unges rusmiddelvaner. I 2006 er fortsat opstillet mål, som vægter fysisk aktivitet for skolebørn og unge fra bydele med lav idrætsdeltagelse med særligt fokus på køn og etnicitet. Som et led i implementeringen af motionsstartegien "By i bevægelse" vil der blive etableret idrætscontainere i bydele med lav idrætsdeltagelse, hvor der forventes tilknyttet ca. 300 børn og unge til hver container. Se nedenstående skema.

De opstill ede succeskriterier for fysisk aktivitet har fokus på såvel småbørn, skolebørn samt unge. Succeskriterierne vedrørende overvægt er centret omkring faglig bistand til de øvrige forvaltningers institutioner. På såvel tobaksområdet som rusmiddelområdet har succeskriterierne fokus på information til skolebørn og unge samt integration af information i undervisningen. Som et led i implementeringen  af hiv/aids planen vil der blive tilbudt seksualundervisning til unge på tekniske skoler.

Som en del af implementeringen af den alkoholpolitiske handleplan vil der ske en styrkelse af forældreinddragelse i indsatser rettet mod folkeskoleelever, og sundhed og trivsel på de tekniske skoler skal styrkes. Desuden skal der iværksættes indsatser rettet mod unge på gymnasier. I 2006 skal der således implementeres et projekt om ny alkoholkultur på 3 gymnasier. Se skema.   

 

Voksne

På voksenområdet er det overordnede fokus at forebygge livsstilsrelaterede sygdomme, som fører til dårlig livskvalitet og kortere levetid. Indsatserne koncentrerer sig om fysisk aktivitet, rygning, overvægt og alkohol.

2005-målene for Voksenprogrammet fastholdes med enkelte ændringer i 2006. På tobaksområdet udgår målet om, at borgerrettede kurser og rådgivning overdrages med udgangen af 2005 under relevante hensyn til driftsøkonomi og faglighed. Dette skyldes, at det ikke har været muligt at overdrage kurserne til andre ud fra de ovennævnte hensyn.

På tobaksområdet bærer succeskriterierne præg af en igangværende omstilling fra at have fokus på rygestopsindsatser til at have mere fokus på røgfri miljøer. Herunder vil der i 2006 være fokus på, at Folkesundhed København skal medvirke til implementeringen af den kommende reviderede kommunale rygepolitik. Succeskriterierne for etniske minoriteter har fokus på, at de uddannede sundhedsformidlerne med anden etnisk baggrund, informere og rådgiver om sundhedsfremme og forebyggelse til borgere med anden etnisk baggrund på deres eget sprog. Endvidere har succeskriterierne fokus på  udvikling af tilbud rettet specielt mod etniske minoriteter.

Succeskriterierne for fysisk aktivitet tager udgangspunkt i motionsstrategien "By i bevægelse" med fokus på en bred motionsindsats, hvor formålet er, at flere københavnske borgere bliver fysisk aktive. Fx vil der blive ansat en "Fysioteker", som skal rådgive og motivere voksne til motion i forbindelse med motionsstien "Byens Grønne Puls".

Ved implementeringen af den alkoholpolitiske handleplan vil arbejdspladsen være en væsentlig arena for at begrænse alkoholforbruget blandt voksne. Bl.a. vil der blive udviklet et koncept for uddannelse af alkoholnøglepersoner. Desuden vil der blive gennemført en undersøgelse af udskænkningspraksis på diskoteker og værtshuse. Se skema.

Som et led i implementeringen  af hiv/aids planen vil der blive samarbejdet med hiv/aids-organisationerne omkring etablering af et Hiv-hus.  

 

Ældre

På ældreområdet vil, der som i 2005, være fokus på fysisk aktivitet samt forebyggelse af fald og lårbenshalsbrud. Desuden prioriteres tværgående indsatser med målet om, at ældre københavnere får mulighed for lokalt at skabe eller indgå i sundhedsfremmende og forebyggende miljøer. Samtidig vil der forsat være fokus på at integrere forebyggelse i driftsorganisationen på ældreområdet. I forhold til målene fra 2005 udgår målet for kost, da kostområdet for ældre nu indgår som en del af Sundhedsforvaltningens opgavesæt. Der vil dog stadig, som en del af faldforebyggelsen, være fokus på kost i Folkesundhed Københavns ældreprogram. Som et led i implementeringen af alkoholpolitisk handleplan vil der bl.a. blive iværksat en forebyggende indsats for at begrænse ældres alkoholforbrug med udgangspunkt i faldregistrering.

Succeskriterierne i ældreprogrammet er centreret om at videreudvikle samt øge omfanget af eksisterende projekter samt på at forankre projekter i lokalområderne.  Ældreprogrammet har endvidere fokus på den generelle kompetenceudvikling inden for forebyggelse og sundhedsfremme i forhold til Sundhedsforvaltningens medarbejdere. I forhold til faldforebyggelse er der fokus på undervisning i faldforebyggelse samt analyse og registrering af fald. I de lokale tværgående indsatser fokuseres der blandt andet på implementering af sundhedsfremmende indsatser for ældre i udvalgte boligområder. Som et led i implementeringen af  motionsstrategien "By i bevægelse" vil der blive gennemført et pilotprojekt  om styrketræning til ældre.

Nedenstående skema viser eksempler på resultat mål og succeskriterier for de områder som for fornyet fokus i 2006; Alkohol, fysisk aktivitet og hiv/aids.

 

Eksempler på resultatmål 2006

Eksempler på succeskriterier

Alkohol

1.Styrkelse af inddragelsen af forældre i indsatser rettet mod folkeskoleelever.

 

2.Sundhed og trivsel på de tekniske skoler og på produktionsskoler styrkes (jfr. "Alkoholpolitisk handleplan")

 

3.Arbejdspladsen bruges aktivt som arena til at begrænse alkoholforbruget blandt voksne.

 

4.Der arbejdes aktivt for at begrænse tilgængeligheden af alkohol bl.a. via bevillingssystemet og udskænkningspraksis på diskoteker og værtshuse.

 

5. Det ufødte barn beskyttes mod gravides alkoholforbrug.

 

6.Alkoholforbruget blandt ældre københavnere skal reduceres.

Ad. 1

·   Der er gennemført 130 "En teenager i familien" arrangementer med forældre til folkeskolens ældste klasser

·   Der foreligger et modelprojekt om implementering af ny alkoholkultur på 3 gymnasier og 3 handelsskoler/tekniske skoler.  Implementering påbegyndt august 2006

Ad. 2

·   Sundhedsvejlederkorpset har gennemført 50 forløb på tekniske skoler og produktionsskoler.

Ad 3

·     10 kommunale arbejdspladser har benyttet sig af FSKs tilbud om støtte til udvikling af aktiv alkoholpolitik.

·     Koncept for uddannelse af alkoholnøglepersoner på arbejdspladser udviklet og udbudt. Mindst et kursus med 15 deltagere afholdt i 2006.

Ad 4.

·     Undersøgelse af udskænkningspraksis på københavnske diskoteker og værtshuse er gennemført

Ad 5.

·     Det er sikret, at alle praktiserende læger i København er i besiddelse af Sundhedsstyrelsens pjece om graviditet og alkohol og informeret om deres rolle i oplysnings-indsatsen både til gravide, kvinder i fertilitetsbehandling og kvinder, der ønsker råd om prævention.

·     På baggrund af faldregistrering i et område af Østerbro er der iværksat en målrettet forebyggende indsats i forhold til ældres alkoholforbrug

 

By i bevægelse

(fysisk aktivitet)

 

§             Styrket tværsektoriel ind sats i kommunen for at fremme alle københavneres fysiske aktivitet.

 

§             Implementering af By i Bevægelse, herunder gennemførsel af dele af projekt "Byens Grønne Puls" – en motionssti til mange formål og ansættelse af en "Fysioteker" med henblik på at rådgive og motivere voksne til motion.

 

§             1 - 2 Folkesundhedsparker etableret  som led i "Byens Grønne Puls".

 

§             Pilotprojekt på 2 tekniske skoler i teambuilding – trivsel og sundhed (fokus på motion).

 

§             FSK samarbejder med "Fysiotekere" fra "By i bevægelse" vedr. etablering af idrætscontainere i områder med lav idrætsdeltagelse – 300 børn og unge tilknyttet hver container

§             Styrketræning til ældre: Pilotprojekt igangsat (By i Bevægelse)

 

Hiv/aids og seksuelt overførbare sygdomme

 

§             Hiv/aids planen for Københavns Kommune skal udmøntes i konkrete indsatser for at styrke indsatsen på hiv/aidsområdet.

 

§             Etableringen af et Hiv-hus, herunder et kondomeri, i samarbejde med de hiv/aids-organisationer, som flytter ind i huset

 

§             Udarbejdelse af samarbejdsaftaler med de enkelte hiv/aids-organisationer om implementeringen af hiv/aids planens foreslåede indsatser

 

§             Tilbud om seksualundervisning og information til elever på de tekniske skoler

 

 

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Sundhedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

De indsatser, der skal igangsættes på baggrund af målene for Folkesundhed København 2006, vil blive gennemført for de budgetmidler, der er tildelt Folkesundhed København i 2006.

Folkesundhed Københavns budget består dels af midler fra et driftsbudget og dels af andre kommunale og eksterne midler. Blandt større projekter og aktiviteter, der er finansieret på anden vis end af driftsbudgettet er f.eks. By i Bevægelse (4. mio. kr.), Alkohol politisk handleplan (2. mio. kr.) og Hiv/aids plan (4. mio. kr.). Derudover er der f.eks. bevilget 5.140.000 kr. til Kost og Motion på Recept på en særlig bevilling. Nedenfor er Folkesundhed Københavns budget for 2005 fordelt på de tre programmer.

 

Program

Personaleomkostninger

faste medarbejdere

Projekter/

aktiviteter

I alt

Børne- og Ungeprogram

4.130.000

12.792.350

                             16.922.350

Voksenprogram

8.260.000

12.217.000

20.477.000

Ældreprogram

4.107.000

4.527.000

8.634.000

I alt

16.497.000

29.536.350

46.033.350

Heraf driftsbudget

16.497.000

6.745.000

23.242.000

Bemærkning: Fællesudgifter til tværgående personale, overheads m.m. er fordelt ved en forholdsmæssig beregning på de tre programmer.

 

 

HØRING

Sundheds- og Omsorgsudvalget vedtog d. 21. april 2005 at sende de foreløbige mål for Folkesundhed Københavns arbejde i 2006 i høring hos samtlige politiske udvalg samt H:S, Praksisudvalget, Embedslægeinstitutionen, Ældrerådet, Ældresagen, Integrationsrådet og det Rådgivende Integrationsudvalg.

Overordnet giver samtlige høringssvar udtryk for, at målene på folkesundhedsområdet er relevante og velkomne, og høringspartnerne tilslutter sig med enkelte bemærkninger målsætningerne.

De politiske udvalg fremhæver, at de er enige i, at arbejdet med folkesundheden er et tværfagligt projekt, som involverer kommunes øvrige forvaltninger samt relevante samarbejdspartnere uden for kommunen. Desuden fremhæver udvalgene de berøringsflader de har til folkesundhedsarbejdet samt de tværgående projekter, der allerede foregår på folkesundhedsområdet på tværs af forvaltningerne. Sundhedsforvaltningen ha r med interesse modtaget høringssvarerne og vil indarbejde relevante forslag i det videre arbejde på folkesundhedsområdet.

 

På baggrund af ovennævnte gennemgang af programplanerne 2006 for Folkesundhed København indstiller Sundhedsforvaltningen, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender programplanerne for Folkesundhed København 2006.

 

BILAG

·        Programplaner for Folkesundhed København 2006

·        Høringssvar

 

 Ib Haurum

                                                                                       /Jens Egsgaard


 

Til top