Mødedato: 09.06.2016, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Erfaringsopsamling af partnerskabet Ung mor på vej

Se alle bilag

Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om resultaterne fra erfaringsopsamlingen af Ung Mor på Vej – Partnerskab i Sydhavnen.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager erfaringsopsamlingen af Ung Mor på Vej – Partnerskab i Sydhavnen til efterretning (bilag 1).

Problemstilling

Partnerskabet Ung Mor På Vej i Sydhavnen blev etableret i 2014 mellem Mødrehjælpen, SydhavnsCompaniet og Københavns Kommune for perioden 2014-2016. Formålet med partnerskabet er at give sårbare unge mødre en tværfaglig rådgivning og støtte i en helhedsorienteret indsats med et konkret mål om selvforsørgelse gennem uddannelse og arbejde. Sundheds- og Omsorgsudvalget bestilte på forhandlingsmødet 2016 en evaluering af partnerskabet for at kunne tage stilling til, hvorvidt Københavns Kommune fortsat skal medfinansiere indsatsen.

Løsning

Erfaringerne fra partnerskabet viser, at det er lykkedes at udvikle en tværfaglig, lokal indsats, som hjælper sårbare unge mødre, som sundhedsplejen ellers har svært ved at få adgang til. De unge mødre er udsatte i forhold til deres livssituation og i risiko for ikke at gennemføre en uddannelse og blive selvforsørgende.

Tilbuddet er lokalt forankret, helhedsorienteret og tværsektorielt, hvilket er væsentligt for at kunne understøtte de sårbare unge mødre i en samlet indsats. Der er stor mødestabilitet og efterspørgsel blandt mødre på at deltage i mødregrupperne. Erfaringsopsamlingen konkluderer, at tilbuddet til de sårbare unge mødre viser meget positive resultater i forhold til deltagernes netværk, handlekompetencer og egen tiltro til at varetage forældrerollen.

Mødrene tilbydes individuel rådgivning og støtte, gruppeforløb og aktiviteter som f.eks. uddannelsesvejledning, mentorordning, fællesspisning, sundhedssamtaler og motionsvejledning. I 2015 blev der afholdt tre gruppeforløb á 15 uger, hvor der i alt deltog 36 mødre. 103 mødre deltog i individuelle rådgivningsforløb.

Aktiviteterne tilbydes i samarbejde mellem private og frivillige lokale aktører, samt Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen. Partnerskabet understøttes yderligere af Jordemorcentret på Hvidovre Hospital, som henviser unge gravide til indsatsen, hvilket giver mulighed for tidlig opsporing.

Partnerskabets budget er ca. 1,5 mio. kr. årligt, som finansieres af de fire partnere samt en fond. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har bidraget med 0,4 mio. kr. årligt i 2015 og 2016, mens Børne- og Ungdomsforvaltningen har bidraget med ressourcer fra driften estimeret til 0,15 mio. kr. årligt. Fondsmidlerne udløber ved udgangen af 2016, og der forventes ikke en ny bevilling.

Fordi indsatsen endnu er relativ ny, og deltagerantallet er lille, er der ikke data til at vise den længerevarende og samfundsøkonomiske gevinst af den konkrete indsats. Analyser fra andre af Mødrehjælpens indsatser viser, at der med stor sandsynlighed er en positiv gevinst for samfundet i at hjælpe unge mødre til uddannelse og beskæftigelse. Gevinsten består først og fremmest i, at de unge mødre bliver selvforsørgende, og at de bliver i stand til at tage vare på deres egen og deres børns sundhed og trivsel, hvilket kan forebygge anbringelser og foranstaltninger.

Økonomi

Indstillingen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget har bestilt et budgetønske om videreførelse og eventuel udvidelse af partnerskabet til Budget 2017.  Budgetønsket forelægges på Børne- og Ungdomsudvalgsmødet den 8. juni og på Sundheds- og Omsorgsudvalgsmødet den 9. juni.

 

                        Katja Kayser

                                                                 /Katrine Schjønning

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.


Til top