Mødedato: 24.10.2017, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Status på Røgfri København

Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om status på visionen om Røgfrit København 2025.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager status på Røgfrit København 2025 til efterretning

Problemstilling

Københavns Borgerrepræsentation har en vedtaget vision om en røgfri by, hvor børn og voksne kan færdes uden at blive generet af tobaksrøg, hvor nye generationer ikke begynder at ryge, og hvor mennesker, som ryger, kan få hjælp og støtte til at blive røgfri.

Forvaltningen forelægger her en status på arbejdet til udvalgets orientering.

Løsning

Effekten af arbejdet med at realisere visionen følges via Sundhedsprofilen, og målet er max 4 % daglig rygere i 2025. I den seneste sundhedsprofil fra 2014 var rygeprævalensen i Københavns Kommune 17 %. Den næste sundhedsprofil udkommer i 2018. 

Med omlægningen af den borgerrettede forebyggelse er der sat markant mere fokus på børn og unge, ligesom strukturelle, rammesættende indsatser på udvalgte arenaer er i fokus. Der arbejdes ad tre spor for at realisere visionen 1) hjælp til rygestop, 2) røgfri generation og 3) røgfrie arealer.  

Hjælp til rygestop
Første spor i røgfrit København er effektive rygestoptilbud. Et centralt element heri er rygestopkurser, som har en veldokumenteret effekt. I årene 2013-15 har stopraten (deltagere, som er blevet røgfri efter kurset) ligget på omkring 70 %. I 2017 er stopraten vokset til godt 80 % ved kursusafslutning og 44 % ved seks måneders opfølgningen.

Antallet af tilmeldinger til kurserne er vokset år for år, mens de foreløbige tal for 2017 tyder på en mindre tilbagegang til niveauet for 2015, hvis udviklingen fortsætter, jævnfør tabel 1.  

 

 

Tabel 1, Måltal og målopfyldelse for rygestopkurser

År

2013

2014

2015

2016

2017, 1. halvår

Måltal

1.450

1.950

2.450

2.950

2.950 (helår)

Målopfyldelse

1.340

1.528

1.948

2.542

1015

Målopfyldelse %

92 %

78 %

80 %

86 %

34 %

Dette skal ses i lyste af, at der samtidigt er sket en markant stigning i de øvrige rygestoptilbud; e-kvit og Stoplinjen, jævnfør tabel 2.

Tabel 2, københavnernes brug af rygestoptilbud

 

2013

2014

2015

2016

2017, 1. halvår

Rygestopkurser

1.340

1.528

1.948

2.542

1.015

Stoplinien

1.414

878

918

820

517

E-Kvit

344

799

846

917

2.307

I alt

3.098

3.202

3.710

4.279

3.839

Sundhedsstyrelsens pejlemærke er, at mindst fem procent af kommunens rygende borgere hvert år modtager et tilbud. Det svarer til ca. 5000 borgere i København. I 1. halvår 2017 har i alt 3839 borgere modtaget et rygestoptilbud, København er dermed godt på vej til at leve op til anbefalingen.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har kontinuerligt fokus på rekruttering og kvalitetsudvikling af tilbuddene og har i 2016/17 blandt andet arbejdet med: 

  • nye måder at markedsføre rygestopkurser på i tættere samarbejde med civilsamfundet. Eksempelvis er der indgået et samarbejde med aftenskolerne om at bruge deres kanaler (husstandsomdelt katalog, nyhedsbreve mv.) til at markedsføre kurserne.

  • udvikling af nye, målrettede rygestoptilbud. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har udviklet og afprøvet et nyt tilbud til socialt udsatte i samarbejde med Lungeforeningen, og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er nu i dialog med Socialforvaltningen om systematisk udrulning af tilbuddet til deres borgere.

  • at afdække effekterne af et øget tilskud til rygestopmedicin. Konkret er der iværksat et pilotprojekt, hvor tilskuddet fordobles fra 1.000 til 2.000 kr. pr. deltager på rygestopkurserne i forsøgsperiode på halvt år. Formålet er at undersøge effekterne på rekruttering, fastholdelse og stoprater. Pilotprojektet finansieres af satspuljemidler og gennemføres således uden ekstra omkostninger for kommunen.

Røgfri Generation
Andet spor i at realisere røgfrit København er en røgfri generation, hvor børn og unge født efter 2005 ikke begynder at ryge, hvor ingen ryger i folkeskolens afgangsklasser i 2020, og hvor unge rygere ved, man kan få hjælp til at holde op med at ryge. Kernen i røgfri generation er Røgfri Skoletid og Røgfri Ungdomsuddannelse.

Røgfri Skoletid
Formålet med Røgfri Skoletid er at nedbringe antallet af elever, der begynder at ryge og støtte skolerne i at skabe en social kultur, der ikke er orienteret omkring rygning, således at eleverne ikke inspirerer hinanden til at (begynde at) ryge i skoletiden.

Røgfri Skoletid består af 14 aktiviteter, der kan sætte røgfrihed på dagsordenen i grundskolen. Blandt aktiviteterne er rygepolitikker, materialer til brug i undervisningen samt uddannelse af skolens personale som rygestoprådgivere for elever. Skoler, som arbejder med Røgfri Skoletid kan blive certificeret, hvis de formulerer en aktiv rygepolitik, sætter en dato for at indføre røgfri skoletid, som minimum for eleverne, og arbejder med en eller flere aktiviteter fra kataloget.

Status:

  • Alle skoler i København har fået tilbud om Røgfri Skoletid.

  • 32 skoler (29 %) har takket ja til at arbejde med Røgfri Skoletid (19 folkeskoler, 2 specialskoler og 11 privat- og friskoler).

  • Seks af disse skoler er certificeret i Røgfri Skoletid.

  • En skole har indført Røgfri Skoletid for både eleverne og lærerne og endnu en skole følger efter i december 2017.

112 ud af 117 skoler i København indgår i rekrutteringspuljen. Fem skoler vurderes at være for udfordrede (såkaldt kategori 4 skoler, specialskoler for elever med udviklingshæmning og vidtgående generelle indlæringsvanskeligheder).

Resultaterne fra pilotskolerne viser, at indsatsen har en positiv effekt på elevernes rygevaner: Antallet af storrygere er halveret, antallet af daglig rygere er reduceret med 1/3 og flere er helt stoppet med at ryge. Dermed bidrager Røgfri Skoletid til at skabe en røgfri generation, hvor børn og unge ikke begynder at ryge, hvor unge i afgangsklasserne ikke ryger, og hvor de unge ved, at man kan få hjælp til at holde op med at ryge.

Røgfri Ungdomsuddannelse
Røgfri Ungdomsuddannelse bygger oven på Røgfri Skoletid, og skal ligeledes bidrage til at realisere en røgfri generation.

I efteråret 2016 indgik alle ungdomsuddannelser i København 4-årige partnerskaber med kommunen. Partnerskaberne er trådt i kraft 1.januar 2017 og skal øge sundhed og trivsel på ungdomsuddannelserne og støtte flere unge i at gennemføre en ungdomsuddannelse. Med partnerskaberne forpligter ungdomsuddannelserne sig til at arbejde flerstrenget med røgfrihed, alkohol, rusmidler, psykisk og seksuel sundhed.

Status er, at næsten alle ungdomsuddannelserne er i gang med eller har planlagt aktiviteter, der kan fremme røgfrihed, eksempelvisformulering af rygepolitik, undervisning om rygning, etablering af røgfri fællesarealer og rygestopevents, hvor de unge kan få hjælp til rygestop. Aktiviteterne følges tæt via aktivitetstal, årlige effektmålinger og effektmålinger på de enkelte aktiviteter. P.t. er det kun antallet af rygestopevents, der er opgjort, og der er afholdt i alt 37 rygestopevents med ca. 1752 unge fordelt på 14 skoler i 1. halvår 2017. Effekterne af indsatsen følges via Ungeprofilen, første gang i efteråret 2017.

Kræftens Bekæmpelse er en tæt samarbejdspartner i Røgfri Ungdomsuddannelse. De bidrager særligt med sparring og deltager i konkrete aktiviteter blandt andet rygestopeventene.

Røgfrie arealer
Det sidste spor i visionen om røgfrit København er røgfrie arealer, hvor børn, unge og voksne kan færdes uden at blive generet af tobaksrøg. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i 2015 og 2016 arbejdet med at skabe nye røgfrie arealer i form af røgfrie buslæsteder og røgfrie rekreative områder. Det har imidlertid ikke været muligt at etablere det nødvendige samarbejde. Forvaltningen arbejder derfor videre med at gøre byen mere røgfri via andre initiativer. Eksempelvis:

  • at fjerne synlig røg og etablere flere røgfrie matrikler som led i Røgfri Skoletid og Røgfri Ungdomsuddannelse.

  • at fremme røgfrihed ved hjælp af røgfrie rollemodeller i musikmiljøet i samarbejde med Musikfestivalen Strøm.

  • at skabe opmærksomhed omkring ulovligt salg af tobak til unge under 18 og mindske adgangen til tobak i samarbejde med politiet, COOP og de unge på de sociale medier.

  • partnerskaber. I maj 2017 meldte København Kommune sig ind partnerskabet Røgfri Fremtid. Et partnerskab initieret af Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden, hvor organisationer, politikere og borgere står sammen om en røgfri fremtid.

     

Indsatsen i 2018
Forvaltningen arbejder videre af de spor, der er lagt for at realisere visionen. Herunder prioriteringen af arbejdet med at realisere en røgfrie generation - alene og i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen, skoler, ungdomsuddannelser og Røgfri Fremtid. Fokus vil være på at få alle skoler med og på rammesættende aktiviteter som røgfrie matrikler, røgfrie erhvervsskoler og metoder, der kan usynliggøre rygning eksempelvis nudging.

Forvaltningen vil ligeledes fortsætte med at udvikle og markedsføre effektive rygestoptilbud til københavnerne. Der vil blandt andet blive afprøvet et rygestopkoncept med mindre fokus på undervisning og mere fokus på billeder, øvelser og vaneændringer målrettet kortuddannede, ligesom udbredelsen af henvisningsmetoden VBA bliver styrket for at understøtte rekrutteringen. Desuden vil pilotprojektet blive fulgt tæt med henblik på at afdække effekterne af et øget tilskud til rygestopmedicin.  

Økonomi

Aktiviteterne afholdes inden for bevillingen til Røgfrit København 2025, inklusiv satspuljemidler.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsudvalget vil fremover blive forelagt status for visionen om Røgfrit København 2025 i forbindelse med den årlige udvalgsafrapportering på sundhedspolitikken – første gang i 1. kvartal 2018.

 

Katja Kayser

                                      /Katrine Schjønning

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top