Mødedato: 18.06.2001, kl. 16:30

Status for evaluering af København Sund By

Status for evaluering af København Sund By

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 18. juni 2001

 

15. Status for evaluering af København Sund By

SOU 195/2001 J.nr. 31/2001

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller:

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager Statusredegørelsen om evaluering af København Sund By til efterretning

RESUME

I forbindelse med drøftelse af regnskab 2001 har Sundheds- og Omsorgsudvalget anmodet om en nærmere redegørelse for evaluering af København Sund By.

Grundlaget for indsatsen i København Sund By er den eksisterende planlægning, som lægger rammerne for aktiviteterne. Udgangspunktet er fokus på vigtige sundhedsproblemer og dokumentation for, at indsatsen virker i forhold til erkendte sundhedsproblemer.

Sund Bys virksomhed bliver løbende registreret, vurderet og justeret. De lokale Sund By udarbejder årligt handlingsplaner, som danner baggrund for evaluering. I handlingsplanen opstilles succeskriterier for større aktiviteter, og registrering af alle aktiviteter beskrives særskilt på standardiserede evalueringsskemaer med kvantitative og kvalitative tilbagemeldinger.

Registrering af aktiviteterne suppleres af løbende effektevaluering og andre former for evaluering.

Udgangspunktet for evaluering er en årlig status for Sund By med oplysninger om samtlige aktiviteter.

Hovedformålet med Sund Bys indsats er at give københavnere nem adgang til sundhedsoplysning i dialog om forebyggelse. De anvendte metoder til sundhedsformidling kan groft inddeles i fem kategorier:

  • Direkte personlig rådgivning og vejledning til borgere om sundhedsfremme og forebyggelse
  • Kurser for borgere og fagpersoner
  • Sundhedsprogrammer for borgere og fagpersoner
  • Temaarrangementer og andre lokale aktiviteter for borgere og fagpersoner
  • Kampagner

Indsatsen i København Sund By tager især udgangspunkt i borgerinddragelse og borgerdeltagelse, samarbejde og partnerskaber, lokalsamfundsanalyse og projektudvikling.

SAGSBESKRIVELSE

Status for evaluering af København Sund By

Grundlaget for indsatsen i København Sund By er den eksisterende planlægning, som lægger rammerne for aktiviteterne. Udgangspunktet for valg af aktiviteter i planlægningen er fokus på vigtige sundhedsproblemer og dokumentation for, at indsatsen virker i forhold til erkendte sundhedsproblemer. Der er således allerede i planlægningen fokus på, hvad der virker. Dermed bliver det i den faktiske virksomhed særligt vigtigt at kunne afrapportere aktiviteterne.

Der er dog særlige udfordringer i Sund By, da virksomheden både arbejder med adfærdsændringer samt løbende afprøver nye metoder i forhold til sundhedsfremme og forebyggelse.

Hovedparten af aktiviteterne er begrundet af særlige livsstilstemaer som rygning, kost, alkohol, motion og netværksdannelse, men også ønsker fra borgere og andre inddrages ved valg af aktiviteter.

Sund Bys virksomhed bliver løbende registreret, vurderet og justeret. Der er krav om dokumentation for behovet for de valgte aktiviteter og der er krav om udarbejdelse af projektbeskrivelse for alle aktiviteter. De lokale Sund By udarbejder årligt handlingsplaner, som danner baggrund for evaluering. I handlingsplanen er større aktiviteter beskrevet med succeskriterier, og registrering og forløb af alle aktiviteter beskrives særskilt på standardiserede evalueringsskemaer med kvantitative og kvalitative tilbagemeldinger. Hvert år udarbejdes på dette grundlag en statusredegørelse for Sund By.

Registrering af aktiviteterne suppleres af løbende effektevaluering. Deltagerne på rygestopkurserne kontaktes efter en vis periode for at give tilbagemelding om deres rygestatus. Spis dig Slank-kursisterne bliver bedt om at oplyse om vægttab og anvendelse af ny viden vedr. sund kost.

Andre indsatsområder som astma/allergi, forebyggelse af børneulykker og forebyggelse af faldulykker evalueres efter hvert møde, så efterfølgende tiltag kan justeres og revideres efter behov.

Status for aktiviteter i København Sund By år 2000.

Hovedformålet med at etablere Sund By i lokalområderne er at give københavnere nem adgang til sundhedsoplysning samt tilbud om dialog vedrørende sundhedsfremme og forebyggelse. I dag er der Sund By i ni bydele. Det drejer sig om Indre By, Sundby Nord, Bispebjerg, Kgs. Enghave, Valby, Brønshøj-Husum, Indre Nørrebro, Ydre Nørrebro og Vesterbro. Det er politisk vedtaget, at der skal være Sund By i alle bydele i København.

De anvendte metoder til sundhedsformidling til borgere og andre i lokalområderne kan groft inddeles i følgende fem kategorier:

  • Direkte personlig rådgivning og vejledning til borgere om sundhedsfremme og forebyggelse
  • Kurser for borgere og fagpersoner
  • Sundhedsprogrammer for borgere og fagpersoner
  • Temaarrangementer og andre lokale aktiviteter for borgere og fagpersoner
  • Kampagner

 

Opgørelse for aktiviteterne i Sund By i år 2000

Den direkte rådgivning til borgere om sundhedsfremme og forebyggelse formidles årligt til omkring 10.000 borgere og fagpersoner i bydelene og foregår oftest ved spontane henvendelser til Sund By. Henvendelserne drejer sig om generel sundhedsvejledning inden for emnerne kost, rygning, alkohol, motion og netværk, samt oplysninger om konkrete Sund By aktiviteter.

Udover specifik sundhedsvejledning om livsstilstemaerne viser erfaringen, at mange borgere ønsker orientering om mange andre emner som økologi, miljø, allergi, fald, ulykker og frivilligt arbejde og ikke mindst at kunne blive henvist til andre instanser.

Fokus for kurser i Sund By er livsstilstemaerne og i 2000 har der været afholdt flg. kurser:

  • 36 kurser vedr. rygestop med i alt 381 deltagere
  • 14 kurser vedr. inspiration til rygestop med i alt 146 deltagere
  • 38 Spis dig slank kurser med i alt 408 deltagere
  • 5 Pas på ryg/nakke/skulder kurser med i alt 43 deltagere
  • 11 kurser Barn/voksen-leg og bevægelse med i alt 198 børn + forældre

Sundhedsprogrammer er længerevarende projekter for større målgrupper.

I 2000 har der været afholdt flg. sundhedsprogrammer:

  • Forebyggelse af alkoholproblemer i daginstitutioner/skoler for 4 hold med i alt 70 deltagere
  • "Du bestemmer" – et sundhedspædagogisk sundhedsprogram, hvor elever udvikler større handlekompetence, er afholdt i en bydel med 11 deltagere
  • Astma/allergi programmet har fundet sted i 8 bydele for 138 institutioner med i alt 248 deltagere
  • Madpakkens uge afholdt i to bydele med 29 deltagende institutioner
  • Sund mad og idræt afholdt i en bydel på 4 skoler med 373 elever
  • Forebyggelse af børneulykker afholdt i en bydel for 4 institutioner
  • Faldforebyggelse afholdt i 5 bydele med i alt 132 deltagere

Temaarrangementer og andre lokale initiativer har fokus på relevante emner med udgangspunkt i lokalområdets behov og ønsker.

Eksempler på temaarrangementer er

  • Motion for en tier
  • Afspænding for indvandrerkvinder
  • Fokus på sunde spisevaner
  • Særfokus på rygestop
  • Forebyggelse af knogleskørhed

Kampagner

Fokus for kampagner er større nationale kampagner som f.eks. uge 40 alkohol-kampagnen og lokale københavnerkampagner, hvor indsatsen koordineres, så alle bydele deltager med så stor gennemslagskraft som muligt.

Københavns Kommunes sundhedsprofil fra 1999 viser, at 29.4% af borgerne har kendskab til Sund By. Bilag 2 viser kendskab til Sund By på bydelsniveau.

Status for udviklingsarbejdet i København Sund By

Siden 1998 har der i hver lokal Sund By været ansat to fuldtidsmedarbejdere til at varetage funktioner med borgerkontakter, tværfaglig mødevirksomhed, projektudvikling, arrangering af enkeltstående begivenheder, medvirken til generel sundhedsoplysning og at være opsøgende i forhold til lokalområdet generelt.

Sundhedsforvaltningen har taget initiativ til en nødvendig organisationsudvikling i Sund By med det formål at målrette indsatsen, så de eksisterende ressourcer anvendes bedst muligt på tværs af byen.

Indsatsen tager især afsæt i

  • Borgerinddragelse og borgerdeltagelse
  • Samarbejde og partnerskaber
  • Lokalsamfundsbeskrivelse og -analyse
  • Projektudvikling

Borgerinddragelse og borgerdeltagelse

En af de største udfordringer i arbejdet med sundhedsfremme og forebyggelse er at inddrage borgerne, så de selv er med til at sætte dagsordenen for, hvordan arbejdet med sundhed individuelt og gruppevis skal ske. For at kunne leve op til kommunens mål om at medvirke til at reducere den sociale ulighed i sundhed, er det nødvendigt at opprioritere indsatsen overfor borgere med størst behov for sundhedsvejledning, hvorfor medarbejderne skal være mere opsøgende i forhold til boligområder med sårbare grupper end tidligere.

Det indebærer, at de daglige åbningstider ændres til træffetider tirsdag og torsdag kl. 12 -16.

Alle kan fortsat personligt, elektronisk og via telefon kontakte Sund By med henblik på mødeaftaler, oplysninger m.v.

Betegnelsen Sund By-butik signalerer et sted med daglige åbningstider, hvilket ikke harmonerer med udviklingen i arbejdet og heller ikke med, at flertallet af butikker ikke fremstår som butikker, men som en del af sundhedshuse, kvartercentre, samarbejdscentre m.m.

Derfor er betegnelsen Sund By-butik ændret til betegnelsen den lokale Sund By.

Samarbejde og partnerskaber

Sund Bys valg af aktiviteter er styret af eksisterende viden om sundhedsproblemer suppleret af lokalområdets ønsker og behov for en særlig indsats. Dette udgangspunkt er nødvendig og væsentlig for at sikre så stor gennemslagskraft og forankring af aktiviteterne som muligt.

Derfor prioriteres det tværfaglige samarbejde med andre aktører lokalt meget højt. Desuden viser erfaringer fra nogle bydele, at indgåelse af partnerskaber skaber grobund for fremtidig frugtbart samarbejde.

Sund By skal medvirke til at etablere sundhedssamvirker og tage initiativ til udarbejdelse af lokale samarbejdsaftaler. Der skal afholdes seminarer, hvor relevante partnere bidrager med ideer og forslag til nye samarbejdsprojekter.

Lokalsamfundsbeskrivelse og -analyse

Sund By skal i dialog med lokalsamfundet for at få kendskab til indsatsområder, hvor der er behov for nye tiltag. Derfor foretager Sund By en kortlægning af det enkelte lokalområde, hvor den efterfølgende analyse vil være udgangspunktet for valg af relevante emner for kommende projekter.

Kravet til Sund By om at styrke og udvikle det opsøgende folkesundhedsarbejde i lokalområderne betyder nye og ændrede krav til arbejdsmetoder og samarbejde.

Projektudvikling

For at anvende eksisterende ressourcer bedst muligt på tværs af byen etableres regionalt samarbejde mellem 2-3 bydele, som geografisk er placeret tæt ved hinanden. Det vil muliggøre erfaringsudveksling, vidensdeling, specialisering, skabe faglige lokale netværk og udvikling af særlige kompetencer blandt medarbejderne.

Det regionale samarbejde styrkes mellem flg. bydele:

  • Bispebjerg, Brønshøj - Husum, Vanløse
  • Valby, Kgs. Enghave, Vesterbro
  • Indre Nørrebro, Ydre Nørrebro, Indre Østerbro, Ydre Østerbro
  • Sundby Nord, Sundby Syd, Vestamager, Indre By, Christianshavn

Bydele med Sund By skal ikke udvide arbejdsfeltet markant til bydele uden Sund By, men skal besvare henvendelser m.m. fra bydele, der samarbejdes med. Når der etableres nye Sund By kan nye medarbejdere få hjælp og støtte fra erfarne medarbejdere i området.

ØKONOMI

-

 

BILAG

Bilag 1. København Sund By Status 2000

Bilag 2. Borgernes kendskab til Sund By, Københavns Kommunes sundhedsprofil 1999.

 

Ib Haurum

/Jens Egsgaard

 

Til top