Forebyggende hjemmebesøg i Københavns Kommune - høring i forbindelse med evaluering
Forebyggende hjemmebesøg i Københavns Kommune - høring i forbindelse med evaluering
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 18. juni 2001
10. Forebyggende hjemmebesøg i Københavns Kommune - høring i forbindelse med evaluering
SOU 198/2001 J.nr. 23/99
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds - og Omsorgsudvalget drøfter de indkomne høringssvar
RESUME
Sundheds- og Omsorgsudvalget tilsluttede sig i 1999 (SOU 23/99) de formål og principper, der er beskrevet i "Rapport om forebyggende hjemmebesøg" fra marts 1999. Indeholdt i rapporten var desuden et mål om, at 70 % af københavnerne over 75 år skal have taget imod tilbuddet om et forebyggende hjemmebesøg ved udgangen af 2000.
Sundheds- og Omsorgsudvalget tilsluttede sig den 29. maj 2000 (SOU 215/2000) status for de forebyggende hjemmebesøg pr. udgangen af 1. kvartal 2000.
Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte på ekstraordinært møde den 2. april 2001 at "evaluering af de forebyggende hjemmebesøg blev fremsendt til høring i Ældreråd og ældreorganisationer".
Der er indkommet i alt 8 høringssvar fra Ældresagen, Ældremobiliseringen, fem lokale ældreråd samt Fællesudvalget.
Gennemgående temaer i høringssvarene er besøgsfrekvensen og mulighederne for at effektivisere ordningen. Desuden omtales overvejelserne om at arbejde med temaer i besøgene, de praktiserende lægers rolle, organiseringen af besøgene og prioriteringen inden for målgruppen. Høringssvarene indeholder flere forslag til konkrete løsninger af de rejste problemstillinger.
En status for målopfyldelsen for 2001 vil blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Ifølge lovgivningen skal alle kommuner efter 1. juli 1998 tilbyde forebyggende hjemmebesøg til borgere, der er fyldt 75 år - uanset om de modtager hjemmehjælp eller hjemmepleje m.v. Plejehjemsbeboere er ikke omfattet af ordningen. Besøgene tilrettelægges efter behov, med mindst to besøg om året.
Sundheds- og Omsorgsudvalget tilsluttede sig i 1999 (SOU 23/99) de formål og principper, der er beskrevet i "Rapport om forebyggende hjemmebesøg" fra marts 1999. Rapporten opstiller en række formål og principper for den fremtidige tilrettelæggelse af de forebyggende hjemmebesøg. Indeholdt i rapporten var desuden et mål om, at 70 % af københavnerne over 75 år skal have taget imod tilbuddet om et forebyggende hjemmebesøg ved udgangen af 2000. Udvalget bad i den forbindelse om en redegørelse om udviklingen i de forebyggende hjemmebesøg pr. udgangen af 1. kvartal 2000.
Sundheds- og Omsorgsudvalget tilsluttede sig den 29. maj 2000 (SOU 215/2000) status for de forebyggende hjemmebesøg pr. udgangen af 1. kvartal 2000. Elementer i evalueringen ved udgangen af 2000 var dels en vurdering af, om kommunen lever op til målet om, at 70 % af alle borgere over 75 år skal modtage to forebyggende hjemmebesøg om året, dels en vurdering af kvaliteten i samtalerne med borgerne og endelig en vurdering af, om de mere skrøbelige ældre får forebyggende hjemmebesøg
Evalueringen af de forebyggende besøg i sidste kvartal af år 2000 viser, at den samlede deltagerprocent er nået op på 30%, opgjort som antallet af gennemførte besøg sammenlignet med det antal besøg, der ideelt set kan aflægges.
Sundhedsforvaltningen har fået tilført 3 mill. kroner i budget 2001 og har vurderet, at det er muligt med de nuværende resurser at nå målet, men at det vil tage længere tid end først forudsagt.
Området følges nøje, og der skal ske en tilbagemelding til Sundheds- og Omsorgsudvalget om udviklingen i deltagerprocenten ved udgangen af 2001.
Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte på ekstraordinært møde den 2. april 2001, at "evaluering af de forebyggende hjemmebesøg blev fremsendt til høring i Ældreråd og ældreorganisationer". Evalueringen har været sendt til høring i Ældreråd og ældreorganisationer, og vi har modtaget 8 høringssvar.
Desuden bad udvalget om at få oplyst niveauet for forebyggende besøg til ældre over 75 år i det øvrige Danmark.
Sundhedsforvaltningen har den 22. maj 2001 sendt en forespørgsel om niveauet for de forebyggende besøg i det øvrige Danmark til Socialministeriet og Kommunernes Landsforening. Denne forespørgsel har vi endnu ikke modtaget svar på. Svarene vil blive fremsendt, når de er modtaget.
Høringssvar
De 8 høringssvar er fra Ældresagen, Ældremobiliseringen, fem lokale ældreråd samt Fællesudvalget. (Bilag 1)
Der udtrykkes generelt tilfredshed med ordningen, som man ønsker at give en høj prioritering.
Gennemgående temaer i høringssvarene er besøgsfrekvensen og mulighederne for at effektivisere ordningen. Desuden omtales bl.a. overvejelserne om at arbejde med temaer i besøgene, de praktiserende lægers rolle, organiseringen af besøgene og prioriteringen inden for målgruppen. Høringssvarene indeholder flere forslag til konkrete løsninger af de rejste problemstillinger.
Besøgsfrekvens
Næsten alle forholder sig direkte eller indirekte til besøgsfrekvensen, som der også er gjort meget ud af i evalueringen. Ældresagen anerkender indkøringsproblemerne, men finder, at et gennemsnit på 2,4 besøg om dagen er alt for lidt, og at også målet om 4 besøg om dagen er i underkanten, når man sammenholder med andre gruppers konsultations - eller besøgsfrekvens. Ældrerådenes Fællesudvalg og Ældrerådet Sundby Syd problematiserer også dette mål, mens Ældremobiliseringen fremhæver betydningen af kvalitet i besøgene og mener, at der bliver lagt op til en fortrolighed, som ofte kræver god tid.
Prioritering
Prioritering er ligeledes et gennemgående tema, som knyttes delvis til problemerne med at opfylde målet om det ønskede antal besøg. Der er forslag om, at prioritere det første besøg til alle 75 årige højere end de efterfølgende, som eventuelt kunne skubbes længere frem eller gøres mere afhængige af den enkelte borgers individuelle behov. Endvidere er der forslag om en midlertidig ordning, hvor visse grupper udgår af ordningen, f.eks. borgere der har fået tildelt hjemmehjælp eller har anden jævnlig kontakt med omsorgskontoret, samt skrøbelige ældre, hvor praktiserende læge og hjemmepleje i forvejen samarbejder om borgeren. Endelig er der forslag om at nogle besøg efter introduktionsbesøget erstattes af en telefonisk kontakt.
Forgæves besøg
Tre høringssvar anbefaler, at de forebyggende medarbejdere kontakter den enkelte borger telefonisk en uge før det planlagte besøg, for at få bekræftet, at tidspunktet passer borgeren, for der ved undgå så mange forgæves besøg.
Den skriftlige henvendelse
Flere høringssvar opfordrer os til at se kritisk på vores breve og oplysende foldere og at gøre mere ud af dette element. Der efterlyses et læsevenligt og let forståeligt sprog.
Praktiserende lægers rolle - temaer
Et ældreråd finder, at temaer som vejledning i medicinforbrug og fysisk aktivitet ligger bedre hos lægerne, mens et andet ældreråd finder at de praktiserende lægers deltagelse er "over målet".
Det påpeges, at temaer kan være udmærket, blot de ikke prioriteres på bekostning af spørgsmål om helbred, livskvalitet og mestring.
Andre forslag og bemærkninger
Endelig bliver det fremhævet, at borgerne i København også på dette område skal have samme tilbud, uanset hvor de bor, og at afvigelser fra det generelle tilbud kun er acceptable, hvis de foregår i forbindelse med tidsbegrænsede forsøg. Der gøres opmærksom på, at det også bør gælde de bydele, som "vender tilbage" til København den 1.1.02.
Ældresagen glæder sig over, at der i 2001 er tilført resurser til området, men de undrer sig samtidig over, at forudsætningen omkring prisen på en forebyggende medarbejder ikke holder.
ØKONOMI
Ingen
BILAG
Bilag 1:
Høringssvar fra:
Ældremobiliseringen, Ældre Sagen, Ældrerådenes Fællesudvalg samt Ældrerådene fra Indre Østerbro, Ydre Nørrebro, Sundby Syd, Valby Bydel, og Bispebjerg.
Lau Svendsen-Tune
/ Lars Bo Bülow