Mødedato: 20.02.2020, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Afrunding af indsats om udbredelse af Sundhedsstyrelsens træningsguide til borgere med demens i SUF

Se alle bilag

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget:

  1. at udvalget tager orientering om den afsluttende status på udbredelse af Sundhedsstyrelsens træningsguide til borgere med en demenssygdom i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen til efterretning.

Problemstilling

Med satspuljeaftalen for 2016-2019 blev der afsat 470 mio. kr. til udmøntning af konkrete initiativer på baggrund af en ny national demenshandlingsplan 2025. Københavns Kommune fik i 2018 og 2019 tilført henholdsvis 0,7 mio. kr. og 1,4 mio. kr. over bloktilskuddet til at understøtte træningsindsatser for borgere med demens.

Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte den 19. april 2018, at midlerne udmøntes til at udbrede viden om og implementere konkrete elementer fra træningsguiden til borgere med demens, som Sundhedsstyrelsen har udviklet som led i den nationale demenshandlingsplan.

Indsatsen er nu gennemført og implementeret i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF), hvorfor udvalget orienteres herom.

Løsning

Baggrund

Træningsguide til borgere med demens, indeholder inspiration til fysisk aktivitet og kognitionsøvelser i fem hverdagsmiljøer: eget hjem, naturen, træningscentre, pleje- og aktivitetscentre samt foreninger. Træningen er målrettet personer med demens i både let, middel og svær grad. Guiden henvender sig både til personer med demens, deres pårørende og medarbejdere, der arbejder med borgere med demens (se bilag 1).

SUF har højt specialiserede tilbud til borgere med demens, hvor der også tilbydes træning i forskelligt omfang. Men demensanalysen fra 2019 viste, at mange borgere der kommer på aktivitetscentre og/eller bor på somatiske plejehjem også har demens eller demenslignende symptomer. Det kan være vanskeligt at fastholde og motivere dem i forhold til den hjælp, som de kan få – herunder også træning. Derfor risikerer de at blive ekskluderet i de eksisterende træningstilbud. Derfor er det vigtigt, at træningsmedarbejdere har viden om, hvordan man arbejder systematisk med træning til borgere med kognitive udfordringer.

På den baggrund er de tilførte midler hovedsagligt fokuseret mod de borgere med demenssymptomer, der benytter de almene træningstilbud på aktivitetscentre og somatiske plejehjem. Målet har været at skabe bedre mulighed for, at borgere med en demenssygdom øger deres fysiske aktivitetsniveau og styrker kognitionen.

Indsatsen blev gennemført ved at ansætte tre træningsterapeuter, der - med træningsguiden som inspirationskilde - skulle inspirere (trænings)medarbejdere på forvaltningens enheder til at arbejde med fysisk aktivitet suppleret med kognitionsøvelser på nye måder. Træningsterapeuterne har været ansat fra oktober 2018 til og med december 2019.

Udbredelse i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
For at få det maksimale ud af de relativt få midler og den korte indsatsperiode, har der været fokus på, at de tre træningsterapeuter skulle bruge så meget tid som muligt på konkrete samarbejder med driftsenhederne. Målgruppen har primært været medarbejdere, som i forvejen har kompetencer og ansvar på træningsområdet – eksempelvis terapifaglige medarbejdere, fysioterapeuter med videre. Indsatserne har været skræddersyet og praksisnære og har taget udgangspunkt i medarbejdernes vurdering af borgernes behov samt de lokale rammer.

Indsatsen er gennemført på aktivitetscentre, sundhedshuse, midlertidige døgnophold, somatiske plejehjem og i mindre udstrækning demensplejehjem og hjemmeplejen. Sideløbende har der været indsatser i forbindelse med ældreklubber, demensugen, samt i forbindelse med eksempelvis "Faglighed i Teltet", "Spring for Livet" og "Idræt i Dagtimerne".

52 af de i alt 66 adspurgte enheder (jf. bilag 1) har takket ja til samarbejde. Fra samtlige af de 52 enheder er tilbagemeldingen, at opmærksomheden på den fysiske aktivitet og kognitive træning samt en mere legende tilgang har været tiltrængt og helt nyt for nogle.

Medarbejderne har blandt andet meldt tilbage, at de har fået mere bevidsthed om evidensen bag aktiviteter og træning for borgere med demens, og at de har fået et boost af inspiration til nye øvelsesvalg, der for nogen har betydet, at de nu inddrager flere kognitive elementer i hverdagen og er mere bevidste om intensitetsniveauet i træningen. Ifølge medarbejderne har borgerne ligeledes udtrykt tilfredshed og har lettere til smil, grin og leg, når de arbejder mere fysisk med kroppen.

Evaluering og forankring
Det er forvaltningens vurdering, at indsatsen har løftet kompetencerne blandt de træningsansvarlige medarbejdere og at borgerne dermed oplever et større fokus på træning i hverdagen - både som supplement til socialt samvær, men også som en øget intensitet i træningssituationer.

Forvaltningen vurderer, at effekten af indsatsen fortsætter, idet medarbejderne har fået kompetencer til at træne endnu mere med borgerne og samtidig sikre, at borgerne opnår en øget intensitet i træningen - med inspiration fra Sundhedsstyrelsens træningsguide. Den viden de tre projektansatte træningsterapeuter har oparbejdet samt de relationer, der er etableret i og uden for SUF, er nu forankret i forvaltningens Center for Demens, som fremover vil stå til rådighed, når enhederne ønsker sparring på fysisk træning. Der er desuden lagt planer for, at Center for Demens skal overtage tilbuddet om en udgående funktion, der hvor det kan lade sig gøre.

Økonomi

Indsatsen er gennemført for midler, som Københavns Kommune fik i 2018 og 2019, henholdsvis 0,7 mio. kr. og 1,4 mio. kr., over bloktilskuddet, for at understøtte træningsindsatser for borgere med demens. Midlerne blev udmøntet til SOU i forbindelse med budget 2018.

Videre proces

Indsatsen og bevillingen er afsluttet i 2019 og forankres i forvaltningen jævnfør ovenstående.

Katja Kayser

  /Nanna Skriver

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning

Til top