Mødedato: 18.08.2016, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Handleplan for type 2-diabetes

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende Handleplan for type 2-diabetes 2016-2019

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender revideret udkast til handleplan for type 2-diabetes (bilag 1).

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede på møde den 10. december 2015, at der skal udarbejdes en handleplan for diabetes. På møde den 20. april 2016 godkendte Sundheds- og Omsorgsudvalget en høringsversion af handleplanen. Handleplanen for diabetes har efterfølgende været i offentlig høring. Høringssvarene har vist, at der er bred opbakning til den styrkede diabetesindsats i København, og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har ligeledes modtaget flere gode forslag til justeringer og præciseringer i handleplanen for diabetes.

På baggrund af høringssvarerne fremlægges hermed et revideret udkast til en handleplan for type 2-diabetes til udvalgets godkendelse.

Løsning

Københavnerne skal kunne leve et liv med høj livskvalitet og lige muligheder for et godt og langt liv. Det gælder også københavnere, der har diabetes eller er i risiko for at få det. Én af udfordringerne for at indfri denne vision er, at antallet af københavnere med diabetes forventes at stige med knap 27.000 i perioden fra 2015-2040, således at der i 2040 er ca. 51.500 københavnere med diabetes. Udviklingen gør diabetes til den hurtigst voksende kroniske sygdom. 

Forekomsten og dødeligheden af diabetes er langt højere for nogle grupper i samfundet end for andre. Uligheden har en sammenhæng med borgerens uddannelsesniveau, tilknytning til arbejdsmarkedet, køn, civilstatus, etnicitet og bopæl. Uligheden kommer også til udtryk ved, at følgevirkningerne af et liv med diabetes er større for kortuddannede, der således har flere ambulante hospitalsbesøg, flere indlæggelser og færre gode leveår, end borgere med en længerevarende uddannelse, der har diabetes.

Handleplanen for type 2-diabetes udstikker rammerne for, hvordan Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil styrke diabetesindsatsen ved bl.a. at blive bedre til at opspore forstadier til type 2-diabetes samt at sikre en bedre rehabilitering og behandling til borgere med type 2-diabetes.

Handleplanen er bygget op omkring følgende tre spor:

  • Ulighed i forekomst og konsekvenser af diabetes skal reduceres.
  • Center for Diabetes - Rammen om en sammenhængende type 2-diabetesindsats.
  • Nye innovative løsninger.

Høring

Udkastet til handleplan for type 2-diabetes har været i offentlig høring i perioden 27. april til 8. juni 2016. Der er indkommet i alt 29 høringssvar, jf. bilag 2.

Høringsparterne har generelt udtrykt bred opbakning til handleplanen og den styrkede diabetesindsats, herunder i særlig grad handleplanens fokus på sårbare grupper og ulighed i sundhed. Mange af høringssvarene fra de sundhedsfaglige aktører giver udtryk for, at de ser frem til samarbejdet med det nye Center for Diabetes, og flere ønsker at indgå som en del af huset. Konkret har høringen ført til en række præciseringer og uddybninger.

Ændringer i handleplanen, som er tilføjet siden udvalgsmødet den 20. april 2016, er markeret med gult i den opdaterede handleplan (bilag 1).

Nedenfor er fremhævet de væsentligste ændringer:

  • Der har været udtrykt tvivl om, hvorvidt type 1-diabetes var indeholdt i handleplanen. Derfor er det blevet præciseret, at der er tale om en handleplan for type 2-diabetes.
  • Der har været ønske om at præcisere, hvilke faggrupper, der indgår i Center for Diabetes. Faglighederne vil i første fase omfatte sygeplejersker, diætister og fysioterapeuter. På sigt ønskes samarbejde med andre faggrupper, fx fodterapeut, psykolog, øjenlæge samt med hospitaler om udgående funktioner, eksempelvis øjenscreening.
  • Flere høringsparter har udtrykt bekymring for, at centraliseringen af diabetesindsatsen i København kan have særlige konsekvenser for udsatte gruppers anvendelse og fastholdelse i diabetestilbuddene. En analyse i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i efteråret 2015 viste dog, at den geografiske afstand til kommunens sundhedstilbud ikke har reel betydning for borgernes gennemførselsprocent, når først borgerne er henvist. En anden bekymring i høringssvarene er betydningen af centraliseringen i forhold til fastholdelse af gode vaner efter et kommunalt diabetesforløb. De lokale motivationsgrupper i regi af Diabetesforeningen er på den baggrund blevet indskrevet i handleplanen som et konkret eksempel på tiltag til at fastholde motivation og gode vaner efter endt forløb.

Mange høringsparter har fremhævet vigtigheden af klare snitflader mellem Center for Diabetes og øvrige centrale aktører som fx almen praksis og Region Hovedstaden, herunder hospitaler og det nye Steno Diabetes Center Copenhagen. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er opmærksomme på behovet for tydelige snitflader til øvrige diabetesindsatser og samarbejdsparter. Det gælder både de ovennævnte aktører, men også apoteker, private virksomheder, erhvervsorganisationer, forskningsinstitutioner m.fl. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil derfor i efteråret 2016 påbegynde dialogen med centrale aktører på området og invitere til et tæt samarbejde med henblik på at styrke den samlede indsats til københavnere med type 2-diabetes.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Flere af indsatserne i handleplanen forventes igangsat inden for den eksisterende økonomiske ramme. Andre indsatser kræver tilførsel af ressourcer for at blive realiseret.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i budget 2017 ansøgt om midler til udarbejdelse af idéoplæg, forundersøgelser og byggeprogram, herunder beregning af samlet tid og pris for opførelse af et permanent hus, der kan rumme Center for Diabetes. 

Derudover er der udarbejdet et budgetønske på 1,6 mio. kr. til pilotafprøvning af en navigatorordning, hvor frivillige er mentorer for sårbare københavnere med diabetes. Udviklingen og afprøvningen af pilotprojektet vil i givet fald ske i 2017 i tæt samarbejde med Diabetesforeningen, Novo Nordisk og med Københavns Universitet som evaluator.

Videre proces

Såfremt Borgerrepræsentationen i Budget 2017 imødekommer ansøgningen om midler til udarbejdelse af idéoplæg, forundersøgelser og byggeprogram for Center for Diabetes, vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen arbejde videre med etableringen af et nyt og permanent hus for Center for Diabetes og i første omgang udarbejde et forslag til anlægsbevilling.

 

Katja Kayser

                                             /Karen Nørskov Toke               

    

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt med bemærkning om, at udvalget ønsker at blive orienteret om, hvilken betydning centraliseringen har for brugerne i det nye diabeteshus, når data foreligger.
Til top