Mødedato: 17.08.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Evaluering af peerindsatsen 'Mænd i København'

Se alle bilag
Pilotafprøvningen af peerindsatsen ’Mænd i København’ er afsluttet og evalueringen forelægges udvalget til orientering.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager evalueringen af peerindsatsen ’Mænd i København’ jævnfør bilag 1 til efterretning.

Problemstilling

Med budget 2015 blev der afsat midler til pilotafprøvning af en indsats, der har til formål at optimere forebyggelsen af type 2 diabetes for særligt sårbare målgrupper. Indsatsen var i omfanget 100 borgere i 2015 og 100 borgere i 2016 med mulighed for fremlæggelse af budgetforslag til varig implementering ved budgetforhandlingerne for 2017. Ved budgetforhandlingerne for 2017 blev det dog besluttet at afvente evalueringen af pilotafprøvningen inden nyt budgetforslag fremlægges.

Evalueringen er nu afsluttet og forelægges her til udvalgets orientering med henblik på en drøftelse af, om og hvordan metoden med peer-til-peer indsatsen fremadrettet kan bruges i Sundheds- og Omsorgsforvaltingen (SUF).

Løsning

Indsatsen
På baggrund af resultaterne fra Cities Changing Diabetes’ analyse af, hvilke målgrupper, der er i særlig risiko for at udvikle type 2 diabetes blev pilotafprøvningen målrettet til enlige, ledige etnisk danske mænd, +45 år og det blev besluttet at bruge en peer-til-peer-tilgang til at opspore målgruppen.

Peer betyder ligemand, og metoden bygger på den antagelse, at en person, der ligner målgruppen, har bedre mulighed for at skabe kontakt og motivation for øget sundhed end en traditionel sundhedsprofessionel.

Peerindsatsen fik navnet ’Mænd i København og formålet med pilotafprøvningen blev at forebygge udviklingen af type 2 diabetes hos borgere i særlig risiko, som SUF ikke i tilstrækkelig grad har fat i i dag, gennem:

  • Opbygning af et korps af mandlige sundhedsformidlere, der er peers for målgruppen.

  • Opsporing og indsats/tilbud i deres lokalområde og/eller i tilknytning til tilbud i jobcentre.

  • Etablering af aktiviteter for og med målgruppen, der sikrer forankring og levedygtighed i nærmiljøet.

Den ønskede effekt af indsatsen var forbedret sundhedskompetence og øget mestring af risikofaktorer hos målgruppen. Der blev bevilliget i alt 1 million kr. til pilotafprøvningen. 500.000 kr. i henholdsvis 2015 og 2016.

Evaluering
Evalueringsrapporten peger på, at peerindsatsen ’Mænd i København’ er lykkedes med at opspore mænd i risikogruppen og - gennem sociale fællesskaber og aktiviteter for målgruppen - at forbedre de deltagende borgeres sundhedskompetencer. Samtidig peges der på, at peer til peer tilgangen har et stort potentiale i forhold til sundhedsfremme for målgruppen, men at det er ressourcekrævende at etablere, udvikle og drive et peerkorps som mande-peerkorpset jævnfør bilag 1, Evalueringsrapporten ’Mænd i København’.

Pilotafprøvningen fandt sted, mens organiseringen af den borgerrettede forebyggelse i København blev omlagt fra en individrettet indsats i byens fem forebyggelsescentre til en strukturel indsats. Det fik betydning for mande-peerkorpsets oprindelige brobyggende funktion til forebyggelsescentrenes tilbud og medførte, at mandekorpset ændrede kurs undervejs og selv igangsatte nye aktiviteter for borgerne.

Fremtidig brug af mandekorpset ’Mænd i København’
Pilotafprøvningen ’Mænd i København’ blev afsluttet med udgangen af 2016. SUF har dog fortsat gjort brug af de timelønnede peer-ansatte i mandekorpset. Eksempelvis til rekruttering af kortuddannede mænd til rygestoptilbud og de vil også blive involveret i oprettelsen af et mænds mødested på Nørrebro. Her vil deres rolle være koordinatorer i opstartsfasen, hvor de skal hjælpe med at rekruttere mænd til mødestedet og igangsætte aktiviteter samt bygge bro til Københavns Kommunes sundheds- og trivselsfremmende tilbud.

Mandekorpset vil eventuelt også kunne tænkes ind i forhold til andre arenaer til målgruppen kortuddannede mænd. For eksempel som brobyggere fra sundhedshuse, Center for Diabetes og/eller Center for Kræft og Sundhed. Et mandekorps kan eksempelvis bygge bro til aktiviteter i et mænds mødested eller andre lokale aktiviteter som boldspil, fælles madlavning, friluftsliv mv., der kan være med til at støtte kortuddannede mænd i at fastholde deres rehabilitering og at sundheds- og trivselsfremme bliver en del af hverdagslivet efter et afsluttet sundhedstilbud. Igangsættelse af sådanne indsatser vil forudsætte, at der afsættes yderligere midler.

Økonomi

Midler til mandekorpset udløb med udgangen af projektperioden 2015-2016. De angivne aktiviteter i 2017 er finansieret inden for rammen til borgerrettet forebyggelse. Aktuelt er der ikke prioriteret midler til andre aktiviteter med mandekorpset end mænds mødested på Nørrebro, hvor mandekorpset er med i etableringsfasen i efteråret 2017.

Videre proces

Mænds mødested på Nørrebro er under etablering og forventes at åbne i efteråret 2017.

 

Lars Gregersen

/ Rikke Blom

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning

Til top