Mødedato: 19.04.2018, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Status på Sikker By strategi 2018-21

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om implementering af strategiens principper, så Økonomiudvalget kan forelægges en status herfor forud for forhandlingerne om budget 2019.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orientering om Sikker By strategien 2018 - 2021 og implementering af dens principper til efterretning.

Problemstilling

På møde i Borgerrepræsentationen den 1. marts 2018 blev forslag til ny strategi for Sik­ker By for 2018 – 2021 godkendt (bilag 1). Ved samme lejlighed besluttede Borgerrepræsentatio­nen at fagudvalgene skal drøfte implementering af strategiens principper, så Økonomi­udvalget kan forelægges en status herfor forud for forhandlingerne om budget 2019.

Løsning

Grundlaget for strategien er følgende fem principper:

  1. Vi samarbejder bredt for at sikre helhedsorienterede og koordinerede løsninger på kriminalitets- og tryghedsudfordringer i København.

  2. Vi tager afsæt i den bedste viden om, hvad der virker; og vi måler effekten af, det vi gør.

  3. Vi kender til og sætter ind overfor alle børn og unge i København, der er i risiko for at blive kriminelle.

  4. Vi sikrer, at det er uattraktivt at være bandemedlem i København, og vi under­støtter, at de, der ønsker at forlade de kriminelle miljøer får mulighed for det.

  5. Vi understøtter en god udvikling i lokalområder med tryghedsudfordringer gen­nem målrettede indsatser og strategisk fokus.

Strategien har følgende overordnede mål:

  • Øget tryghed

  • Mindre kriminalitet

Disse er suppleret med følgende delmål:

  • Færre københavnske unge begår kriminalitet

  • Færre unge mellem 18 og 25 år begår alvorlig eller personfarlig kriminalitet

  • Færre bandemedlemmer i København

  • Færre lokalområder med tryghedsudfordringer

Der afrapporteres på strategiens mål og delmål en gang årligt til Økonomiudvalget. Strategien er forankret i Økonomiudvalget, da ansvaret for koordinering af kommunens overordnede udvikling, og for kommunens samarbejde med politiet er placeret her. De enkelte fagudvalg har dog ansvaret for drift og udvikling af hovedparten af kommunens kriminalitetspræventive og tryghedsskabende indsatser.

Sundheds- og Omsorgsforvalt­ningen (SUF) har – som følge af den aktuelle resortfordeling mellem udvalgene - ingen egent­lige kriminalitetspræventive eller tryghedsskabende indsatser i eget regi. Da vi imidlertid ved fra forskellige undersøgelser, at tryghed i byrummet og i boligen er af betydning for en betydelig del af københavnere over 65, delta­ger SUF i Sikker By samarbejdet og har i den forbin­delse særligt fokus på prioritering af generelle tryghedsskabende initiativer i byen.

Sundheds- og Omsorgsudvalget har ikke tidligere fundet anledning til at iværksætte særlige initiativer i SUF til understøttelse af strategiens målsætninger. Det er forvaltningens vurdering, at dette også fremover bør være tilfældet og at SUF fortsætter med at indgå i samarbejdet på det nuværende grundlag, som sparringspartner på de øvrige forvaltningerne indsatser.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Økonomiudvalget vil i august 2018 få forelagt resultatet af fagudvalgenes drøftel­ser og i den forbindelse tage stilling til eventuelle forslag til nye indsatser under Sikker By strategien. Disse vil i så fald indgå i forhandlingerne om budget 2019.

 

Katja Kayser

                                              /Lars Matthiesen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning
Til top