Mødedato: 18.08.2016, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Beretning 2015 om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal en gang om året have forelagt en beretning om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret. 

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller;

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager beretning 2015 om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret til efterretning.

Problemstilling

Det følger af serviceloven, at Sundheds- og Omsorgsudvalget skal følge udviklingen i forvaltningens anvendelse af magt og andre indgreb i borgeres personlige frihed med henblik på en vurdering af behovet for opfølgning.

I den forbindelse skal forvaltningen en gang om året fremlægge en beretning.

Løsning

Beretning 2015 (bilag 1) indeholder en gennemgang af servicelovens regelsæt om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret, en samlet oversigt over forvaltningens brug af bestemmelserne i 2015 og konkrete eksempler, hvor forvaltningen har anvendt magt og foretaget indgreb i borgeres selvbestemmelsesret.

Derudover beskrives de fokusområder, der har været fremtrædende i forvaltningens indsats for at forebygge situationer, hvor tvangsmæssige indgreb kan blive nødvendige.

Endelig omtales kort den praksisundersøgelse, som Ankestyrelsen iværksatte i 2015 af kommunernes håndtering af magtanvendelsesreglerne over for borgere med demens. Praksisundersøgelsen blev behandlet som selvstændigt dagsordenspunkt i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 20. april 2016 og i Borgerrepræsentationen den 26. maj 2016.

Reglerne om magtanvendelse omhandler borgere med betydelig og varig nedsat psykisk funktionsevne og omfatter meget forskellige former for indgreb fx anvendelse af alarm- og pejlesystemer, kortvarig fysisk fastholdelse eller varig flytning af en borger til en plejebolig mod borgerens vilje.

Fælles for indgrebene er, at de skal være absolut påkrævede, og at de anvendes for at hindre, at borgeren udsættes for omsorgssvigt.

Samtidig værner regelsættet om borgernes retssikkerhed, idet plejecentrene m.fl. - bortset fra magtanvendelse, der sker i akut nødværge - skal ansøge forvaltningen om tilladelse, før de foretager indgreb over for en borger. Derudover skal alle foretagne indgreb efterfølgende indberettes til forvaltningen.  

Antallet af gange på et år, hvor man anvender regelsættet, beror på en række svært forudsigelige faktorer, og derfor vil en vurdering af niveauet for brug af magtanvendelse i forvaltningen ikke alene kunne ske ud fra antallet af indberetninger det pågældende år.

Forvaltningen har som kontrolmyndighed i 2015 modtaget og behandlet 418 sager med ansøgninger og/eller indberetninger om tvangsindgreb fra forvaltningens enheder.

Indgrebene berørte 291 borgere, idet det for 42 borgere, var nødvendigt at anvende regelsættet om magtanvendelse mere end en gang. 

Dette antal er nogenlunde på niveau med 2014, hvor kontrolmyndigheden behandlede 457 sager.

Inden for rammerne af den vedtagne demensstrategi arbejdes der på en generel opkvalificering af indsatsen inden for demensområdet. Indsatsen er på den ene side med til at forebygge situationer, hvor visse tvangsindgreb kan blive nødvendige, fx akut fastholdelse, og er på den anden side med til at sikre, at medarbejderne kender og overholder regelsættet for magtanvendelse i de situationer, hvor magt og andre indgreb i selvbestemmelsesretten er nødvendige for at sikre en borger den nødvendige omsorg og pleje.

Kontrolmyndigheden har i 2015 ikke modtaget klager fra borgere, værger eller pårørende over udført magtanvendelse.

Høring

Beretning 2015 om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten har været i høring i Københavns Ældreråd, der tager beretningen til efterretning med nogle supplerende bemærkninger (bilag 2). Ældrerådet anfører bl.a., at det er en forudsætning for nedbringelse af antallet af magtanvendelser og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret, at der ansættes socialpædagoger på plejecentrene.

Det skal i den forbindelse bemærkes, at der med midler fra Værdighedspuljen er igangsat et udviklingsprojekt med fokus på at styrke de pædagogiske kompetencer. I projektet ansætter to plejecentre pædagoger, der skal deltage i tværfaglig sparring og indgå i pleje- og omsorgsopgaverne for beboere med særlige behov. Derudover tilbydes der kompetenceudvikling til de øvrige medarbejdere, så pædagogiske kompetencer og arbejdsformer bliver udviklet, spredt og fastholdt på plejecentrene. Indsatsen evalueres ultimo 2017.  

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

Hanne Baastrup

                                                     /Lars Mattiesen

 

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt

Til top