Mødedato: 24.10.2017, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Forenkling af model for mad på plejecentre

Se alle bilag
Forslag om forenkling af madtilbud til borgere i plejebolig blev forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget ved møde den 17. august 2017. Udvalget besluttede at udsætte behandlingen af forslaget til efter høring af Ældrerådet. Forslaget har nu været i høring hos Ældrerådet, og Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges forslaget til beslutning. 

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forslag til ny og forenklet model for madtilbud på plejecentre.

Problemstilling

Borgere i plejebolig har i dag mulighed for at sammensætte en dagskost ud fra de fire måltider, der samlet set udgør madtilbuddet. 
Den nuværende model for madtilbud giver dog en række ernæringsmæssige, sociale og administrative udfordringer, som en ny og enklere model kunne løse.
På den baggrund indstilles det, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender den nye, enklere model for madtilbud på plejecentre, som nu har været i høring i Ældrerådet.

Løsning

Den nuværende model for madtilbud gør det muligt at kombinere fire elementer, således at borgeren får enten et, to eller alle tre måltider. Sammen med en hovedret kan vælges en biret, som er en forret eller en dessert. Valgmulighederne fremgår af tabellen nedenfor.

Måltid

Pris i kr. (2018)

Morgenmad (pr. dag)

23

Varm hovedret inkl. 2 mellemmåltider (pr. dag)

44

Biret (pr. dag – kan kun bestilles sammen med en hovedret)

8

Kold hovedret inkl. et mellemmåltid (pr. dag)

44

Den nuværende model giver dog en række udfordringer. Beboere, der har fravalgt måltider, står ofte uden for det sociale samvær i spisesituationen. Samtidig er de ernæringsmæssige behov vanskeligere at opfylde, når beboere ikke modtager fuld kost.

Det er ligeledes oplevelsen, at det kan være svært for borgeren at gennemskue og huske konsekvenserne af de mange kombinationsmuligheder og til- og fravalg. Samtidig giver de mange løbende til- og frameldinger af måltider plejecentrene betydelige, administrative opgaver.

Forvaltningen ønsker med en forenklet model at tilskynde til, at flere borgere vælger at modtage fuld dagskost fra plejecentrene. Det foreslås derfor, at borgere på plejecentrene fra 1. januar 2018 har de to valgmuligheder, der fremgår af nedenstående tabel:

Måltid

Pris i kr. (2018)

Varm hovedret, inkl. biret og 2 mellemmåltider (pr. dag)

52

Fuld dagskost (pr. dag)

119

Forvaltningen skønner, at den nye model vil resultere i, at flere borgere vil vælge at modtage fuld dagskost på plejecentrene, samt at omfanget af løbende til- og fravalg af måltider vil falde.

Dette vil betyde at:

• Borgerne får den rette ernæring.
• Fællesskabet omkring måltiderne styrkes, og situationer, hvor borgere har glemt, at de har valgt måltider fra, undgås.
• Færre borgere i plejebolig vil have brug for hjælp fra medarbejdere og pårørende til indkøb og tilberedning af måltider.
• Omfanget af administration i forbindelse med fra- og tilmeldinger og efterreguleringer i beboerafregninger falder.  

Forslaget ændrer ikke på taksten for måltiderne, men vil for de borgere, der som noget nyt vælger fuld dagskost, indebære en lidt større udgift. Det vil fortsat være muligt for borgerne at afmelde måltider indenfor den angivne afbestillingsfrist samt at få refunderet betaling for måltider i forbindelse med indlæggelse.

Høring af Ældrerådet
Forvaltningen har haft forslaget i høring hos Ældrerådet, hvor Ældrerådet har haft særligt fokus på borgere i plejebolig med begrænsede økonomiske ressourcer.

I vurderingen af borgeres ansøgninger om eksempelvis personlige tilskud indgår det politisk fastsatte vejledende minimumsrådighedsbeløb, som er 1800 kr. pr. måned for en enlig pensionist, og 2950 kr. for et ægtepar. Minimumsrådighedsbeløbet er det beløb, der skal være tilbage, efter at alle faste udgifter inklusiv den fulde servicepakke (og dermed også mad) er betalt. De borgere som efter den nye model vælger at bruge flere penge på mad vil derfor have mulighed for at blive kompenseret via personlige tillæg (som administreres af Kultur- og Fritidsforvaltningen), hvis deres rådighedsbeløb, efter alle faste udgifter er betalt, er tæt på det vejledende minimums-rådighedsbeløb. Forvaltningen vurderer derfor, at forslaget ikke vil få økonomisk konsekvens for borgere med begrænsede økonomiske ressourcer.

Ældrerådet har i sit høringssvar lagt vægt på, at ældre borgere i plejebolig med forslaget fortsat vil have valgfrihed, samt at forvaltningen evaluerer ændringens konsekvenser efter et år.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Godkender Sundheds- og Omsorgsudvalget indstillingen, vil den nye model og priserne blive præsenteret i kvalitetsstandarden Ældre i København 2018, som forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget den 8. december 2017 med henblik på godkendelse i Borgerrepræsentationen i januar 2018. Ændringen træder i kraft 1. marts 2018, og alle borgere i plejebolig vil blive orienteret om ændringen.

Forvaltningen vil følge, om ændringen har den ønskede effekt ved at lave en baseline måling af antallet af borgere, der modtager fuld kost i efteråret 2017, samt et år efter ændringens ikrafttrædelse. Udvalget vil modtage en orientering om resultaterne af målingen.

 

Lars Gregersen

                                                           / Helle Schnedler     

 

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt

Til top