Mødedato: 14.03.2017, kl. 09:00
Mødested: Se mail

Godkendelse af tilsynskoncept

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende forvaltningens tilsynskoncept.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forvaltningens tilsynskoncept jf. bilag 1.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal hvert år godkende et tilsynskoncept for de kommunale tilsyn jf § 151c i Serviceloven. Tilsynskonceptet omhandler tilsyn med hjemmepleje og hjemmesygepleje, plejecentre samt midlertidige opholdspladser.

Fra 2016 er der gennemført tilsyn efter et nyt tilsynskoncept. Der er generelt gode erfaringer med tilsynet i den nye form, men forvaltningen foreslår, at der tilføjes endnu et element, der styrker borgerinddragelsen i tilsynene.

Et tilpasset tilsynskoncept fremlægges her til udvalgets godkendelse.

Løsning

På baggrund af de generelt gode erfaringer med det nuværende koncept, indstiller Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at tilsynskonceptet fastholder det koncept, der blev anvendt i 2016, herunder at antallet af tilsyn fastholdes.

Dette tilsynskoncept indeholder forskellige elementer. Der skelnes mellem tre typer tilsyn:
1) Ordinære tilsyn, der gennemføres med enheder, hvor der ikke er noget i de kvalitetsdata, SUF råder over, der indikerer, at der er særlige risici.
2) Fokuserede tilsyn, gennemføres med enheder, hvor data indikerer risiko for alvorlige fejl og mangler.
3) Bekymringstilsyn, der kan bestilles af forvaltningen, hvis der er bekymring for alvorlige svigt i kvaliteten.

Der opereres endvidere med forskellige metoder, som også går igen i 2017:
1) Indledende interview med enhedens ledelse med særligt fokus på det lokale kvalitetsarbejde.
2) Observation af bestemte situationer, eksempelvis måltider eller morgenrutiner.
3) Tilsynsbesøg hos borgere med observation i hjemmet samt interview med borgeren 
4) Interview eller gruppeinterview med medarbejdere blandt andet med fokus på medarbejdernes faglige refleksioner.

Nyt i 2017: Øget fokus på borgerperspektivet
Det indstilles, at der tilføjes et nyt element til den nuværende observationsmetode. Den nye del af tilsynet benytter en såkaldt ”tracer-metode”, der består i, at den tilsynsførende følger et borgerforløb. Det kunne eksempelvis bestå i, at tilsynsførende følger en borgers dagligdag nogle timer om morgenen, og herunder observerer både pleje, omsorg og aktiviteter, men også hvordan de sundhedsfaglige forhold håndteres, herunder medicinhåndtering og anden sygepleje. Hvis der under observationen konstateres fejl eller mangler, er det hensigten, at tilsynet går videre for at opklare årsagerne til fejlene, eksempelvis ved at gennemgå den relevante dokumentation.

Generelt gælder det, at tilsynet kun vurderer indsatsen på den enhed, hvor der føres tilsyn. Findes der fejl og mangler, der involverer andre enheder i eller udenfor SUF, bør dette nævnes særskilt, men det indgår ikke i tilsynsvurderingen. Er der tale om alvorlig kritik, er det central­forvaltningens opgave at følge op.

Fra midten af 2016 gennemfører Styrelsen for Patientsikkerhed ikke længere årlige tilsyn med plejecentrene som følge af en ændring i Sundhedsloven (fra 1. juli 2016). I 2017 gennemføres tilsynene efter en midlertidig ordning og fra 2018 gennemføres tilsynene ud fra en databaseret risikotilgang. Det er endnu ikke afklaret, hvordan tilsynene kommer til at foregå fremover.

Øvrige ændringer i tilsynskonceptet
Herudover er der foretaget enkelte, mindre rettelser i tilsynskonceptet i forhold til 2016 på baggrund af praktiske erfaringer med det hidtidige koncept.

Høring
Tilsynskonceptet har været i høring hos Ældrerådet (bilag 2). Ældrerådet foreslår, at spørgeguiden tilføres spørgsmål om brugen af klippekort. Forvaltningen har derfor tilrettet spørgeguiden for at imødekomme ønsket. Ældrerådet ønsker endvidere at få tilsendt rapporterne fra bekymringstilsyn, hvor de i dag kun ser rapporterne fra de ordinære tilsyn. Forvaltingen betragter disse tilsynsrapporter fra bekymringstilsynene som interne ledelsesredskaber, som ikke offentliggøres.

Det er også et ønske fra Ældrerådet, at der foretages en erfaringsopsamling i forhold til tilsynskonceptet. Forvaltningen udarbejder på den baggrund en kort erfarings­opsamling på tilsynskonceptet, der præsenteres i forbindelse med tilsynskonceptets årlige revision i 2018.

Endelig bemærker Ældrerådet, at tilsynet bør have fokus på kendskab til retssikkerhed og klageadgang. Der er dog allerede i det nuværende koncept spørgsmål om, hvorvidt borgerne er oplyst om klageadgang. Forvaltningen vurderer derfor, at dette punkt allerede er opfyldt i nuværende tilsynskoncept.

Økonomi

Forvaltningens forslag til tilsynskoncept forventes at ligge indenfor rammerne af den nuværende bevilling til tilsyn.

Videre proces

Tilsynsopgaven skal, på baggrund af udvalgets beslutning, forhandles med en ekstern leverandør, med henblik på fortsættelse af kontrakten fra 2016.

 

Lars Gregersen

                                                          /Daniel Schwartz Bojsen

 

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt

Til top