Mødedato: 16.06.2005, kl. 14:00

Slutevaluering af Boligrådgivningen for Ældre i København

Slutevaluering af Boligrådgivningen for Ældre i København

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 16. juni 2005

 

 

Sager til efterretning

 

11.      Slutevaluering af Boligrådgivningen for Ældre i København

 

SOU 167/2005  J.nr. 44/2001

 

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler

 

at slutevalueringen af Boligrådgivningen for Ældre i København tages til efterretning.

 

 

RESUME

Boligrådgivningen for Ældre var et forsøgsprojekt i årene 2001-2004, hvor formålet var at tilbyde ældre københavnere rådgivning og information om boligforholdene i København og der igennem bidrage til at øge mobiliteten på boligmarkedet. Baggrunden for projekter var Københavns Kommunes boligpolitiske strategiplan "Boliger for alle", der blev vedtaget i Borgerrepræsentationen i juni 2001 (BR 297/01). I forbindelse med Boligstrategiplanen blev der afsat 3 mio. kr. til projektet, heraf 300.000 kr. til udvikling af en flyttepakke.

 

Midtvejsevalueringen i foråret 2004 (SOU 72/2004) viste, at Boligrådgivningen for Ældre indfriede de opstillede succeskriterier, der blev godkendt i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 24. april 2003 (SOU 50/2003), men at det pga. forhold udenfor rådgivningens indflydelse ikke har været m uligt at øge mobiliteten.

 

Den Boligpolitiske Aftalekreds besluttede på mødet den 25. januar 2005 at afslutte projektet med Boligrådgivningen for ældre i København, der lukkede efter endt projektperiode den 30. april 2005. En del af opgaveporteføljen er overført Borgerservice.

 

Som forudsat da projektet blev besluttet (BR 643/02) er der nu ved forsøgsperiodens afslutning foretaget en  eksterne slutevaluering. Den viser, at rådgivningens funktion som oplyser og rådgiver har været en stor succes. Alligevel er der dog stadig mange borgere, der oplever problemer med at flytte fra store lejligheder til mindre og/eller mere ældrevenlige lejligheder. Rådgivningen har undervejs samlet en vigtig viden om, hvilke barrierer der besværliggør denne mobilitet.

 

Sundhedsforvaltningen indstiller hermed, at slutevalueringen tages til efterretning.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

I forbindelse med vedtagelsen af den Boligpolitisk Strategiplan 2001-2004 den 13. juni 2001 (BR 297/01) besluttede Borgerrepræsentationen at afsætte 3 mio. kr. i årene 2001-2004 til fremme af mobiliteten på boligmarkedet.

Borgerrepræsentationen udmøntede den 5. december 2002 (BR 643/02) de 3 mio. kr. gennem etablering af Boligrådgivningen for ældre som en forsøgsordning fra 1. januar 2003 til 1. maj 2005. Formålet var at tilbyde ældre københavnere rådgivning og information om boligforholdene i København. Boligrådgivningen for Ældre blev etableret i et samarbejde med organisationen Boligtrivsel i Centrum.

 

Af de 3 mio. kr. afsatte Borgerrepræsentationen 300.000 kr. til flyttetilskud til ældre, under betingelse af, at kommunens anmodning om hjemmel til uddeling af et direkte tilskud blev efterkommet.

 

Midtvejsevalueringen i foråret 2004 (SOU 72/2004) viste, at Boligrådgivningen for Ældre til fulde indfriede de opstillede succeskriterier, der blev godkendt i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 24. april 2003(SOU 50/2003). Det har pga. forhold udenfor rådgivningens indflydelse ikke har været muligt at øge mobiliteten.

 

Den Boligpolitiske Aftalekreds besluttede på mødet den 25. januar 2005 at afslutte projektet med Boligrådgivningen for Ældre i København, samt at kommunens indsats for rådgivning af ældre borgere vedrørende deres boligsituation skal udvikles som en del af Borgerservice. Boligrådgivningen for Ældre i København lukkede efter endt projektperiode den 30. april 2005. Borgerservice har overtaget Boligrådgivningens opgaveportefølje.

 

Formanden for Ældrerådenes Fællesudvalg, Frank Hansen har rettet skriftlig henvendelse den 4. januar 2005 til Sundhedsborgmester Inger Marie Bruun-Vierø angående ønske om prioritering af midler til videreførelse af Boligrådgivning for Ældre i København. Ældrerådenes Fællesudvalg har efterfølgende mundtlig udtrykt tilfredse med, at boligrådgivningsopgaverne er overført til Borgerservice.

 

 

 

Boligrådgivningens opgaveportefølje

Der er den 21.februar 2005 afholdt møde mellem Økonomiforvaltningen, Sundhedsforvaltningen samt lederen af Borgerservice på Jarmers Plads. Borgerservice har overtaget den del af Boligrådgivningen for Ældres opgaveportefølje, som vedrører telefonisk og personlig rådgivning af ældre om eksempelvis kriterier for tildeling af ældreboliger, information om hvor og hvordan man kan finde en ældreegnet bolig o.l.

 

Rådgivningen af ældre borgere om seniorbofællesskaber foregik i samarbejde med organisationen Boligtrivsel i Centrum, som fortsætter dette arbejde.

 

 

God rådgivning og barrierer for mobilitet

Den eksterne slutevaluering viser, at Boligrådgivningen har været i kontakt med mange borgere de forløbne år, der ønsker at flytte i en mindre lejlighed eller blot ønsker at få råd og vejledning på boligområdet. Det har således været boligrådgivningens dobbelte formål både at rådgive ældre på området og at være med til at øge mobiliteten på boligområdet i København. Ser man på rådgivningens funktion som oplyser og rådgiver, viser evalueringen, at den har været en stor succes. Rådgivningen har været i kontakt med langt flere borgere end forventet, der har været arrangeret flere generelle informationsmøder end planlagt, og en meget stor del af de adspurgte borgere er tilfredse med den vejledning, de har fået. De fleste af dem oplyser også, at de føler, at der er sat en handleplan i gang, der kan hjælpe dem til at flytte.

 

På trods af Boligrådgivningens eksistens er der dog stadig mange borgere, der oplever problemer med at flytte fra store lejligheder til mindre og/eller mere ældrevenlige lejligheder. Rådgivningen har undervejs samlet en vigtig viden om, hvilke barrierer der besværliggør denne mobilitet.

Som hovedbarrierer kan nævnes:

·        mangel på ældreegnede boliger

·        for dyre ældreegnede boliger

·        mangel på elevatorer i eksisterende ejendomme

·        urealistiske forventninger fra de ældres side

·        frygten for at bo i stueetagen

·        dyre moderniseringer af de ældres lejligheder, der gør dem umulige at bytte

·        mangel på fysisk og mentalt overskud til at klare en flytning.

 

 

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Sundhedsforvaltningens positivliste over sager, der miljøvurderes

 

 

ØKONOMI

Borgerrepræsentationen udmøntede den 5. december 2002 (BR 643/02) de 3 mio. kr. der var afsat under den Boligpolitiske Strategiplan. Herunder blev der afsat 300.000 kr. til flyttetilskud til ældre under forudsætning af, at kommunens hjemmel til uddeling af et direkte tilskud blev efterkommet. Dette har ikke været muligt, så der følger en indstilling fra Økonomiforvaltningen om anvendelsen af de 300.000 kr.

 

 

HØRING

Ingen

 

 

BILAG

Evaluering af Boligrådgivningen for Ældre i København, april 2005

 

 

Lau Svendsen-Tune                                                                     

                                                                        /Lars Bo Bülow

 

 

 

 


 

Til top