Mødedato: 08.02.2018, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Kriterier for befordring til rehabiliteringsindsatser i forbindelse med KOL, hjertekarsygdom, diabetes og kræft.

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende kriterier for, hvornår en borger kan tildeles befordring til rehabiliteringsindsatser i forbindelse med KOL, hjertekarsygdom, diabetes og kræft.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,                                      

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender kriterier for, hvornår en borger kan tildeles befordring til rehabiliteringsindsatser i forbindelse med KOL, hjertekarsygdom, diabetes og kræft.    

Problemstilling

Med hjemmel i sundhedsloven tilbyder Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i dag befordring (betalt transport) til borgere henvist til kommunen med en genoptræningsplan. Tidligere har en andel af de borgere, som modtager en rehabiliteringsindsats i forbindelse med KOL (Kronisk obstruktiv lungesygdom), hjertekarsygdom, type 2-diabetes og kræft, ud fra en faglig vurdering, fået tilbudt befordring til rehabiliteringsindsatsen.

Forvaltningen er nu blevet opmærksomhed på, at der ikke er juridisk grundlag for denne praksis i sundhedsloven. Der er imidlertid i servicelovens § 117 mulighed for at yde befordring efter kriterier og målgrupper fastsat af kommunen selv.

Det indstilles derfor at der opstilles kriterier for befordring efter serviceloven.

Løsning

Københavns Kommune tilbyder rehabiliteringsforløb i sundhedshusene og de specialiserede bydækkende enheder i henhold til forløbsprogrammerne. Et forløbsprogram beskriver den samlede tværfaglige, tværsektorielle og koordinerede indsats for en given kronisk sygdom og sikrer anvendelse af evidensbaserede anbefalinger for den sundhedsfaglige indsats. Rehabiliteringsforløb for borgere med KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom) og hjertekarsygdom, foregår i et af de fem sundhedshuse. Rehabiliteringsforløb for borgere med diabetes og kræft foregår i henholdsvis Center for Diabetes og Center for Kræft og Sundhed København (CKSK).

De borgere, der hidtil har modtaget befordring, er borgere, der ikke har haft de fysiske eller psykiske ressourcer til selv at foretage transport til rehabiliteringsindsatserne, og dermed også nogle af de borgere som har det største behov for en rehabiliterende indsats.

Servicelovens § 117 giver mulighed for at yde befordring efter politisk fastsatte kriterier og målgrupper, herunder også befordring til rehabiliterende indsatser.

Befordring til denne borgergruppe understøtter sundhedspolitikkens mål om at mindske ulighed i sundhed og styrker den helhedsorienterede sundhedsindsats for borgerne i København.

Det indstilles til Sundheds- og Omsorgsudvalget, at der opstilles følgende kriterier for tildeling af befordring til rehabiliteringsindsatser.

Der kan tildeles befordring i de tilfælde hvor borgeren har:

  1. Væsentligt varigt nedsat fysisk funktionsniveau, eksempelvis grundet nedsat muskeludholdenhed eller -styrke, svimmelhed, bevægelsesindskrænkninger og/eller svær åndenød, der hindrer borgeren i sådan en grad, at borgeren har behov for befordring til og fra sundhedshusene eller de specialiserede enheder.

     

  2. Væsentlige varige kognitive vanskeligheder, eksempelvis angst, social fobi eller relaterede psykiske problemstillinger, som medfører, at borgeren har behov for befordring til og fra sundhedshusene eller de specialiserede enheder.

Der træffes afgørelse om tildeling af befordring på baggrund af en konkret individuel vurdering foretaget af de sundhedsfaglige medarbejdere i sundhedshuse og specialiserede bydækkende enheder. Kommunens afgørelse kan ikke påklages til anden myndighed. Se bilag med uddybning af kriterierne.

Økonomi

Det er forventningen, at ca. en fjerdedel af borgere med KOL, hjertekarsygdom, diabetes og kræft har behov for transport jævnfør kriterierne (ca. 900 borgere). Det forventes, at udgifterne vil være ca. 260.000 kr. for borgere med KOL og hjerte, 140.000 kr. for borgere med diabetes og 640.000 kr. for borgere med kræft (Forskellen på beløbene kan forklares ved gennemsnitlig antal fremmøder pr. borger i et forløb. Borgere med KOL og hjertekarsygdom har ni fremmøder, borgere med diabetes syv fremmøder og borgere med kræft 29 fremmøder). 

Dette estimat adskiller sig ikke fra økonomien i den hidtidige praksis, og beslutningen om nye kriterier har derfor ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender kriterierne for befordring, vil kriterierne træde i kraft med virkning pr. dags dato.

 

Katja Kayser

                                                        / Karen Nørskov Toke               

 

 

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt

Til top