Mødedato: 04.09.2003, kl. 15:00

Forebyggende hjemmebesøg i Københavns Kommune - forslag om systematisk dataopsamling

Forebyggende hjemmebesøg i Københavns Kommune - forslag om systematisk dataopsamling

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 4. september 2003

 

5. Forebyggende hjemmebesøg i Københavns Kommune - forslag om systematisk dataopsamling

SOU 185/2003 J.nr. 23/99

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender,

at indstillingen danner udgangspunkt for systematisk dataindsamling i forbindelse med gennemførelsen af de lovpligtige forebyggende hjemmebesøg,

at Sundhedsforvaltningen bemyndiges til at udarbejde 12-15 konkrete spørgsmål som den forebyggende medarbejder kan stille alle borgere der besøges,

at spørgsmålene i 1. runde bygger på følgende 3 temaer; livskvalitet/netværk, søvn/medicin, samt motionsvaner/fald,

at Sundhedsforvaltningen – på baggrund af fokusgruppeinterviews med de forebyggende medarbejdere i de syv lokalområder - årligt reviderer handleplanerne for dataindsamling, herunder fastsættelse af nye temaer og forelægger disse for Sundheds- og Omsorgsudvalget til godkendelse.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 4. september 2003

Carl Christian Ebbesen (O) forslog, at der til 2. at-punkt tilføjes "efter oplysning om, at det er frivilligt".

Marlene Krogh (F) begærede herefter afstemning om samtlige at-punkter.

 

FOR

IMOD

UNDLOD

Inger Marie Bruun-Vierø

X

  

Tanwir Ahmad

X

  

Lars Engberg

X

  

Karen Hækkerup

X

  

Johannes Nymark

X

  

Marlene Krogh

X

 

Trine Schaltz

X

 

Morten Kabell

X

 

A. Ben Haddou

X

  

Lise Helweg

X

 

Carl Chr. Ebbesen

X

  

Marlene Krogh (F) ønskede med henvisning til § 9 i Sundheds- og Omsorgudvalgets forretningsorden, at benytte sig af standsningsretten, hvorefter sagen skal behandles i Borgerrepræsentationen.

Karen Hækkerup (A), Lars Engberg (A) og Johannes Nymark (A) ønskede ført til protokols, at det er intentionen med de forebyggende hjemmebesøg at hjælpe de ældre til et bedre liv, hvad enten det drejer sig om hjælpemidler, samtale om fremtidens bolig eller andre ting der ligger den ældre på sinde. Socialdemokraterne støtter at anonyme data kan opsamles for at kommunen får bedre viden om de ældre og at vi derigennem kan forbedre de tilbud vi giver de ældre.

Morten Kabell (Ø) og Marlene Krogh (F) ønskede ført til at protokols, at Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti ikke kan tilslutte sig indstillingen. De forebyggende hjemmebesøg skal ikke bruges til at systemet får dækket sit behov for statistik, data og registrering på bekostning af samtalen om den ældres personlige og individuelle behov. Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti tror ikke på at ordningen reelt vil være frivillig da systemet altid vil være stærkere end den enkelte ældre. Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti tager den ældres parti, ikke system Danmarks.

Carl Christian Ebbesen (O) ønskede ført til protokols, at Dansk Folkeparti stemmer for indstillingen, da der overfor den ældre udtrykkeligt bliver gjort opmærksom på, at der er tale om frivillighed.

Lise Helweg (V) tilsluttede sig bemærkningen.

 

 

RESUME

Lov om forebyggende hjemmebesøg forpligter kommunen til at tilbyde alle borgere to årlige besøg i eget hjem fra det fyldte 75. år.

I forbindelse med Sundheds - og Omsorgsudvalgets behandling i mødet den 13. marts 2003 (SOU 301/2002) af Sundhedsforvaltningens forslag til revision af den hidtidige ordnings arbejdsmetoder og mål fra 1996 blev det besluttet, at der fremover skal afsættes en mindre del af besøget til systematisk dataindsamling.

De forebyggende medarbejdere vil – såfremt den ældre er indforstået hermed - stille 12-15 spørgsmål vedrørende de ældres livssituation. Det vil derved blive muligt at gennemføre en systematisk dataopsamling, der kan anvendes som information til Sundheds- og Omsorgsudvalget i forbindelse med opfølgningen på allerede iværksatte tiltag samt i vurderingen af behovet for nye initiativer på ældreområdet.

Spørgsmålene, der tager udgangspunkt i ældrepolitikkens 4 temaområder og eksisterende viden på området, vil blive revideret årligt. Ved at vælge at lade nogle spørgsmål besvare hvert år, andre evt. hvert 2. eller 3. år vil det blive muligt at indhente data og derved følge udviklingen på flere områder. Inspiration til nye temaer indsamles blandt andet fra fokusgruppeinterviews med de forebyggende medarbejdere samt kontakt med andre aktører indenfor ældreområdet.

Udformningen af spørgsmålene skal tage hensyn til at der indsamles viden, som skal supplere allerede eksisterende viden. Til at begynde med benyttes et spørgeskema, der kan indscannes og derved sikre en hurtig produktion af data.

Databasen opbygges på gruppeniveau, dvs. registreret efter køn, alder, bydel mv. Borgerne sikres derved en anonymitet ved at databasen ikke kobles sammen med cpr.nr.

Der arbejdes sideløbende på udvikling af en funktionalitet i KOS ( Københavns Kommunes Omsorgs System) om de forebyggende besøg.

 

 

Til top