Mødedato: 17.11.2016, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Styrket samarbejde mellem §79-klubber og Plejecentre

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende forvaltningens indsatser for et styrket samarbejde mellem ældreklubber og plejecentre.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender Sundheds- og Omsorgsforvaltningens indsatser for et styrket samarbejde mellem ældreklubber og plejecentre.

Problemstilling

På udvalgsmøde den 18. august 2016 vedtog Sundheds- og Omsorgsudvalget et medlemsforslag, om at styrke samarbejdet mellem frivillige ældreklubber og plejecentre.

Medlemsforslaget (bilag 1) er motiveret af et ønske om at brede ældreklubbernes arbejde med at forebygge sygdom og ensomhed ud i et samarbejde med plejecentre og dermed nå en større gruppe af Københavns ældre.

Nedenfor følger forvaltningens beskrivelse af både nuværende og kommende initiativer, der skal styrke samarbejdet mellem plejecentre og frivillige aktører og skabe liv og aktiviteter på plejecentre og øge livskvaliteten for borgere i plejebolig. Initiativerne er finansieret via eksisterende, herunder nyligt afsatte, midler.

Løsning

Status på plejecentres samarbejde med frivillige aktører

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har som led i besvarelsen af medlemsforslaget udarbejdet en status på plejecentrenes samarbejde med frivillige aktører, jf. bilag 2. Undersøgelsen viser, at plejecentre i alle lokalområder samarbejder med ældreklubber om blandt andet ture, besøg på plejecentret og spisearrangementer.

Ligeledes viser undersøgelsen, at plejecentrene generelt har et omfattende og varieret udbud af aktiviteter og samarbejder med både ældreklubberne og en række andre frivillige aktører. Samarbejdsrelationerne spænder over alt fra frivillige organisationer, enkeltpersoner, andre offentlige institutioner og private aktører. Plejecentrenes overordnede formål med at engagere sig i disse samarbejder er at kunne tilbyde flere aktiviteter og samvær, som forebygger sygdom og ensomhed, samt styrker livskvaliteten generelt hos borgere i plejeboliger.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen gentager undersøgelsen og får dermed ny status medio 2017.

Nyt kriterium for tilskud i 2017

I forbindelse med budgetforhandlingerne for 2016 blev der tilført 2,5 mio. kr. til puljen til forebyggende aktiviteter i ældreklubber efter servicelovens § 79. Midlerne skulle bidrage til klubbernes fortsatte forebyggelse af ensomhed, herunder blandt andet fælles aktiviteter med plejecentre. På den baggrund er der i den aktuelle bevillingsproces for tilskud til § 79 klubber meldt følgende nye kriterium ud, som dermed indgår i den samlede vurdering af klubbernes ansøgninger:

”Der kan gives tilskud, når en ældreklub: Er udviklende og opsøgende i forhold til at etablere samarbejde med plejecentre om besøg og aktiviteter. Det kunne eksempelvis være foredrag, eller samvær med plejecentrets beboere.”

 

Udviklingsforløb og fællesmøde for ældreklubberne

De frivillige ældreklubber er meget forskellige både i størrelse, tilbud og kapacitet, og flere klubber har efterspurgt hjælp og støtte til at blive mere opsøgende og samarbejdende ift. deres lokalområder.

I efteråret 2016 gennemfører forvaltningen derfor to udviklingsforløb af tre dages varighed for ældreklubberne, hvor ca. halvdelen af klubberne har meldt sig til at deltage. Udviklingsforløbene har fokus på opsøgende arbejde og på, hvordan ældreklubberne i højere grad kan inddrage og fastholde nye medlemmer og andre målgrupper, fx borgere i plejebolig, i ensomhedsforebyggende aktiviteter.

Forvaltningen afholder desuden fællesmøder for alle ældreklubberne med henblik på at udbrede information og bygge relationer på tværs af klubberne. I januar 2017 afholder forvaltningen et fællesmøde for ældreklubberne med fokus på, hvordan klubberne generelt kan udvikle deres opsøgende indsatser. På fællesmødet vil klubberne blive gjort opmærksomme på muligheden for at søge midler fra hhv. partnerskabspuljen og boudlægspuljen til aktiviteter i samarbejde med plejecentre.

Puljer som kan understøtte samarbejde mellem plejecentre og frivillige aktører

Der er allerede to puljer, som kan understøtte et tættere samarbejde mellem plejecentre og frivillige aktører.

Partnerskabspuljen skal søges i fællesskab mellem et plejecenter og en frivillig aktør, fx ældreklubber, i lokalområdet. Puljen indeholder 0,5 mio. kr. årligt og udmøntes via to årlige ansøgningsrunder. Puljen har til formål at understøtte samarbejde mellem plejecentre og civile aktører.

Boudlægspuljen er målrettet initiativer, som afhjælper ensomhed blandt ældre. Der kan eksempelvis søges til initiativer, som har et oplysende eller oplevelsesmæssigt indhold og medvirker til at bryde social isolation på grund af eksempelvis nedsat fysisk funktionsevne. Ligeledes kan der søges til materialer og udvikling af fysiske rammer, der understøtter samme formål. Midlerne i puljen er udlagt fra bo efter borgere uden pårørende til at varetage begravelsen. Når kommunen har overtaget begravelsen, kan den søge staten om at få udlagt restmidlerne i boet efter begravelsesudgifterne, såfremt dette beløb ikke overstiger 42.000 kr. Restmidlerne indgår i boudlægspuljen, som derfor ikke udgøres af et fast årligt beløb men varierer i størrelse. Boudlægspuljen udmøntes løbende med ca. 1 mio. kr. om året afhængig af hvor mange midler, der tilgår puljen.

Samarbejdsfora og nyt netværk i forvaltningen

Forvaltningen har et formaliseret samarbejde med alle ældreklubber i form af det centrale samarbejdsforum og de fem lokale samarbejdsfora. Disse samarbejdsfora bruges til løbende at udveksle viden og erfaringer samt sparring på udvikling af nye initiativer.

I forhold til at styrke forvaltningens samarbejde med frivillige aktører mere generelt etableres der i slutningen af 2016 et fast netværk af medarbejdere fra centralforvaltningen og lokalområderne, som skal udvikle nye samarbejdsformer og redskaber samt dele viden om disse i forvaltningen og blandt relevante frivillige aktører.

Både samarbejdsfora og frivillighedsnetværket kan og vil bidrage til fokus på udviklingen af flere samarbejdsrelationer mellem forvaltningen, herunder plejecentre, og frivillige aktører.

Liv på plejecentre

Forvaltningen har de sidste år udviklet nye metoder til plejecentrenes arbejde med at skabe en meningsfuld hverdag og leve det liv, de ønsker, også efter indflytning i plejebolig. Én ny metode er ”Naboskab”, hvor plejecentrene får redskaber til at samarbejde med aktører i nærområdet, konkret udviklet på baggrund af blandt andet erfaringer fra et plejecenter, som etablerede tæt samarbejde med en nærliggende folkeskole.

Forvaltningen vil i 2017 udbrede og forankre de udviklede metoder til alle kommunens plejecentre.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. De beskrevne indsatser finansieres således af henholdsvis § 79 puljen og budget til ekstra ensomhedsindsats i samarbejde med ældreklubber. Dertil kommer finansiering af enkeltstående initiativer fra partnerskabspuljen og boudlægspuljen.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsudvalget vil få forelagt § 79-bevillinger til ældreklubber for 2017 i december 2016.

Medio 2017 vil udvalget få forelagt en opdateret status på plejecentres samarbejde med frivillige og andre aktører med henblik på stillingtagen til behov for yderligere initiativer herunder evt. forslag til de kommende budgetforhandlinger.

Evaluering af det samlede projekt ”Liv på Plejecentre” vil blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget den 8. december 2016. 

 

Lars Gregersen

                                                /Helle Schnedler

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Det er vigtigt for EL, at frivilligt engagement ikke erstatter faglighed, hvilket det stadig stærkere fokus på frivillighed på ældreområdet kan risikere at medføre”

Til top