Mødedato: 12.05.2020, kl. 12:30
Mødested: Teams

SAG UDEN FOR DAGSORDEN. Orientering om håndtering af udebesøg under covid-19 på plejehjem i Københavns Kommune

Sundheds og Omsorgsudvalget orienteres om Sundheds- og Omsorgsforvaltningens håndtering af udebesøg på plejehjem i Københavns Kommune under COVID-19-epidemien.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orientering om Sundheds- og Omsorgsforvaltningens håndtering af udebesøg på plejehjem i Københavns Kommune under COVID-19-epidemien til efterretning.

Problemstilling

I Københavns Kommune har der været etableret besøgsrestriktioner siden den 12. marts 2020. Styrelsen for Patientsikkerhed har efterfølgende udstedet et landsdækkende påbud om at etablere besøgsrestriktioner på landets plejehjem. Påbuddet trådte i kraft den 18. marts 2020.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har fulgt Sundhedsstyrelsens anbefalinger om håndteringen af COVID-19 i relation til de mest udsatte målgrupper, herunder også forbud mod besøg på plejehjem. Sundhedsstyrelsen har 24. april opdateret deres vejledning om forebyggelse af smitte med COVID-19 på netop plejehjem, bosteder og lignende, og i den forbindelse rettet en fejl fra den tidligere retningslinje, hvor der stod, at ”institutionens udearealer også var omfattet af besøgsforbuddet.”

På den baggrund har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen igangsat en kontrolleret og forsvarlig genåbning af besøg på plejehjem. Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres her om Sundheds- og Omsorgsforvaltningens tiltag for at åbne op for besøg på plejehjemmene i Københavns Kommune.

Løsning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har d. 7. maj rundsendt et notat med rammevilkår for udebesøg på københavnske plejehjem til samtlige plejehjem i forvaltningen.

Udebesøg skal afvikles efter gældende sundhedsfaglige retningslinjer, og notatet beskriver, hvordan det er muligt at overholde dette, så beboere på plejehjem igen kan modtage besøg af deres pårørende, efter en lang periode med afsavn.

Plejehjemmene har kunnet åbne op for udebesøg, så snart de beskrevne rammevilkår var overholdt, og mange har allerede gjort det. Ved mistanke om eller konstatering af COVID19-smitte i en given zone på plejehjemmet, skal alle udebesøg for beboere fra den pågældende zone dog øjeblikkeligt aflyses og først genoptages, når alle beboere i den pågældende zoneinddeling er erklæret raske igen.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningens midlertidige døgnophold vil på lige fod med plejehjem åbne for kontrollerede udebesøg. Dette gælder dog ikke for borgere, som modtager ophold på Afdeling for COVID-19, idet de er aktivt smittede og som følge heraf isolerede, eller på Akutplejeenheden, da borgere her er meget svækkede og betragtes på lige fod med borgere, som er indlagt på hospital, hvor besøg i øjeblikket ikke er tilladt. Forvaltningen følger på den baggrund udviklingen i, hvornår sygehusene åbner for besøg fra pårørende.

Rammevilkår

Notatet om rammevilkår oplister tematiserede, konkrete krav til gennemførelsen af udebesøg i overensstemmelse med de sundhedsfaglige anbefalinger. En uddybet vejledning til plejehjemmene fra forvaltningen er udsendt d. 7. maj. Der er krav til følgende temaer:

  • Fysiske rammer for udebesøg

    Det gælder fx at besøg skal foregå udendørs i et defineret og afgrænset område med direkte adgang, så den pårørende ikke skal færdes indenfor på plejehjemmet. Besøg skal desuden afvikles med to meters afstand mellem beboeren og den pårørende (der pågår aktuelt test af nyseskærme). Lige som andre steder, må der ikke være mere end ti personer samlet i besøgsområdet, og der skal være adgang til håndsprit eller vaskeserviet.

  • Planlægning af udebesøg

    Alle besøg skal bl.a. aftales på forhånd, og en beboer kan have besøg af én pårørende i en halv time ad gangen. Plejehjemmet understøtter ovenstående og sikrer at alle beboere, som kan og ønsker at deltage i udebesøg, får mulighed for det.

  • Sikring af at den besøgende er rask

    Når besøget planlægges, skal personalet tale med de pårørende om, hvorvidt de oplever symptomer på sygdom eller om han/hun har været sammen med syge. Dette gentages ved besøgs start for at mindske smitterisiko.

  • Under udebesøg

    Der er krav om afspritning eller afvaskning af hænder før og efter besøget for både beboere og pårørende, og af hensyn til reduktions af smitte vil det ikke være tilladt for pårørende at medbringe mad- eller drikkevarer til besøget.

  • Facilitering af besøg

    Det er bl.a. et krav, at der er en medarbejder til stede i besøgsområdet, som kan hjælpe med overholdelsen af fx retningslinjerne om håndhygiejne. Medarbejderne vil også sørge for, at beboere og pårørende tilbydes drikkevarer under besøget.

  • Efter udebesøg

    Efter hvert besøg afvaskes borde og stole med forfugtede sæbeklude.

  • Afskærmning for vejr

Der kan indkøbes pavilloner, læhegn, parasoller og lignede til at skabe læ for sol, regn og vind i besøgsområdet. Plejehjemmenes udgifter hertil refunderes.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

1. maj 2020 indgik et bredt flertal af Folketingets partier aftale om initiativer for svækkede ældre under COVID-19. Hovedfokus var her på at sikre, at beboere på plejehjem igen kan få besøg af pårørende. Der blev derfor blandt andet afsat 100 mio. kr., som udmøntes til kommunerne for at sikre at alle plejehjem kan skabe de nødvendige rammer for besøg på udendørsarealer i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens retningslinjer, så snart disse foreligger.

Det er forventningen, at de nationale midler helt eller delvist vil dække Sundheds- og Omsorgsforvaltningens udgifter til tilrettelæggelsen af udendørs besøg.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil fortsat løbende give Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteringer med status på sundheds- og omsorgsområdet, herunder i form af ugentlige orienteringer via videobriefs.

Katja Kayser

/       Nanna Skriver

        

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top