Mødedato: 19.01.2017, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Sygefraværshandleplan og idebeskrivelse til business case

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om forvaltningens handleplan for nedbringelse af sygefraværet

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter forvaltningens skærpede handleplan for forebyggelse og nedbringelse af sygefravær (bilag 1.).
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager til efterretning, at forvaltningen udarbejder en business case om nedbringelse af sygefravær, som kan indgå i overførselssagen.

Problemstilling

I forlængelse af udvalgets temadrøftelse om sygefravær den 27. oktober 2016 vedtog udvalget et medlemsforslag fra Socialdemokratiet med en opfordring til forvaltningen om,

  1. at udarbejde en skærpet og udvidet handleplan for, hvordan forvaltningen vil nedbringe sygefraværet
  2. på sigt at nedbringe sygefraværet til gennemsnitlig 11 dage pr. medarbejder pr. år
  3. at udarbejde planerne med henblik på en drøftelse i Sundheds- og Omsorgsudvalget senest januar 2017.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) har blandt andet på baggrund af Sundheds- og Omsorgsudvalgets drøftelser den 27. oktober 2016 udarbejdet en skærpet og udvidet handleplan for nedbringelse af sygefraværet i SUF.

Sundheds- og Omsorgsudvalget har ikke kompetence til at træffe beslutninger om indholdet af den skærpede handleplan, men udvalget har mulighed for at drøfte forvaltningens handleplan med henblik på at give input til handleplanen. Handleplanen er vedlagt denne indstilling til udvalgets orientering. 

Løsning

Sygefraværet i SUF ligger fortsat over Økonomiudvalgets måltal for 2016. Elevfraværet ser dog ud til at være markant faldende i 2016, mens fraværet for ordinært ansatte er på samme niveau som i 2015.

Fraværsdagsværk pr. medarbejder

Jan-dec. 2015

Jan-dec. 2016

SUF inkl. elever

14,6

13,9

SUF ekskl. elever

13,3

13,3

Elever

20,2

16,9

Note: der skal tage forbehold for efterregistreringer af fraværet i december 2016.

Økonomiudvalget vedtog i september 2016 nye sygefraværsmåltal for forvaltningerne for 2017 og 2018. I tabellen nedenfor ses de nye måltal sammen med Sundheds- og Omsorgsudvalgets opfordring til skærpet måltal for SUF.

Fraværsdagsværk pr. medarbejder

ØUs måltal

SOUs forslag til måltal

 

2017

2018

På sigt

SUF inkl. elever

13,8

13,0

11,0

SUF ekskl. elever

12,8

12,4

-

Elever

17,8

15,3

-

Skærpet og udvidet handleplan for sygefravær

Forvaltningen har udarbejdet en skærpet handle- og tidsplan for forebyggelse og nedbringelse af forvaltningens sygefravær, som er baseret på igangværende og kommende indsatser i fraværsarbejdet. Det er forvaltningens vurdering, at indsatserne i denne handleplan vil betyde, at forvaltningen kan nå de måltal, som Økonomiudvalget har vedtaget for 2017 og 2018, og dermed arbejde mod Sundheds- og Omsorgsudvalgets langsigtede måltal på 11 %.

Forvaltningens arbejde med at forebygge og nedbringe sygefravær er bygget op om temaerne Tydelig ledelse, Systematisk fraværsindsats, Fraværsstatistik og Styrket nærvær.  Handleplanen er vedlagt som bilag 1.

Som led i kommunens fælles sygefraværsstrategi gennemføres ultimo 2016/primo 2017 en undersøgelse blandt alle kommunens ledere om, hvilke udfordringer og barrierer lederne oplever for at kunne udøve en professionel og effektiv sygefraværsforebyggelse. Hvis lederundersøgelsen viser, at der er behov for at styrke eller understøtte sygefraværsarbejdet i SUF på andre måder end de planlagte, vil handleplanen blive tilrettet eller udvidet med nye indsatser.

Udover de indsatser, der direkte retter sig mod sygefraværsarbejdet, og som indgår i handleplanen, arbejder forvaltningen med andre udviklingsområder, som også forventes at have en positiv effekt på sygefraværet i de kommende år:

  • For det første vil forvaltningen i 2017 arbejde med fortællinger. Fortællingerne kan være med til at holde fast i det meningsfulde og motiverende i at arbejde i SUF og værdien i at gå på arbejde for at kunne gøre en forskel for borgerne. SUF’s grundfortælling, som udarbejdes primo 2017, skal bygge på SUF’s nye mission og vision, og skal skabe grundlag for udarbejdelsen af lokale fortællinger.
  • For det andet vil forvaltningen i løbet af 2017 arbejde med at udvikle et ledelsesgrundlag, som skal understøtte SUF’s mission og vision og udvalgets politiske mål. Ledelsesgrundlaget skal give SUF et fælles ledelsessprog og afspejle den kultur, vi gerne vil fremme i SUF – blandt andet tillidsdagsordenen. Forvaltningen ønsker samtidig at supplere den kommende fælles kommunale lederuddannelse med et lederintroduktionsforløb og en særlig SUF-lederuddannelse. Indsatsene på ledelsesområdet skal understøtte en værdibaseret ledelse med fokus på borgernes behov.

Idebeskrivelse; business case til yderligere nedbringelse af sygefraværet

Forvaltningen har udarbejdet en idebeskrivelse til, hvordan sygefraværet kan nedbringes yderligere med en gennemgribende offensiv indsats (bilag 2). På baggrund af idebeskrivelsen vil forvaltningen udarbejde en business case, som kan indgå i overførselssagen og budgetforhandlingerne.

Idebeskrivelsen er inspireret af Børne- og Ungeforvaltningens (BUF) business case om arbejdspladsen i fokus, som Borgerrepræsentationen godkendte i april 2016. BUF’s business case er vedlagt som bilag 3.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningens idebeskrivelse tager udgangspunkt i SUF’s kontekst og har fokus på at styrke mening og formål i samspil med borgeren.

Forskning i begrebet ”public service motivation” viser, at når offentligt ansattes mulighed for at gøre noget godt for andre forbedres, stiger arbejdsglæden og effektiviteten. På den baggrund baseres idebeskrivelsen på, at der investeres i indsatser, der kan styrke og understøtte medarbejdernes oplevelse af at kunne udføre et meningsfuldt arbejde sammen med borgerne i et godt samarbejde med kolleger, og understøttet af god ledelse. Indsatserne i idebeskrivelsen har fokus på at mindske forhindringer for og forbedre medarbejdernes indflydelse på det meningsfulde arbejde og på at styrke medarbejdernes oplevelse af indflydelse og fagligt råderum. Investeringerne forventes at føre til et lavere sygefravær og en mere effektiv ressourceudnyttelse. Forskningen understøttes også af undersøgelser blandt medarbejderne i SUF, der viser sammenhæng mellem sygefravær og arbejdsglæde.

Økonomi

Indsatserne i forvaltningens skærpede handleplan kan rummes indenfor nuværende budgetramme. Investeringerne i business casen om mening og formål forventes at udgøre 30-40 mio. kr. over en 5-årig periode.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsudvalget vil få fremlagt tal for sygefraværsudviklingen og status på handleplansindsatserne i forbindelse med årsrapporten for 2016 og de efterfølgende halvårs- og årsrapporter.

Forvaltningens forslag til business case indgår til orientering sammen med andre business cases på forhandlingsmødet i marts.

Lars Gregersen

                                          / Clea Bach

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning

Til top