Mødedato: 19.01.2017, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Plejecenter Fælledgården - status januar 2017

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges en status for udviklingen på Fælledgården i 2. halvår 2016.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager status for udviklingen på Fælledgården til efterretning.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget fik på udvalgsmødet den 28. januar 2016 en redegørelse om forløbet på Fælledgården fra genåbningen i 2013 frem til december 2015. Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede i den forbindelse at følge udviklingen på Fælledgården.

Forvaltningen fremlægger her status for udviklingen på Plejecenter Fælledgården i 2. halvår 2016 til udvalgets orientering.

Løsning

Plejecentret Fælledgården genåbnede i 2013 efter en gennemgribende modernisering. Centret var fra åbningen præget af en række problemstillinger, som medførte klager fra beboere og pårørende samt skabte mediebevågenhed. Problemstillingerne vedrørte i første omgang fejl og mangler ved byggeriet, herefter opstod der problemstillinger med den sundheds- og omsorgsfaglige kvalitet, lige som brugertilfredsheden var lav, og endelig var der ledelsesmæssige og organisatoriske udfordringer.

Der blev i efteråret 2015 iværksat en genopretningsplan for Fælledgården bestående af en organisationsændring og et udviklingsforløb. Forvaltningen vurderer, at der arbejdes konstruktivt med udvikling og sikring af kvaliteten på Fælledgården, og at centret fortsat er i en positiv udvikling.

I det følgende redegøres for udviklingen på Fælledgården inden for områderne; organisation og personale, sundheds- og plejefaglig udvikling, aktiviteter, hverdagsdemokrati, samt samarbejde med bestyrelsen.

Organisation og personale

Formålet med genopretningsplanen var at få flere hænder i den direkte pleje, en mere synlig og samlet ledelse samt et kompetenceløft af medarbejderne. Genopretningsplanen er nu gennemført. Den konstituerede centerleder tiltrådte i stillingen som centerleder den 1. juli 2016, og efterfølgende blev stillingen som souschef besat. Omstillingen af funktionerne i huset er også gennemført, herunder er en række stabsmedarbejdere flyttet til afdelingerne. Det har bidraget væsentligt til et kompetenceløft og en højere faglighed, hvilket blandt andet ses i resultatet af det uanmeldte kommunale tilsyn 2016, hvor tilsynet vurderer, at der er en høj faglighed blandt medarbejderne.

Sundheds- og plejefaglig udvikling

Fælledgården blev ved Embedslægens tilsyn i 2015 placeret i kategori fire ud af fem kategorier. Umiddelbart efter tilsynet blev der iværksat en række opfølgende indsatser med fokus på medicin, sundhedsfaglig dokumentation og kompetencer. Det drejede sig blandt andet om indkøb af medicinborde, bedre IT-understøttelse samt vurdering af medarbejdernes kompetencer. Sidste led i forløbet er, at Fælledgården tog forvaltningens elektroniske kompetence-vurderingsplatform i brug i slutningen af 2016. Ved Embedslægens opfølgende tilsyn i marts 2016 blev Fælledgården placeret midt imellem kategori to og tre.

Fælledgården blev desuden en del af kvalitetsindsatsen kaldet 'forbedringsindsatsen', der i første fase blev iværksat på de plejecentre, som i 2015 fik et kategori fire tilsynsresultat ved tilsyn fra Embedslægen. Fælledgården arbejder med forbedringsindsatsen som metode sideløbende med de sundhedsfaglige udfordringer. Det er en omvæltning for Fælledgården, såvel som for de andre plejecentre i forbedringsindsatsen, at skulle arbejde systematisk med dataunderstøttet kvalitetsudvikling. I forbedringsindsatsen har Fælledgården et tæt samarbejde med forvaltningens sundhedsfaglige konsulenter, og organiseringen af indsatsen er en integreret del af forvaltningens kvalitetsorganisation. 

Ved uanmeldt kommunalt tilsyn af den plejefaglige kvalitet i november 2016 blev centret placeret i kategori to ud af fem mulige. Tilsynsrapporten er vedlagt som bilag 2. Tilsynets vurdering er samlet set, at der er fulgt tilfredsstillende op på anbefalingerne fra 2015, og at "Fælledgården er kommet rigtigt langt i arbejdet med sikre beboernes tryghed og trivsel samtidig med, at beboerne modtager den pleje og omsorg, de ønsker og har behov for".

Forvaltningen vurderer, at Fælledgårdens fokus på en række sundheds- og plejefaglige indsatsområder sammenholdt med den organisatoriske genopretningsplan har bidraget væsentligt til et kompetenceløft og en højere faglighed.

Aktiviteter

Tilsynet vurderede ved det uanmeldte kommunale tilsyn, at Fælledgården tilbyder et varieret udsnit af aktiviteter til beboerne alt efter behov og ønsker, hvilket kan ses som et udtryk for, at Fælledgårdens målrettede arbejde med mere fokus på hverdagslivet er på vej i den rigtige retning.

Et af målene har været at øge udelivet året rundt. Derfor har man siden sommeren arbejdet aktivt med at udvide caféens rum, så gårdhaven er en naturlig forlængelse af den. Der er kommet udendørs loungemøbler, overdækning og varmelamper efter samme princip som på caféer, hvilket har givet mange beboere lyst til at opholde sig mere udenfor - også efterår og vinter. Derudover bliver gårdhaven tænkt ind i de arrangementer og aktiviteter, som afholdes. Eksempelvis blev Skt. Hans fejret med spisning i gårdhaven, og demensdans foregår i sommerhalvåret udenfor, når vejret tillader det.  Efter sommerferien er caféens åbningstider udvidet i weekenden. Det betyder også, at flere bruger gårdhaven.

Hverdagsdemokrati

Fælledgårdens to demokratiske organer, Beboerrådet og Centerrådet eksisterer fortsat. Der har tidligere været planer om, at hverdagsdemokratiets formelle struktur skulle ændres. Imidlertid er strukturen med de to råd velfungerende, efter at genopretningsplanen er gennemført. Centerlederens vurdering er derfor, at strukturen består for at understøtte det positive engagement, som udfolder sig i begge råd. Afdelingsvis involvering af beboerne er også en praksis som fortsat består på grund af de gode resultater, det har medført, blandt andet i forhold til at imødekomme beboernes ønsker til aktiviteter.

Samarbejdet med bestyrelsen

Samarbejdet med bestyrelsen på Fælledgården er velfungerende.

På selvejenetværkets møde med borgmesteren og forvaltningen den 21. november 2016  blev et forslag til generelle retningslinjer for dialogen mellem de selvejende plejecentres bestyrelser og forvaltningen godkendt af bestyrelserne  Retningslinjerne skitserer et årshjul for en systematisk dialog mellem bestyrelserne og forvaltningen. Se bilag 1.

Konklusion

Forvaltningen vurderer samlet set, at der arbejdes målrettet med kvaliteten på Fælledgården, og at udviklingen går i den rigtige retning. Centerlederen er i løbende dialog med beboere og pårørende for at sikre, at kritikpunkter og ønsker bliver hørt og brugt konstruktivt i udviklingsarbejdet.

Hvad angår den sundhedsfaglige udvikling, skal Fælledgården fortsat arbejde målrettet med forbedringsindsatsen. Målet er, at forbedringsindsatsens metoder til kvalitetsudvikling bundfælder sig, så medarbejderne kan arbejde langsigtet og systematisk med centrale sundhedsfaglige områder som medicin og dokumentation.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen vurderer, at den positive udvikling på Fælledgården nu er rodfæstet og stabil, hvorfor en løbende afrapportering til Sundheds- og Omsorgsudvalget fremover ikke vil være nødvendig, såfremt denne udvikling fortsætter.

Udvalget orienteres om Fælledgården i forbindelse med fremlæggelse af brugertilfredshedsundersøgelserne i marts 2017 og tilsynsrapporterne i sommeren 2017.

Hanne Baastrup

                                          /Helle Schnedler

    

  

 

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning

Et samlet udvalg afgav følgende protokolbemærkning:

”Udvalget føler sig betrygget i, at udviklingen på Fælledgården går i den rigtige retning, men ønsker sagen bragt for udvalget på det førstkommende møde, hvis det kommende tilsyn giver anledning til bekymring”.

Til top