Mødedato: 08.12.2016, kl. 15:30
Mødested: Se mail

Status på Projekt "Liv på Plejecentre"

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om evaluering af projekt "Liv på Plejecentre".

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orientering om evaluering af projektet "Liv på Plejecentre" og status på udbredelse og forankring af projektet på plejecentre til efterretning.

Problemstilling

Projekt ”Liv på Plejecentre” blev igangsat i 2014 for Ældrepuljemidler og afsluttes som projekt ved udgangen af 2016. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har evalueret projektet og arbejder nu med udbredelse og forankring på alle kommunens plejecentre.

Løsning

Det overordnede formål med projekt "Liv på Plejecentre" har været, at borgere der bor i plejebolig, i højere grad end i dag, får mulighed for at leve et sammenhængende hverdagsliv med deltagelse i sociale relationer og aktiviteter, der gør, at den enkelte oplever hverdagen meningsfuld og dermed skaber værdi for sig selv og andre.

Projektet er således i overensstemmelse med ældre- og værdighedspolitikkerne og understøtter arbejdet med at indfri målene for borgere i plejebolig.

Medarbejdere og beboere i Bomi-Parken, Kærbo, Verdishave, Aftensol og Hjortespring har deltaget i projektet.

Igennem projektperioden er der udviklet syv metoder, som alle understøtter medarbejderne i at arbejde med fokus på borgernes aktive og medbestemmende deltagelse i hverdagslivet. De udviklede metoder favner bredt, og hvor nogle metoder er velegnede for alle borgere på plejecentret, er andre mere målrettet en specifik gruppe af borgere. Eksempelvis er én metode ”Stjernestunder via iPads” udviklet særskilt til svært hukommelsessvækkede borgere.

De syv metoder er:

Handleplan 'Det gode Liv' - et skema som bruges ved indflytning til at opnå viden om beboerens ønsker og behov for sin fremtid på plejecentret

Temamøder - en demokratisk proces i form af et stormøde med et særligt tema, hvor beboerne og deres pårørende får mulighed for at engagere sig i hverdagen på plejecentret

Naboskab med en skole - et struktureret samvær mellem en skoleklasse og et plejecenter som mødes en gang om ugen til forskellige selvvalgte aktiviteter

Stjernestunder via iPads - sontant nærvær af kortere varighed på 10-15 minutter via iPads. Her bruger beboeren og en medarbejder eksempelvis iPaden til at gå på Google Maps, fremsøge stumfilm og musik, eller søge på beboerens tidligere arbejdsplads

Buddyordningen - en beboer, der allerede bor på plejecenteret, tager imod en ny beboer med en blomst og holder vedkommende med selskab i indflytningsdagene, hvilket fremmer en god og tryg indflytning

Du bestemmer - dit Liv - et dialogværktøj i form af konkrete spørgsmål, som sætter beboeren i centrum ved at medarbejderen spørger ind til vedkommende på en nærværende og nysgerrig måde

Debatgrupper - en gruppe af beboere og to medarbejdere, som samles for at diskutere, fortælle og lytte til forskellige selvvalgte emner

De syv metoder er beskrevet i et metodekatalog, fem af dem understøttes af alternative formidlingsformer som film. Metodekataloget opleves generelt som relevant, tilgængeligt og intuitivt i forhold til plejepraksis i hverdagen og synliggør og sætter ord på en del af plejepraksis, hvorved det repræsenterer en form for ”god praksis”.

Metodekatalog inklusiv links til film er vedlagt som Bilag 1. 

Evalueringen
Sundheds og Omsorgsforvaltningen har evalueret projektet med det formål:

”At beskrive og vurdere resultater og erfaringer, som er opstået i projektet. Evalueringen giver viden om, hvordan "Liv på Plejecentre" medvirker til at skabe et mere sammenhængende hverdagsliv for borgere, der bor på plejecenter og giver input til om og hvordan de udviklede metoder kan udbredes og dermed komme flere borgere og brugere af SUF's tilbud til gode.

De væsentligste pointer i evalueringen er:

• Projekt "Liv på Plejecentre" er lykkedes med at udvikle metoder og igangsætte aktiviteter, der giver borgere på plejecentrene mulighed for at deltage i – og bidrage til – socialt samvær og fællesskab.

• Erfaringerne fra projektet viser, at det gør en forskel i borgernes liv, når de kan spille en rolle i et andet menneskes liv eller at andre mennesker har brug for dem.

• Der er skabt mere liv og glæde i hverdagen for beboerne på plejecentrene. Det ses ved at beboernes humør er steget, og de viser en øget interesse og omsorg for hinanden.

• Arbejdet med metoderne kræver, at medarbejderne har en nysgerrig tilgang til beboerne, og at de føler sig forpligtede til at handle på den viden, de får.

• Det kræver systematik og ledelsesmæssig opbakning at skabe mere liv og det vil kræve et vedvarende organisatorisk fokus at fastholde de positive resultater. Lederne skal være rollemodeller og skabe rammer og motivation.

• Det ikke er svært eller dyrt at igangsætte aktiviteter, der bidrager til at skabe Liv på plejecentre, men tilgangen forpligter både medarbejdere og ledere til at lave om i hverdagsrutiner og ændre praksis på baggrund af det, som beboerne fortæller”.

Evalueringsrapporten er vedlagt som Bilag 2.

På baggrund af den positive evaluering af projektet og stor efterspørgsel fra plejecentrene arbejder Sundheds- og Omsorgsforvaltningen videre med fortsat udbredelse og forankring i 2017.

Gennem hele projektperioden har medarbejderne været aktivt involveret i udvikling af metoderne. Medarbejderne og enkelte borgere deltager nu også aktivt i udbredelsen på andre plejecentre. Det, at medarbejderne udvikler og formidler til andre kolleger, har vist sig at være en overbevisende måde i forhold til udbredelse og forankring.    

Fokus i den videre udbredelse er på at tydeliggøre potentialet i metoderne i forhold til at arbejde med andre indsatser. Her tænkes på det lokale arbejde med ældrepolitikken og værdighedspolitikken, særligt værdighedsmidlerne til ekstra ressourcer i aftentimerne på plejecentre. Men også indsatser i forhold til ensomhed, psykisk, social og fysisk rehabilitering og klippekort.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen arbejder videre med udbredelse i 2017.
Evalueringsrapporten indsendes til Ministeriet for Ældre og Sundhed som en del af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens afrapportering vedrørende ældrepuljen. 

 

Lars Gregersen

                                                            /Helle Schnedler

 

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning

Til top