Mødedato: 05.05.2003, kl. 15:00

Tyverier på plejehjem og i hjemmeplejen

Tyverier på plejehjem og i hjemmeplejen

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 5. maj 2003

 

4. Tyverier på plejehjem og i hjemmeplejen

SOU 83/2003 J.nr. 10/2003

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget beslutter,

at der i forbindelse med visitation til plejehjem, plejeboliger, beskyttede boliger og hjemmepleje tilrettelægges en procedure, hvorefter borgeren oplyses om, og anbefales at tegne forsikring for almindeligt indbo mv. og at det skal fremgå af visitationen, hvis forsikring er fravalgt,

at den i Sundhedsforvaltningen anvendte procedure ved anklage om tyveri på plejehjem, plejeboliger beskyttede boliger og i hjemmeplejen fastholdes,

at der tilrettelægges en procedure, hvorefter tyverier fra beboere på plejehjem, plejeboliger, beskyttede boliger og i hjemmeplejen løbende indberettes til Sundhedsforvaltningen og årligt fremsendes til Sundheds- og Omsorgsudvalget til orientering og

at notat af 15. april 2003 om kommunens erstatningsansvar i forbindelse med tyveri i hjemmeplejen tages til efterretning.

 

RESUME

Med udgangspunkt i et medlemsforslag stillet af Lise Helweg (V) besluttede Sundheds- og Omsorgsudvalget på mødet den 13. marts 2003 ( SOU 63/2003) at Sundhedsforvaltningen skal belyse

  • hvorvidt man ved visitation til plejehjem kan påse, at beboeren har relevant forsikring, herunder tyveriforsikring enten som tilslutning til en kollektiv forsikringsordning eller egen ordning,
  • om det specifikt kan nævnes, såfremt en beboer ikke ønsker at forsikre sig
  • om der kan udarbejdes ens procedure til alle plejehjemmene vedrørende håndtering af tyverier fra beboerne og
  • om der årligt fra plejehjemmene kan indberettes antallet af tyverier og omfanget af samme til Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Sundhedsforvaltningen indstiller, at medlemsforslaget følges for så vidt angår forsikringsspørgsmålet og udvides til også at gælde i hjemmeplejen, da de forsikringsmæssige forhold i adgangen til borgerens bolig kan føre til en begrænset forsikringsmæssig dækning i forbindelse med tyveri.

Sundhedsforvaltningen indstiller også at den anvendte procedure ved anklage om tyveri fastholdes og at der tilrettelægges en indberetningspligt om tyverier, der er anmeldt til politiet.

Der er i forbindelse med en konkret sag stillet spørgsmål om, hvorvidt Københavns Kommune lovligt kan erstatte tab opstået hos hjemmehjælpsmodtagere som følge af tyveri begået af kommunens hjemmehjælpere.

Der redegøres i vedlagte notat af 15. april 2003 nærmere for erstatningsgrundlaget og konklusionen er, at kommunen skal dække hjemmehjælpsmodtagerens tab når kommunens erstatningsansvar er fastslået ved dom, eller det er åbenbart at kommunen har et erstatningsansvar, herunder størrelsen af dette ansvar.

Sagen har været til høring hos Ældrerådene, Ældremobiliseringen og Lederrådets forretningsudvalg. Ældrerådenes fællesudvalg, Ældremobiliseringen og Lederrådets forretningsudvalg har ikke haft bemærkninger til sagen, mens Ældrerådet for Bispebjerg har ønsket, at tegning af forsikring gøres obligatorisk i forbindelse med indflytning på plejehjem. Sundhedsforvaltningen skal hertil bemærke, at der ikke ses at være lovhjemmel for at lade tegning af forsikring være et visitationskriterium.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede på mødet den 13. marts 2003 (SOU 63/2003) at Sundhedsforvaltningen skal belyse følgende medlemsforslag fra Lise Helweg (V):

"at man ved visitation til plejehjem påser, at beboeren har relevant forsikring – herunder tyveriforsikring enten som tilslutning til en kollektiv forsikringsordning eller egen ordning

at det specifikt nævnes, såfremt en beboer ikke ønsker at forsikre sig

at der udarbejdes ens procedure til alle plejehjemmene vedrørende håndtering af tyverier fra beboerne

at der årligt fra plejehjemmene indberettes antallet af tyverier og omfanget af samme til Sundheds- og Omsorgsudvalget."

Relevante forsikringer for beboere på plejehjem, plejeboliger og beskyttede boliger

Der er forskellige forsikringsmæssige forhold, der afviger fra de betingelser, der gælder for hjemmeboende borgere. Det betyder at tyveri fra en beboer på et plejehjem, plejeboliger og beskyttede boliger kun erstattes med begrænset dækning. Tyveri af penge, pengelignende effekter og smykker erstattes således normalt ikke. Sædvanlig dækning kan dog opnås ved at tegne en tillægsforsikring gennem et forsikringsselskab eller gennem plejehjemmet.

Der er ikke på nuværende tidspunkt procedurer for ved visitationen at påse hvilke indboforsikringer en borger har.

Det er Sundhedsforvaltningens vurdering, at en sådan procedure ville kunne etableres uden at betyde en stor ekstrabyrde rent administrativt, idet spørgsmålet om forskiring stilles i forbindelse med det almindelige visitationsbesøg, og hvor oplysningen om borgeren har forsikring eller ikke ønsker en forsikring noteres i forbindelse med de øvrige oplysninger, der modtages i forbindelse med visitationen.

En mulig procedure ville være, at lade oplysningerne om forsikringsforholdene indgå i forbindelse med indtastning af oplysningerne i Københavns Kommunes Omsorgssystem, KOS for så vidt angår angår de bydele, der i dag anvender KOS. For de øvrige bydele kan der etableres en enkel "papirgang", der på overskuelig vis fortæller om borgerens forsikringsmæssige status og herunder om borgeren har fravalgt forsikring.

 

I forbindelse med visitation til plejehjem, plejeboliger og beskyttede boliger indstiller Sundhedsforvaltningen derfor, at der tilrettelægges en procedure, hvorefter beboeren oplyses om, og anbefales at tegne forsikring eller tillægsforsikring for almindeligt indbo mv.

Proceduren skal tilrettelægges i respekt af, at det er borgerens eget valg, om de vil lade sig forsikre. Der bør også være opmærksomhed på, at flere beboere er demente i en sådan sværhedgrad, at de ikke kan tage fornuftsmæssig stilling til spørgsmålet, og at det i disse tilfælde må være de pårørende eller en eventuel værge, der tager stilling til spørgsmålet.

Forsikringsoplysningen har udarbejdet en pjece om "Ældre og forsikring" som kan udleveres og anvendes i dialogen med borgeren. Kopi af pjecen vedlægges.

Relevante forsikringer for visiterede i hjemmeplejen

Sundhedsforvaltningen vurderer samtidig, at man med fordel kan lade at proceduren gælde også i hjemmeplejen og at det skal fremgå af visitationen, hvis forsikring er fravalgt.

Begrundelsen for dette er, at det i forbindelse med ydelse af hjemmehjælp og hjemmesygep leje kan være nødvendigt at forskellige hjælpere har nøgle til boligen. Dette kan betyde, at boligen i tilfælde af tyveri ikke vil blive ansat for at være forsvarligt aflåst, og det betyder i så fald, at penge og pengelignende effekter ikke erstattes.

Ens procedure for alle plejehjem i forbindelse med tyverier

Vedrørende spørgsmålet om at der skal udarbejdes ens procedure til alle plejehjem vedrørende håndtering af tyverier fra beboerne kan det oplyses, at der allerede er tilrettelagt en fast procedure ved anklage om tyveri på plejehjem, plejeboliger, beskyttede boliger og i hjemmeplejen. Proceduren er beskrevet i pjecen "Beboere, klienter og pengesager", som vedlægges.

Sundhedsforvaltningen indstiller, at der ikke tilrettelægges yderligere procedurer om håndtering af tyverisager.

Årlig rapportering af omfanget af tyverier til Sundheds- og Omsorgsudvalget

Vedrørende indberetning af tyverisager indstiller Sundhedsforvaltningen, at der tilrettelægges en procedure, hvorefter tyverier fra beboere på plejehjem og i hjemmeplejen løbende indberettes til den centrale forvaltning og årligt fremsendes til Sundheds- og Omsorgsudvalget til orientering.

Tilsvarende skal der anlægges en overskuelig registrering af de tyverisager, der opstår, og hvor kommunalt ansatte fastslås som værende gerningsmand.

Indberetningspligten vil blive afgrænset til indberetning af sager, der er anmeldt til politiet.

Kommunens erstatningsansvar

Der er i notat af 15. april 2003 gjort rede for kommunens erstatningsansvar i forbindelse med tyveri begået af kommunens hjemmehjælpere og kommunens mulighed for at kompensere hjemmehjælpsmodtageren for tabet.

Det fremgår af notatet at kommunen som arbejdsgiver er erstatningsansvarlig efter en almindelig regel om, at en arbejdsgiver hæfter for det erstatningsansvar, som hans arbejdstager måtte pådrage sig for uforsvarlige skadegørende handlinger.

Københavns Kommune skal herefter dække hjemmehjælpsmodtagerens tab, når kommunens erstatningsansvar er fastslået ved dom eller det er åbenbart at kommunen har et erstatningsansvar, herunder størrelsen af dette ansvar.

Sundhedsforvaltningen indstiller, at notat af den 15. april 2003 om kommunens erstatningsansvar tages til efterretning.

MILJØVURDERING

Ingen miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

De ændrede procedurer vil betyde et vist administrativt merarbejde, men det skønnes dog ikke at være af væsentligt omfang.

HØRING

Ældrerådene, Ældremobiliseringen og Lederrådets Forretningsudvalg har været hørt, og høringssvarene vedlægges. Disse giver ikke Sundhedsforvaltningen anledning til bemærkninger bortset fra Ældrerådet for Bispebjergs indstilling om at gøre tegning af forsikring obligatorisk i forbindelse med indflytning på plejehjem. Dette er ikke i overensstemmelse med lovgivningen.

BILAG

Svar på medlemsspørgsmål fra Lise Helweg (B) af den 10. januar 2003.

Pjece " Ældre og forsikring"

Pjece " Beboere, klienter og pengesager"

Høringssvar fra Ældrerådenes Fællesudvalg og Ældrerådet for Bispebjerg

Høringssvar fra Ældremobiliseringen

Høringssvar fra Lederrådets Forretningsudvalg

Notat af 15. april 2003 om kommunens erstatningsansvar i forbindelse med tyveri i hjemmeplejen

Bo Andersen

/Lisbeth Juhl Lassen

 

 

 

 

 

Til top