Mødedato: 17.08.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forlænget forsøgsperiode i Projekt Faste hjælpere

Sundheds- og Omsorgsudvalget gives en status på evalueringen af projekt ’Faste Hjælpere – kontinuitet i hjemmeplejen’, som er finansieret af midler fra værdighedspuljen.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager status på Projekt ’Faste Hjælpere’ til efterretning.

  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender en forlængelse af forsøgsperioden i Projekt ’Faste Hjælpere’.

Problemstilling

I forbindelse med udmøntning af værdighedspuljen i februar 2016 besluttede Sundheds- og Omsorgsudvalget at afsætte 1,75 mio. kr. til en indsats, der skulle sikre borgerne flere faste hjælpere i hjemmeplejen. På den baggrund blev projektet ’Faste hjælpere’ igangsat sommeren 2016 med henblik på at udvikle og afprøve nye veje til dels at reducere antallet af forskellige medarbejdere hos den enkelte borger, som modtager hjælp fra den kommunale hjemmepleje, og dels at forbedre brugeroplevelsen, der hvor der kommer forskellige medarbejdere i hjemmet.

Desværre har implementeringsgraden af de tre indsatser ikke været tilstrækkelig til at kunne gennemføre en meningsfuld effektevaluering, hvorfor Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ønsker at forlænge forsøgsperioden året ud før en eventuel udbredelse.

Løsning

Projektet 'Fast Hjælper' har været gennemført som et innovationsprojekt i Hjemmeplejen Vanløse/Brønshøj/Husum (VBH). I efteråret 2016 udviklede hjemmeplejen VBH otte hverdagseksperimenter, som blev afprøvet sammen med en lille gruppe borgere. Eksperimenterne blev evalueret i januar 2017, hvor flere tiltag blev vurderet at være virkningsfulde eller have virkningsfulde enkeltelementer.

På baggrund af evalueringen blev der designet tre større eksperimenter: Planlægning, Forberedelse og Nærvær og Dokumentation, som blev afprøvet i hjemmepleje-, sygepleje- og aftengrupper.

Planlægningseksperimentet har haft som mål at reducere antallet af forskellige medarbejdere i borgerens hjem gennem et fornyet fokus hos såvel ledere, disponenter og medarbejdere, samt ved at afprøve konkrete nye greb i planlægningen og disponeringen.
Forberedelseseksperimentets formål var at give såvel faste medarbejdere som afløsere bedre vilkår for at levere en ensartet kvalitet i hjælpen, samt øge borgernes tryghed ved de medarbejdere, som kommer. Øget og mere struktureret forberedelsestid, systematisk modtagelse og instruktion af vikarer, nye mødefora på tværs af dag- og aftenvagt samt telefonisk kontakt med borgerne forud for besøgene var alle elementer i eksperimentet.
Endelig var formålet med eksperimentet Nærvær og dokumentation at skabe sammenhæng for borgeren under selve besøget gennem nærværende og involverende kommunikation og dokumentation. Denne tilgang skulle ydermere medvirke til opfyldelse af borgernes behov for at blive set som person på trods af skiftende medarbejdere i hjemmet.

De tre eksperimenter er efter godt to måneders afprøvning i Hjemmeplejen VBH evalueret både kvantitativt ved en måling af effekten på brugernes tilfredshed og kvalitativt gennem kvalitative interviews med borgere, medarbejdere og ledere involveret i afprøvningen. Evalueringen er gennemført i maj måned. Desuden er den faktiske medarbejderkontinuitet monitoreret løbende.

Med udgangspunkt i de kvalitative interviews evalueres delelementerne i de tre forsøg overordnet som værende relevante i det fortsatte arbejdet mod øget brugertilfredshed. Tiltagene matcher det, som borgerne efterspørger, og såvel medarbejdere som ledere finder de enkelte delelementer meningsfulde at arbejde med i hverdagen.

De kvalitative interviews peger imidlertid også på, at det ikke har været meningsfuldt at gennemføre en effektevaluering på nuværende tidspunkt: Forberedelserne til ibrugtagningen af Cura har i uventet stort omfang krævet driftens ressourcer og opmærksomhed i de måneder, hvor eksperimenterne skulle afprøves, og såvel medarbejdere som ledere i alle tre eksperimenter vedkender, at de på grund af Cura ikke har haft mulighed for og overskud til at implementere de nye arbejdsgange fuldt ud. Borgerne har dermed ikke mærket betydelige ændringer i perioden, og signifikante forbedringer af brugertilfredsheden er selvsagt udeblevet.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ønsker ikke at udbrede tiltag uden dokumenteret effekt til byens øvrige hjemmeplejeenheder. Da selve indholdet af eksperimenterne imidlertid har været evalueret positivt, foreslår forvaltningen, at forsøgsperioden forlænges året ud med henblik på at forbedre implementeringsgraden af eksperimenterne.

I den forlængede forsøgsperiode vil det desuden være muligt at afprøve eksperimenterne i sammenhæng og derved høste synergieffekter, samtidig med at de nye muligheder i Cura vil kunne understøtte arbejdet.

Forvaltningen vil følge implementeringen tæt henover efteråret med ugentlig ledelsesinformation til gruppeledere og fast status og opfølgning på ledermøder.

Afprøvningen har vist flere praksisser og dilemmaer, der har udfordret medarbejderkontinuiteten, eksempelvis i forhold til medarbejdernes mulighed for fleksibilitet i forhold til ferieplanlægning, arbejdstider, mulighed for vagtbytte mv. kontra borgerens oplevelse af kontinuitet. Disse dilemmaer vil der blive arbejdet målrettet med i den kommende periode, så hensynet til borgernes behov i højere grad kommer i fokus og prioriteres – en tilgang der endvidere understøttes af forvaltningens nye ledelsesgrundlag.

Ved årsskiftet vil der blive gennemført en ny effektevaluering med henblik på at vurdere, om tiltagene har haft den ønskede effekt og skal udbredes bydækkende.

Økonomi

På baggrund af den forlængede forsøgsperiode vil forvaltningen i forbindelse med regnskabsaflæggelsen til Sundheds- og Ældreministeriet anmode om overførsel af 0,5 mio. kr. til 2018 til bydækkende implementering i 2018.

Videre proces

Såfremt Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender en forlængelse af forsøgsperioden året ud, vil udvalget blive forelagt fornyet status i første kvartal 2018.

Katja Kayser

/ Nanna Skriver

Beslutning

Indstillingen blev godkendt idet udvalget bemyndigede forvaltningen til at forlænge forsøgsperioden yderligere 1-2 kvartaler, hvis forvaltningen finder det hensigtsmæssigt
Til top