Mødedato: 19.04.2018, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

UDSAT: Nyt plejecenter i Sundparken på Amager Øst

Se alle bilag

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende, at der indgås en samarbejdsaftale med den almene boligorganisation FSB om byggeri af et nyt plejecenter i Sundparken på Amager Øst.


Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indgår samarbejdsaftale med boligorganisationen FSB vedrørende opførsel af et nyt plejecenter i Sundparken på Amager Øst.

Problemstilling

I forbindelse med den fortsatte udrulning af moderniseringsplanen har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, i samarbejde med den almene boligorganisation FSB, fundet en egnet byggemulighed til et helt nyt plejecenter i Sundparken ved Lergravsparkens metrostation på Amager Øst. Nybyggeriet vil kunne rumme op til ca. 115 nye moderne almene plejeboliger med tilhørende servicearealer. 

Med henblik på etablering af det nye plejecenter indstilles det, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indgår en samarbejdsaftale med FSB omkring byggeriet af det nye plejecenter.

Løsning

I forhold til den fremtidige demografiske udvikling inden for ældreområdet har Amager et presserende behov for nye plejeboliger. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen har derfor i 2017/2018 gennemført et udbud af grundkapital til et nyt plejecenter på Amager.

Alle nye plejecentre skal opføres indenfor rammerne af almenboliglovgivningen og udbuddet er derfor gennemført blandt de almene boligorganisationer, der i København er bygherre for nye almene plejecentre. Grundkapitalen er kommunens andel af finansieringen af de nye almene plejeboliger. 

Når der er fundet en vinder af udbuddet,  udarbejder boligorganisationen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i samarbejde et byggeprogram med videre  og efterfølgende en kapitalbevilling (skema A), der forelægges til politisk godkendelse. Herefter gennemfører boligorganisationen  et entrepriseudbud og plejecentret bygges. Kommunen (eller en selvejende organisation) driver den pleje- og omsorgsfaglige del, når plejecentret står færdigt.

Amager

Amager har pt. fem plejecentre, hvoraf fire allerede er moderniseret eller i proces med at blive moderniseret (Bomi-Parken, Ørestadens Plejecenter, Hørgården og Højdevang Sogns plejecenter) og én, som ikke er moderniseret (Peder Lykke Centeret). Alle de fem eksisterende plejecentre ligger på Amager Vest. For at sikre en bred geografisk fordeling af moderniserede plejeboliger er udbuddet gennemført med henblik på opførelse af et nyt plejecenter med en stationsnær beliggenhed på Amager Øst.

Der er i forbindelse med udbuddet indkommet et bud fra FSB om byggeri af et nyt plejecenter i Sundparken på arealet mellem Lergravsvej og Strandlodsvej (se kort i bilag 1). Grundarealet ejes af FSB og placeringen er yderst central i forhold til offentlig trafik. Der er byggemulig for op til ca. 10.000 etagekvadratmeter svarende til ca. 115 plejeboliger med tilhørende fællesareal og servicearealer.

FSB ønsker udover plejecenteret også at opføre et seniorbofællesskab med cirka 30 almene familieboliger på grunden. Mulighederne for opførelse af seniorbofællesskab vil afhængige af den videre lokalplanproces.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen finder arealet i Sundparken yderst anvendeligt til et nyt plejecenter og et seniorbofællesskab. Sundparken er Danmarks største ældreboligafdeling med 490 boliger og afdelingen rummer også en sygeplejeklinik og en stor hjemmeplejeenhed.

Med henblik på at sikre fremdrift i projektet indgås derfor en samarbejdsaftale mellem FSB og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen om opførelse af det nye plejecenter, herunder samarbejde om udarbejdelse af ideoplæg, dispositionsforslag og byggeprogram med videre. FSB vil herefter være bygherre for selve byggeriet og efterfølgende bygningsdriftsherre.

Generelle faglige krav til det nye plejecenter i Sundparken

Projektet vil blive disponeret med udgangspunkt i Københavns Kommunes ældrepolitik og de af Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte 10 principper for fremtidens plejeboliger (bilag 2). Plejecentret planlægges og opføres således at rum og arealer kan anvendes til forskellige funktioner og at det er enkelt og økonomisk realistisk at tilpasse bygningen ved ændrede behov.

Kontorer og mødelokaler etableres endvidere med visuel kontakt til de omgivende arealer, så beboerne har en oplevelse af medarbejdernes nærvær, også når de varetager administrative opgaver, mens øvrige servicearealer, som for eksempel produktionskøkken og rengøringsrum, skal placeres så de understøtter en hensigtsmæssig drift.

Plejecentret etableres med nagelfast velfærdsteknologi, som for eksempel loftslifte og forberedes bygningsmæssigt til yderligere løsninger som eksempelvis velfærdstoiletter, faldteknologi og trådløse vindues- og døråbninger.

Det præcise boligantal vil afhænge af byggeprojektets endelige disponering og rammerne i lokalplanen. Det tilstræbes, at der etableres flest mulige boliger, dog under hensyn til at plejecentret bliver både attraktivt og velfungerende. I det videre arbejde vil der endvidere blive lagt vægt på at den nye bebyggelse så vidt muligt formidler en fysisk, kulturel og social sammenhæng med lokalområdets egenart. Plejecentret skal derfor bygningsmæssigt forholde sig til lokalområdet og i videst muligt omfang invitere til interaktion mellem plejecentret og naboer/lokalsamfund (f.eks. ved åbne cafe-eftermiddage eller mulighed for bespisning af udefrakommende).

Øvrige nye plejecentre under opførelse eller planlægning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er - udover plejecentret i Sundparken - ved at opføre eller planlægge følgende nye centre:

  • Huset William på Vigerslevvej (56 plejeboliger)

  • Solgaven Valby ved Ny Ellebjerg Station (plejecenter til blinde og svagtseende med 93 plejeboliger og 28 ældreboliger)

  • Kirsebærhavens plejehjem i Folehaven (ca. 60-80 plejeboliger)

  • Plejecenter ved Enghave Station (ca. 70 plejeboliger)

  • Bystævneparken (ca. 250 plejeboliger)

  • Store torv i Tingbjerg (ca. 125 plejeboliger)

  • Sølund (360 plejeboliger)

  • Sankt Joseph Klosteret på Strandvejen (93 plejeboliger)

  • Østre Gasværk på Østerbro (ca. 90 plejeboliger)

  • Hørgården på Amager (189 plejeboliger)

  • Højdevang Sogn på Amager (ca. 60-80 plejeboliger)

  • Artillerivej 69H (ca. 70 plejeboliger)

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil løbende informere udvalget om de nye byggeprojekter. Udvalget vil i august forventeligt blive forelagt en sag om demografiregulering med henblik på at sikre den rette mængde plejeboliger i København. I den forbindelse planlægges også en temadrøftelse om boligområdet. 

Økonomi

Samarbejdsaftalen har ingen økonomiske konsekvenser. Anlægsfinansieringen af det nye plejecenter indgår i Sundheds- og Omsorgsudvalgets moderniseringsplan, som er finansieret via tidligere budgetaftaler. Seniorbofællesskabet – der opføres af FSB som almene familieboliger – finansieres via midler til grundkapital i Teknik- og Miljøforvaltningen.

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes, vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indgå samarbejdsaftale med FSB og herefter aftale den videre proces, således at den inddrager relevante eksterne interessenter (naboer, ældreråd, lokalråd m.v.)

Der skal udarbejdes kommuneplantillæg og lokalplan for området, hvilket forventes at ske i løbet af 2018/2019. Det forventes herefter, at Skema A for projektet kan forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget og efterfølgende Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i 2019, og at byggeriet, i givet fald, kan påbegyndes i 2019/2020 med en efterfølgende samlet anlægstid på ca. 16-20 måneder. 

Der nedsættes i forbindelse med udvælgelsen af det endelige byggeprojekt en dommerkomite med politisk repræsentation.  

Katja Kayser

                                                /Lars Matthiesen

Beslutning

Indstillingen blev udskudt idet udvalget afventer høringssvar fra Amager Øst Lokaludvalg.
Til top