Mødedato: 14.03.2017, kl. 09:00
Mødested: Se mail

Godkendelse af business casen 'Tidlig indsats og opsporing af kronisk sygdom gennem styrket kommunalt-lægeligt samarbejde'

Se alle bilag
Udvalget skal godkende business casen 'Tidlig indsats og opsporing af kronisk sygdom gennem styrket kommunalt-lægeligt samarbejde', som skal indgå i investeringspuljen.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender business casen 'Tidlig indsats og opsporing af  kronisk sygdom gennem styrket kommunalt-lægeligt samarbejde' til investeringspuljen, jf. bilag 1.

Problemstilling

Med Budgetaftale 2017 blev det besluttet at forlænge strategien for smarte investeringer i velfærden. I budget 2018 er der følgende afsat en investeringspulje på 125 mio. kr. i servicemidler og 325 mio. kr. i anlægsmidler, svarende til niveauet i budget 2017.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har udarbejdet i alt fem business case, hvoraf fire, som forudsætter investeringer i 2017, blev godkendt af Sundheds- og Omsorgsudvalget den 9. februar 2017 med henblik på at indgå i udmøntningen af investeringspuljen i forbindelse med Overførselssagen. To af disse business cases vedrører alene innovationspuljen og indeholder således ikke umiddelbart effektiviseringer.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen fremlægger med denne indstilling den sidste business case, som kan bidrage til den fortsatte udvikling og omstilling af ældre- og sundhedsområdet.

Løsning

'Tidlig indsats og opsporing af kronisk sygdom gennem styrket kommunalt-lægeligt samarbejde'
Flere og flere borgere lider af en kronisk sygdom og de kommunale udgifter til pleje og omsorg af borgere med kronisk sygdom er stigende. En tidlig indsats kan medvirke til, at borgerne lever flere gode år med deres sygdom og samtidig udskyde og nedsætte behovet for pleje og omsorg. En nøglefaktor i en tidlig indsats er samarbejdet med almen praksis, der oftest har den første kontakt med borgerne, når en kronisk sygdom er opstået. For at sikre almen praksis kendskab til de mange sundhedstilbud og styrke almen praksis mulighed for at navigere mellem disse, er der udarbejdet en business case, hvor der iværksættes en række sammenhængende initiativer, der skal øge tidlig opsporing og indsats overfor borgerne, jf. bilag 1.

Formålet er, at kronisk syge borgere med hurtigere rehabilitering og behandling har bedre mulighed for at blive mere selvhjulpne og mindre afhængige af kommunale ydelser. Blandt initiativerne er etablering af central visitation for rehabiliteringstilbud med hotline funktion, informationsmøder for almen praksis vedrørende kommunale tilbud og ansættelse af to praksiskonsulenter, der ud fra det almen medicinske aspekt skal udvikle samarbejdet mellem almen praksis og Københavns Kommune. 

Business casen indeholder investeringer på 1,5 mio. kr. i 2018, 1,4 mio. kr. i 2019 og 130 t.kr. i henholdsvis 2020 og 2021. Business casen indeholder samtidig en effektivisering på 3,4 mio. kr. 2020 og 4,4 mio. kr. årligt i 2021 og frem. Investeringen tjenes hjem i løbet af 3 år.

Inklusiv ovenfor beskrevne business case har Sundheds- og Omsorgsforvaltningens udarbejdet i alt fem forslag til smarte investeringer i velfærden med et samlet effektiviseringspotentiale på 5,0 mio. kr. i 2018, 6,6 mio. kr. i 2019, 11,0 mio. kr. i 2020 og 13,5 mio. kr. i 2021 og frem.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Business casen indgår i de politiske forhandlinger om puljemidlerne til smarte investeringer i velfærden, som udmøntes i forbindelse med overførselssagen i marts og budgetforhandlingerne om budget 2018 i september.

 

Katja Kayser

                                                                /Karen Toke

Beslutning

Indstillingen blev godkendt

Til top