Mødedato: 14.03.2016, kl. 16:30
Mødested: Kurhotel Skodsborg

Afrapportering på implementering af Ældrepolitikken 2015

Se alle bilag

Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges hermed den første årlige afrapportering på implementering af Ældrepolitikken 2015-2018.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager afrapportering af implementering af Ældrepolitikken i 2015 til efterretning
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter, hvor der særligt bør fokuseres fremadrettet med implementeringsarbejdet og budgetforslag med henblik på at komme i mål med Ældrepolitikkens visioner.

Problemstilling

Københavns Kommunes nye ældrepolitik ’Lev stærkt – Hele livet’ blev vedtaget af Borgerrepræsentationen i april 2015. Den 24. juni 2015 blev Sundheds- og Omsorgsudvalget forelagt en implementeringsplan for politikken, hvoraf det blandt andet fremgår, at forvaltningen afrapporterer på implementeringen årligt i forlængelse af udvalgets behandling af Årsrapporten og Brugertilfredshedsundersøgelsen (BRUS). De årlige afrapporteringer skal følge op på, om politikken skaber de ønskede forandringer for borgerne.

Løsning

Denne første afrapportering handler om de tiltag, som Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har iværksat i 2015.

Hvordan følges der op på Ældrepolitikken?

I marts 2015 vedtog Sundheds- og Omsorgsudvalget et nyt koncept for måling og afrapportering på forvaltningens område, som ligger i forlængelse af tillidsdagsordenen og målsaneringsprocessen. Når der opstilles mål for forvaltningens arbejde, skal det således være få, overordnede og langsigtede politiske mål, hvor politikerne sætter retning, og ledere og medarbejdere får frihed til at vælge de fagligt bedste metoder til at indfri målene. Samtidig lægges der vægt på, at afrapportering på de politiske mål ikke i sig selv skal medføre flere registreringer og mere dokumentation, som ikke bidrager til læring i praksis.

På den baggrund blev der - i forbindelse med udvalgets godkendelse af Ældrepolitikken - opstillet tre politiske mål svarende til politikkens tre visioner: Frihed, Tryghed og Medborgerskab. Under hvert af de tre politiske mål er der opstillet klynger af indikatorer sammensat af ’objektive’ nøgletal og ’subjektive’ målinger af borgeroplevet kvalitet og effekt. Indikatorerne er dynamiske og kan derfor udvikles over tid fx hvis forvaltningen får ny data eller bliver klogere på nye målemetoder, der kan understøtte vurderingen af, hvordan det går med at gennemføre de politiske mål. Det giver mulighed for at tilpasse målingerne, så de løbende understøtter det aktuelle vidensbehov i hele implementeringsperioden. For 2015 er der blandt andet målt på en række nye indikatorer.

Indikatorerne giver tilsammen en indikation af fremdriften indenfor hvert af de politiske mål men tegner ikke et deltaljeret kvantitativt billede af implementeringen af Ældrepolitikken. Indikatorerne er primært baseret på eksisterende data, og nogle dele af Ældrepolitikken er sværere målbare end andre. Indikatorerne skal derfor ikke læses som resultatet af implementeringen, men som et vidensbidrag, der skal indgå i forvaltningens samlede vurdering af, om implementeringen skaber de ønskede forandringer for borgerne.

De data, som er indsamlet for Ældrepolitikkens indikatorer for 2015, blev fremlagt med Årsrapporten for 2015 på udvalgets møde den 25. februar (Årsrapporten s. 7-31). I 2015 udgør data en såkaldt baseline, da implementeringsarbejdet ikke har været i gang tilstrækkeligt længe til at kunne forventes at have en effekt for borgerne. Det vil sige, at tallene for 2015 er det udgangspunkt, som implementeringens effekter skal vurderes op imod på længere sigt.

På den baggrund er der, i denne første status til udvalget, fokus på, hvordan forvaltningen har arbejdet med implementeringen frem for på implementeringens effekter.

Strategi for implementeringen

Implementeringsplanen fra juni 2015 beskriver den strategi, som ligger til grund for implementering af Ældrepolitikken. Implementeringsindsatsen består af tre grundlæggende elementer, som på hver sin måde skal understøtte ledere og medarbejdere i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i at skabe de ønskede forandringer for borgerne:

  1. Fortsætte kulturudviklingen i SUF 
  2. Udvikling af nye indsatser og tilbud 
  3. Opfølgning på mål og resultater.

Samlet vurdering af status på implementeringen

Forvaltningen vurderer overordnet, at implementeringen af Ældrepolitikken er godt i gang. Der er igangsat projekter, der understøtter alle politikkens tre visioner og de ni underliggende reformspor, og der er fokus på at udmønte politikkens visioner både lokalt på enkelte enheder og centralt.
I den første fase af implementeringen har der været fokus på at kommunikere den nye politik til alle medarbejdere og ledere og sikre lokalt ejerskab på enhederne. Det har medvirket til, at driftsenhederne i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har taget rigtig godt imod politikken, og den bruges aktivt og inspirerer til nytænkning og udvikling i hverdagen tæt på borgerne. Dermed er grundlaget lagt for at sikre en vedvarende kulturudvikling i tråd med politikkens visioner.

I forhold til udvikling af nye indsatser og tilbud er der i 2015 igangsat og videreført en lang række projekter og indsatser, som understøtter politikkens visioner og reformspor.

På visionen om frihed er der i 2015 taget vigtige skridt med intensiveringen af rehabilitering både i hjemmeplejen og på plejecentrene. Samtidig er målet om større valgfrihed understøttet med bl.a. udvidelse af klippekortet, flere profilplejehjem og mere målrettet brug af velfærdsteknologi, som kan skabe frihed for borgerne.

Visionen om tryghed er i 2015 understøttet af blandt andet en række indsatser, som skal styrke både specialisering og generelle kompetencer hos medarbejderne i ældreplejen. Imidlertid er der fortsat behov for fokus på udfordringen med at skabe sammenhæng for borgerne på tværs af enheder og sektorer, ligesom der fremadrettet skal arbejdes videre med at styrke servicekulturen.

Under visionen om medborgerskab er i 2015 taget en række mindre skridt, og der er igangsat mangfoldige lokale initiativer på enhederne. Imidlertid er implementeringen på denne vision længst fra at være i mål. I forhold til de to øvrige visioner var der her færre projekter og erfaringer fra tidligere at bygge videre på. Udgangspunktet for at nå målene under de tre visioner er således forskellige, og derfor er der også samlet set i 2015 taget større skridt mod at opfylde målene på de to første visioner om frihed og tryghed, mens der fortsat er et stykke vej til målet for så vidt angår den tredje vision om medborgerskab.

Alt i alt er det forvaltningens vurdering, at implementeringen af Ældrepolitikken i 2015 er kommet godt i gang, og at der er lagt et solidt fundament for det videre arbejde med implementeringen. I 2016 forventes midlerne fra Værdighedsmilliarden at sætte yderligere skub på implementeringen af Ældrepolitikkens visioner.

Værdighedsmilliard og implementering af ældrepolitikken

Fordelingen af Københavns Kommunes midler fra Værdighedsmilliarden blev forhandlet mellem partierne i januar 2016. Midlerne herfra vil naturligt få betydning for den videre implementering af Ældrepolitikken fra 2016 og frem.

I forhandlingerne blev der også vedtaget et udkast til den værdighedspolitik, som alle kommuner skal udarbejde for at få del i Værdighedsmilliarden. Udkastet til Værdighedspolitikken indkredser følgende 5 temaer i overensstemmelse med udmeldingen fra Ministeriet for Sundhed og Ældre: 1) livskvalitet, 2) selvbestemmelse, 3) kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen, 4) mad og ernæring og 5) en værdig død. Forvaltningen vurderer, at Københavns Kommunes Ældrepolitik fra 2015 er fint i tråd med disse fokusområder. Værdighedspolitikken skal derfor ses som et supplement og en fortsat udmøntning af Ældrepolitikken.

 

Økonomi

Afrapporteringen på implementering af Ældrepolitikken har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser. Midler til de specifikke projekter og indsatser under implementeringen er afsat i forbindelse med de ordinære budgetprocesser. I 2016 er der desuden særskilt afsat midler i forbindelse med fordelingen af Værdighedsmilliarden.

Videre proces

Med afrapporteringen (bilag 1) har forvaltningen foretaget en vurdering af status på implementeringen af Ældrepolitikken ultimo 2015, og herunder en vurdering af, hvor der særligt er behov for at fokusere implementeringsarbejdet for at opfylde politikkens visioner.

Implementering af Ældrepolitikken fortsætter i overensstemmelse med den fremlagte strategi med fokus på både kulturudvikling og udvikling af nye indsatser og tilbud. Næste ordinære afrapportering forventes forelagt for udvalget primo 2017.

 

                       Lars Gregersen

                                                              /Nanna Skriver

    

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.


Til top