Mødedato: 19.01.2006, kl. 14:00

Medlemsforslag fra Jens Johansen (F) og Henrich Metz (F) om reduktion af forbruget af vanedannende medicin i København

Se alle bilag

Medlemsforslag fra Jens Johansen (F) og Henrich Metz (F) om reduktion af forbruget af vanedannende medicin i København

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 19. januar 2006

 

 

Sager til beslutning

 

4.      Medlemsforslag fra Jens Johansen (F) og Henrich Metz (F) om reduktion af forbruget af vanedannende medicin i København

 

SOU   6/2006  J.nr. 59/2005

 

 

INDSTILLING

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at medlemsforslaget om reduktion af vanedannende medicin i København integreres i aftalen fra budgetforlig 2006 om mindre medicin til de gamle.

 

 

RESUME

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen anbefaler, at medlemsforslaget om reduktion af vanedannende medicin i København integreres i aftalen fra budgetforlig 2006 om mindre medicin til de gamle.

 

I forlængelse af budgetforligets aftale på medicinområdet har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ved årsskiftet igangsat et projekt for at øge kvaliteten i den medicinske behandling af de gamle på plejehjem.

 

I foråret 2006 afdækkes medicinforbruget, herunder vanedannende medicin. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen analyserer resultaterne og præsenterer dem for Sundheds- og Omsorgsudvalget i sommeren 2006. I efterår 2006 starter en målrettet intervention på baggrund af resultaterne. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen evaluerer projektet i 2007 og planlægger efterfølgende at udbrede indsatsen til andre grupper, der tager vanedannende medicin.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i en årrække arbejdet målrettet for at øge kvaliteten i den medicinske behandling gennem et bredt samarbejde med interne og eksterne aktører på medicinområdet, herunder plejehjem og hjemmepleje, de praktiserende læger, H:S, speciallæger og apoteker. I arbejdet er der fokus på rationel farmakoterapi, der defineres som den lægemiddelbehandling, der giver størst virkning, med de mindst alvorlige og det færreste antal bivirkninger, - til lavest mulige behandlingspris. Der er blandt andet arbejdet med medicinhåndtering, dosisdispensering, kompetenceudvikling, dokumentation og kommunikation samt kvalitetssikring.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede den 10. november 2005 at videresende et medlemsforslag stillet af Jens Johansen (F) og Heinrich Metz (F) om at reducere forbruget af vanedannende medicin i København til Sundhedsforvaltningen med henblik på udarbejdelse af en indstilling til Sundheds- og Omsorgsudvalget (SOU 376/2205 J. nr. 59/2005). Det blev foreslået, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen skulle udarbejde en handlingsplan, samt at planen skulle forelægges for Sundheds- og Omsorgsudvalget efter nytår 2005/2006.

 

Forslaget var motiveret af oplysninger om, at det fra 2004 til 2005 er lykkedes Ringkøbing Amt at reducere forbruget af vanedannende medicin (sovemedicin og beroligende medicin) med en tredjedel. Dette er sket efter gennemførelse af en kampagne fra Sundhedsstyrelsen og embedslægerne. Kampagnen har efter det oplyste ikke handlet om at gøre det besværligt for patienterne, men har haft fokus på årsager til behov for medicinen og på, hvad der kan sættes i stedet. Forslaget anførte, at det var forventet, at København vil kunne nå lignende resultater med en målrettet indsats og en handlingsplan, der tager udgangspunkt i såvel brugers som sundhedsvæsenets erfaringer fra Ringkøbing Amt.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltning en har på baggrund af medlemsforslaget drøftet behovet for en handlingsplan for at reducere forbruget af vanedannende, lægeordineret medicin i København og foreslår, at medlemsforslaget integreres i udmøntning af aftalen på medicinområdet i budgetforlig 2006.

 

Budgetforlig 2006 og handleplan for aftalen om mindre medicin til de gamle.

I budgetforlig 2006 er indgået aftale om at iværksætte en analyse af forbruget af sovemedicin og angstdæmpende medicin blandt gamle på plejehjem i København, afdækning af problemets omfang og karakter samt fordeling på plejehjem og grupper af beboere med henblik på at sikre en fokuseret indsats for at nedbringe medicinforbruget hos de gamle. Analysen skal være fundament for en dialog mellem læger og plejepersonale samt for en målrettet indsats såvel generelt i ældresektoren som lokalt på de enkelte plejehjem.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i forlængelse af aftalen i budgetforliget iværksat et projekt for at øge kvaliteten i medicineringen af de gamle på plejehjem. Projektet kortlægger og analyserer forbruget gennem screening af et repræsentativt antal (ca. 700) af de gamle på plejehjem. Det er Sundheds- og Omsorgsforvaltningen opfattelse, at projektet kan medvirke til at reducere forbruget af vanedannende medicin hos de gamle på plejehjem. Projektet er startet ved årsskiftet og indeholder følgende faser (bilag 1). 

 

Forår 2006:                       Afdækning af forbruget og dataanalyse

Sommer 2006:                  Præsentation af resultater for Sundheds- og Omsorgsudvalget

Efterår 2006:                    Intervention på baggrund af resultater og i dialog med ældrechefer og praktiserende læger

2007:                                 Evaluering samt plan for at udbrede indsats til andre grupper, der tager vanedannende medicin.

 

Projektet har fokus på de gamle på plejehjem, hvor det skønnes, at i alt mellem 500 – 1000 (10 - 20 %) af beboerne er i behandling med angstdæmpende - eller sovemedicin og kan blive berørt af projektet.

 

Det forventes, at det vil være oplagt at udbrede projektets resultater til andre grupper, der tager vanedannende medicin. I Københavns Kommune skønnes det, at mellem 30.000 og 40.000 (8- 10 %) borgere under 70 år anvender vanedannende medicin.

 

Projektet har fokus på vanedannende medicin hos de gamle på plejehjem. Vanedannende medicin tilhører primært lægemiddelgruppen psykofarmaka. Psykofarmaka er medicin, der bruges i behandlingen af psykiske lidelser og påvirker de psykiske funktioner. Psykofarmaka virker på symptomerne, men helbreder ikke sygdommene. Psykofarmaka kan deles ind i fem grupper, hvor anxiolytika (angstdæmpende medicin) og hypnotika (sovemedicin) er de mest vanedannende grupper

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at økonomiske konsekvenser af indstillingen er udgiftsneutrale, da evt. udgifter er tilknyttet projektet "Mindre medicin til de gamle" (bilag 1). 

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

Bilag 1. Tids- og projektplan for "Mindre medicin til de gamle"

 

 

 

 

Lene Sillasen

 

/Jens Egsgaard


 

Bilag

Til top