Mødedato: 09.06.2016, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Evalueringen af det udgående neurorehabiliteringsteam

Se alle bilag

Hjerneskade- og Rehabiliteringscentret har udviklet og afprøvet et udgående neurorehabiliteringsteam i et pilotprojekt fra 2014-2016. Projektet står til bevillingsophør ved udgangen af juni 2016, og der er derfor skrevet en evalueringsrapport om indsatsen. Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om evalueringen.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager evalueringen af det udgående neurorehabiliteringsteam til efterretning jf. bilag 1.

Problemstilling

Hjerneskade- og Rehabiliteringscentret fik midler i budgetforhandlingerne for 2014 til et pilotprojekt om et udgående neurorehabiliteringsteam. Projektet varede 2,5 år – fra 2014 til medio 2016 – hvor projektet fik 1.200.000 kr. pr. år i 2014 og 2015 samt 600.000 kr. i 2016. Projektets erfaringer er samlet i en evalueringsrapport, der beskriver, hvordan borgere med erhvervet hjerneskade har fået træning i at bruge deres nye tillærte færdigheder af et udgående neurorehabiliteringsteam, efter borgerne kom hjem fra deres døgnophold.

Formålet med projektet var at udvikle og afprøve et tværfagligt neurorehabiliteringsteam, der varetog rehabiliteringsindsatsen i borgernes hjem. Qua evidensen fra projekter med hjemmetræning i regionalt regi  skulle det føre til, at færdigheder, borgerne havde optrænet på døgnopholdet, blev overført, fastholdt og anvendt i deres dagligdag, hvor færdighederne skulle benyttes fremover.

Løsning

Erfaringerne viser, at et udgående neurorehabiliteringsteam kan gøre borgerne mere selvhjulpne ved at understøtte dem i at overføre færdigheder, de har opnået under opholdet på Hjerneskade- og Rehabiliteringscentret. Teamet flytter rehabiliteringsindsatsen hjem i borgerens eget hjem, hvilket giver mulighed for at træne i de omgivelser og situationer, som borgeren skal kunne fungere i fremover. Teamet har derved målrettet træningen ud fra borgerens individuelle behov, der er opstået på grund af hjerneskaden, ud fra, hvad borgeren vil opleve i sin hverdag derhjemme. Det udgående neurorehabiliteringsteams faglige viden om rehabilitering af hjerneskader og følger har desuden betydet, at andet personale, der kommer i borgerens hjem, er blevet opkvalificeret til at varetage og tage højde for den enkelte borgeres følger efter hjerneskaden og borgerens pårørende har fået støtte og vejledning i forhold til deres situation. Teamet sørger også for at skabe sammenhæng i borgerens forløb ved at koordinere træningsindsatsen med andet personale.

45 borgere har i projektperioden haft en indsats sammen med teamet. Da teamet skulle finde den relevante målgruppe for indsatsen startede de langsomt op med få borgere, mens de sideløbende udviklede selve indholdet i indsatsen. Teamet endte med i gennemsnit at have 8-10 borgere i forløb ad gangen. Borgerne og deres pårørende har evalueret teamets indsats og overgangen fra døgnopholdet til deres hjem positivt. Teamet har især bidraget til at gøre borgeren og deres pårørende trygge, da teamet havde viden om hjerneskader og følger, og fordi borgeren kendte teamet fra Hjerneskade- og Rehabiliteringscentret.

Hjerneskade- og Rehabiliteringscentret vurderer, at det også fremadrettet vil være hensigtsmæssigt med et udgående neurorehabiliteringsteam optimeret på baggrund af erfaringerne fra projektperioden. Etableringen af et varigt team vil optimeres i forhold til, hvilken sammensætning af medarbejderne, der vil være mest fordelagtig i teamet. Her vil det give god mening med en opnormering af de ergoterapeutiske kompetencer, da der har vist sig stort behov for netop ergoterapeutens indsats i projektperioden. Når borgere skal hjem fra Hjerneskade- og Rehabiliteringscentret, har de behov for at få dagligdagen til at fungere igen på en tryg og værdig måde i deres nuværende situation. Ergoterapeuten er uddannet til netop denne opgave og kan hjælpe borgeren på vej til at få en så selvstændig hverdag som muligt ved at træne på både personlige og praktiske opgaver. Der vil samtidig kunne skaleres ned i forhold til sygeplejersken og fysioterapeuten i teamet, da nogle af deres opgaver kan varetages af den kommunale hjemmesygepleje og det ambulante team på Hjerneskade- og Rehabiliteringscentret.

Med sådan en konstellation og justeringer i den fremadrettede opgavevaretagelse vil et team i drift kunne varetage forløb for flere borgere end i projektperioden. Borgerne vil træne med teamet for at blive så selvstændig som muligt efter deres erhvervede hjerneskade ved at få:

  • Proceslæring derhjemme sammen med ergoterapeuten.
  • Træning med fokus på transfer af sine fysiske færdigheder med fysioterapeuten.
  • Tidligt opsporet eventuelle følgesygdomme og støtte og vejledning til pårørende af sygeplejersken. 
  • Kvalificeret hjælp af hjemmepleje og hjemmesygepleje, der har modtaget supervision og oplæring af teamet.
  • Sammenhæng i de forskellige træningsindsatser, da disse er koordineret med andet personale derhjemme og personale på Hjerneskade- og Rehabiliteringscentret.

Økonomi

Projektet om det udgående neurorehabiliteringsteam står til bevillingsophør ved udgangen af juni 2016.

Et varigt team vil koste 1.300.000 kr. Med disse midler vil et team, optimeret på baggrund af erfaringerne, kunne varetage forløb for cirka 70 borgere årligt. Det vil kunne lade sig gøre, da der vil være opgaver, som et varigt team ikke fremadrettet skal løfte. Det er fx sygeplejeopgaver, opgaver i forbindelse med fortsat træning (ambulant eller i hjemmet) og opgaver, der har snitflader til Kom Tryg Hjem. Til sammenligning havde Hjerneskade- og Rehabiliteringscentret i 2015 i alt 143 forløb på de neurologiske døgnpladser, men det vurderes, at ikke alle borgere har behov for indsatsen med et udgående neurorehabiliteringsteam.

Midlerne vil gå til et team på 2,5 medarbejdere, hvor fordelingen vil være halvandet årsværk til en ergoterapeut, et halvt årsværk til en sygeplejerske og et halvt årsværk til en fysioterapeut.

Videre proces

Budgetønsket om et varigt udgående neurorehabiliteringsteam vil indgå i budgetforhandlingerne for 2017.  

 

                      Lars Gregersen

                                                                     /Merete Røn Christensen

                                                                       

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top