Mødedato: 08.12.2016, kl. 15:30
Mødested: Se mail

Udmøntning af Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget 2017

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om udmøntning af Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget 2017.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orientering om udmøntningen af det vedtagne budget 2017 på udvalgets område til efterretning.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog budget 2017 den 6. oktober 2016. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har efterfølgende fordelt budgettet for 2017 på forvaltningens aktiviteter og budgetansvarlige enheder.

Løsning

Med udmøntning af Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget for 2017 forelægges udvalget de tiltag, som blev godkendt af Borgerrepræsentationen med vedtagelsen af budget 2017 og som har konsekvenser for Sundheds- og Omsorgsudvalget. Indstilling samt bilag giver et overblik over udvalgets samlede budget i 2017. Med budgetvedtagelsen i Borgerrepræsentationen bemyndiges forvaltningen til at udmønte de vedtagne bevillinger på de berørte enheder.

Sundheds- og Omsorgsudvalget er blevet orienteret om konsekvenserne af budget 2017 på udvalgsmødet den 27. oktober 2016. Forvaltningen har udmøntet de vedtagne budgetændringer (tilførsler, effektiviseringer, budgetophør, demografitilpasning mv.) til enhederne som beskrevet i Bilag 1.

Sundheds- og Omsorgsudvalgets vedtagne budget 2017 består af bevillingerne på styringsområderne service, anlæg, overførsler og finansposter, jf. tabel 1.

 

 

 

 

Tabel 1. vedtaget Budget 2017.

 

Udvikling i udvalgets serviceudgifter fra 2016 til 2017 fremgår af tabel 2.

Tabel 2. Serviceudgifter

 

Der redegøres for tabellen nedenfor.

 

 

 

Tilførsler i Budgetaftale 2017

Tilførslerne udgør 38 mio. kr. og dækker over følgende indsatser:
 
Tabel 3. Tilførsler 2017

 

Specialiseret rehabilitering 
Pr. 1. januar 2015 trådte en ny bekendtgørelse og vejledning på genoptræningsområdet i kraft, der medførte et nyt specialiseringsniveau for genoptræning, rehabilitering på specialiseret niveau, som kommunerne har myndigheds- og finansieringsansvar for.

Københavns Kommunes tilbud og indsatser opfylder ikke til fulde de kvalitetskrav, der kræves i den nye bekendtgørelse og vejledning for at varetage rehabilitering på specialiseret niveau, og derudover er der uklarhed om opgavesnittet mellem kommunerne og Region Hovedstaden.

De 22,3 mio. kr. tilført via budgetaftalen for Budget 2017 skal sikre, at København lever op til de gældende krav i 2017, via:

  • Køb af forløb på specialhospitaler/-enheder til borgere, der skal have rehabilitering på specialiseret niveau
  • Ansættelse af to fuldtids neuropsykologer
  • Analyse af hjemtagning af specialiseret rehabilitering til Københavns Kommune

Kapacitetsudvidelse af demensboliger
Ventelisten til demensboliger for personer med Huntingtons Sygdom og alkoholrelateret demens er i dag for lang. Ventetiden er problematisk for den meget skrøbelige borgergruppe, der har et markant behov for specialiseret støtte og pleje. Der afsættes derfor 9,1 mio. kr. årligt til at udvide kapaciteten af demensboliger med 15 boliger.

Der oprettes syv demensboliger for borgere med Huntingtons Sygdom (demenscenter Pilehuset) og otte demensboliger (plejecenter Rundskuedagen) for borgere med alkoholrelateret demens. Derudover åbnes 15 somatiske pladser på plejecenter Hjortespring, for at opretholde kapaciteten på det somatiske område. Tilførslen på 8,850 mio. kr. skal bidrage til, at ventelisten til begge tilbud ved fuld implementering reduceres.

Sundhedsaftalens videre implementering
Københavns Kommune har sammen med Region Hovedstaden og de øvrige 28 kommuner i regionen indgået en sundhedsaftale for perioden 2015-18. Sundhedsaftalen indeholder mere end 70 initiativer, som Københavns Kommune og de øvrige aftaleparter er forpligtede til at implementere i aftaleperioden. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udmønter de i alt 2,2 mio. kr. til sundhedsaftalen i 2017 via indsatserne Træning før operation og godt liv med artrose, GLAiD.  

Formålet med indsatsen 'Træning før operation' er at mindske antallet af borgeroplevede komplikationer efter operation, da træning, rygestop, nedsættelse af alkoholforbrug, ernæringsvejledning og information er effektfulde indsatser i forbindelse med planlagte ortopædkirurgiske operationer og større operative indgreb i bryst eller maveregion.

GLAiD er et træningsforløb til borgere med artrose (slidgigt) smerter i hofter og knæ. GLAiD er en national indsats. Tilbuddet består af undervisning om sygdommen artrose, træning i minimum seks uger og ved behov en konsultation hos diætist.

Ung mor på vej
Indsatsen er en videreførelse af et projekt for unge mødre i Sydhavnen, hvor de unge mødre tilbydes et lokalt og helhedsorienteret støtte- og rådgivningstilbud, både baseret på professionelle og frivillige kræfter. Partnerskabsprojektet (2014-2016) har haft en positiv effekt i forhold til at styrke de udsatte unge mødres udvikling og handlekompetencer og flere er kommet i uddannelse eller arbejde. Med tilførslen på 0,760 mio. kr. kan indsatsen fortsætte til 2020.

Udvidelse af stressklinikkerne
Siden åbningen af stressklinikkerne i København, har tilstrømningen af borgere henvist fra de praktiserende læger, dog været overvældende, hvorfor der i dag er fire måneders ventetid på at få et forløb i en af kommunens stressklinikker. Der er blevet tildelt i alt 5,4 mio. kr. til udvidelse af stressklinikkernes aktiviteter, dels i budget 2017, dels i forbindelse med Sundheds- og Omsorgsudvalgets interne omprioriteringer på møde den 18. august 2016. Dermed kan der både iværksættes nye forløb målrettet ledige, samtidig med at ventelisten nedbringes og fastholdes på 3 måneder. 

Tidligere budgetaftaler
Tilførsler fra tidligere budgetaftaler udgør 10,5 mio. kr. og dækker blandt andet over en øget tilførsel på 5,3 mio. kr. til praksisplan i samarbejde med praktiserende læger. Udmøntningen finder sted, når den underliggende aftale med de praktiserende læger er på plads.

Budgetaftaleophør og intern omstilling
I 2017 har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen budgetaftaleophør for -13,1 mio.kr., herunder færre praktikpladser i kommunen (B2014), Task force om nedbringelse af sygefravær (B2015), Fysisk holdaktivitet som behandling for kronikere (B2014) og forskningssamarbejde om kræft og rehabilitering.

Demografitilpasning
Demografitilpasningen af Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget udgør -26,1 mio. kr., hvoraf -17,2 mio. kr. vedrører køb og salg af pladser, mens plejehjemsområder bliver reduceret med -7,4 mio. kr. Hjemmepleje og sygepleje bliver reduceret med -4,2 mio. kr. Øvrige områder bliver netto tilført 2,7 mio.kr., hvilket hovedsagelig tilgår området forebyggelse og træning.

Demografitilpasningen på -7,4 mio. kr. på plejehjemsområdet udmøntes ikke som lukning af pladser i 2017, men forventes finansieret af merindtægter fra salg af pladser til andre kommuner.

Effektiviseringer, smarte investeringer og øvrige korrektioner
Effektiviseringerne udgør i alt -63,9 mio. kr. Heraf vedrører -46,4 mio. kr. forvaltningsspecifikke effektiviseringer og smarte investeringer i kernevelfærden, som Sundheds- og Omsorgsudvalget har godkendt i forbindelse med udvalgets budgetbidrag til budget 2017. De resterende effektiviseringer udgør samlet -17,5 mio. kr. og vedrører tværgående effektiviseringer og øvrige budgetreduktioner.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen tilføres 50,7 mio.kr. i anlæg i 2017 til smarte investeringer i kernevelfærden.

Økonomi

Jf. Bilag 1.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget udmeldes af forvaltningen til budgetenhederne med virkning fra 1. januar 2017.

Hanne Baastrup

                                                             /Søren Winther Rasmussen               

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning

Til top