Mødedato: 20.02.2020, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Tilbagebetaling opkrævet for midlertidigt ophold mens borger var på hospitalet

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen iværksætter i februar 2020 tilbagebetaling til borgere, der er opkrævet egenbetaling, mens de var indlagt på hospital. Udvalget skal godkende rammerne herfor.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at udvalget godkender rammerne for tilbagebetaling til borgere, som er opkrævet for egenbetaling på midlertidigt døgnophold under hospitalsindlæggelse.

Problemstilling

Københavnere som har behov for et rehabiliteringstilbud på et midlertidigt døgnophold (MTO) betaler en døgntakst for kost og vask af linned på 136 kr. (2020).

I efteråret 2019 blev Sundheds- og Omsorgsforvaltningen dog opmærksom på, at en række borgere på midlertidige ophold ved en fejl er blevet opkrævet betaling for kost og vask af linned, mens de fra det midlertidige ophold har været indlagt på hospitalet.

Forvaltningen har stoppet for den fremadrettede opkrævning i sådanne tilfælde og har foretaget en overordnet afdækning af omfanget af det allerede opkrævede. På den baggrund iværksættes en tilbagebetaling af det, som urigtigt er blevet opkrævet - i det omfang kravene ikke allerede er forældede.

Forvaltningen indstiller derfor, at udvalget godkender rammerne for tilbagebetalingen, som påbegyndes februar 2020 og ventes at tage 3-6 måneder.

Løsning

Fejlen er opstået, fordi medarbejderne på MTO ikke altid administrativt registrerer en borger som værende udskrevet, hvis der er tale om en forventet kortere indlæggelse, hvor borgeren efter kort tid forventes at vende tilbage til MTO'en. Omend dette kan have været gjort i den bedste mening, har det desværre betydet, at økonomisystemet ikke har fået besked om, at borgeren ikke skal opkræves egenbetaling i perioden.

Forvaltningen har ved den administrative afdækning fundet, at det kan dreje sig om op til 1908 borgere, som i perioden fra september 2016 til september 2019 er blevet opkrævet egenbetaling for midlertidige ophold, mens de har været indlagt på et hospital. I denne gruppe er der formentlig en del af borgerne, som er blevet opkrævet, men ikke har betalt. Hvor mange det præcist drejer sig om, vil blive fastslået ved en manuel gennemgang af de enkelte borgersager. Dette arbejde vil foregå i et samarbejde mellem Københavns Kommunes Koncernservice (KS) og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen som led i tilbagebetalingen.

Forvaltningen vil i forbindelse med afdækningen af omfanget igangsætte en tilbagebetaling til de berørte borgere inden for nedenstående rammer:

Rammer for tilbagebetaling:
Borgerne har efter loven krav på tilbagebetaling af det, de har betalt til kommunen, mens de var indlagt på hospitalet. Sådanne krav forældes ifølge forældelsesloven efter tre år. Det vil sige, at krav, som ligger længere tilbage end september 2016, er forældede. Københavns Kommune kan ikke lovligt tilsidesætte forældelsen og tilbagebetale krav, som allerede er forældede.  

Forvaltningen indstiller, at tilbagebetaling til de berørte borgere foregår på forvaltningens initiativ for alle krav over 150 kr. Dette vil betyde, at tilbagebetalingen ikke kræver, at borgerne aktivt gør krav på pengene. 

Denne form for tilbagebetaling af egen drift kan undlades, når der er tale om krav under en bagatelgrænse, som i dette tilfælde er sat til 150 kr. Forvaltningen indstiller dette under hensyn til, at kommunens ressourceanvendelse på tilbagebetaling af sådanne krav vurderes at være uproportionel med kravets størrelse og betydning for den enkelte borger.

Den samlede tilbagebetaling udføres i et samarbejde mellem Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og KS. Inden for ovenstående rammer forventes arbejdet at kunne afvikles som led i den normale drift.

Forvaltningen er i dialog med de relevante enheder for at sikre, at den korrekte procedure i forbindelse med hospitalsindlæggelse bliver fulgt. Endvidere er der opsat datafiltre, som understøtter en korrekt arbejdsgang, så lignende tilfælde kan undgås i fremtiden.

Økonomi

Det samlede krav for de 1517 borgere, der kan have et krav på over 150 kr., udgør 1.717.765 kr. med et gennemsnitligt krav på 1132,34 kr.

For borgere, der er afgået ved døden, vil forvaltningen kontakte skifteretten for at få anvist, hvem tilbagebetalingen vil skulle ske til. Det ventes, at tilbagebetalingen i nogle af disse tilfælde kan undlades, fordi boet efter afdøde er udlagt til kommunen som led i kommunens bisættelse af borgere uden pårørende. 

Udgiften til tilbagebetalingen afholdes inden for forvaltningens egen ramme og indarbejdes i budgettet for 2020, som en ikke realiseret besparelse på ældrebevillingen under Centralforvaltningen, med henblik på udmøntning i løbet af 2020.

Videre proces

Tilbagebetalingen igangsættes i februar 2020 og afvikles i løbet af ca. 3-6 måneder.

Katja Kayser

                                                  /Lars Matthiesen

Beslutning

Et samlet udvalg fremsatte følgende ændringsforslag:

”At bagatelgrænsen på 150 kr. fjernes, så alle borgere med krav inden for forældelsesfristen omfattes”.

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning og den således ændrede indstilling blev godkendt.

Et samlet udvalg afgav følgende protokolbemærkning:

”Det er vigtigt for udvalget, at bevisbyrden ikke ligger hos borgerne. Derfor skal der ske tilbagebetaling på forvaltningens initiativ til alle borgere, som har et krav”.
Til top