Mødedato: 26.03.2014, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Medlemsforslag om Lyngbo stillet af Dansk Folkeparti, Venstre og det Konservative Folkeparti

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Det foreslås,

At Socialudvalget grundet omtalen i medierne drøfter nedenstående spørgsmål

  • Hvordan kan Københavns Kommune være betrygget ud fra tilsynsrapporterne, når der er rejst tvivl om Lyngbo har brudt lovgivningen ved at undlade at indberette 1.000 magtanvendelser over tre år overfor én beboer? Og har kommunen opfyldt sin pligt til at føre driftsherretilsyn?
  • Hvorfor stiller Københavns Kommune ikke krav om,
    • at de svageste i samfundet skal passes af faguddannet personale?
    • at en vis procentdel af dem som passer samfundets svageste skal være faguddannet?
    • at det forhindres, at folk med alvorlig volds- eller berigelseskriminalitet passer samfundets svageste?
    • Hvordan sikres det i dag og hvordan kan man fremover sikre, at enkeltmandsinstitutioner ikke lyver om beboernes/ psykisk syge borgeres sygdomstilstand med henblik på, at institutionen kan beholde sin høje indtægt?
    • Hvorfor er Socialudvalget ikke blevet orienteret om de forhold, som har været fremme i medierne om bostedet Lyngbo? Er forholdene korrekt belyst i medierne og hvis ikke, vil det fremadrettet være muligt, at Socialudvalget i lignende sager bliver orienteret skriftligt om forvaltningens  vurdering af sagerne? Samt info om konkrete forslag til løsning af opståede problemer ?

Problemstilling

Motivation:
Siden 2009 har Københavns Kommune haft i alt fem borgere boende på botilbuddet Lyngbo. I forhold til tre af disse tilfælde har pligten til at føre de personrettde tilbud og driftsherretilsynet påhvilet Københavns Kommune.

Det fremgår af Socialforvaltningens svar på en aktindsigt fra TV2 (vedhæftede bilag 1, s. 15-16), at Københavns Kommune samlet set  i årene 2009 til 2013 har  betalt mellem  9 ½ mill. kr. og knapt 15 mill. kr. om året for at have borgere på Lyngbo, hvoraf en enkelt borger kostede 4.6 mill. kroner årligt.

Af de vedhæftede nyhedsartikler (bilag 2-6) fremgår det, at

at en beboer på bostedet Lyngbo over tre år har været udsat for mindst 1.000 magtanvendelser
at en psykisk syg på bostedet Lyngbo blev  passet af en morder og en bankrøver
at Københavns Kommune, ifølge en tidligere teamleder på Lyngbo, er blevet snydt, fordi pædagogerne overdrev, hvor syg en borger var, for at sikre at institutionens høje indtægt fra København Kommune kunne fortsætte

På baggrund af mediedækningen omkring bostedet Lyngbo, mener forslagsstillerne, at det er nødvendigt at drøfte ovenstående spørgsmål.

Forslagsstillerne er bevidst om, at Socialudvalget er blevet orienteret om selve aktindsigtsbesvarelserne vedrørende botilbuddet Lyngbo. Men har fremstillingen i pressen været korrekt ? Derfor ønsker vi en drøftelse i udvalget, om det fremover kan være formålstjenligt at få forvaltningens skriftlige vurdering af mediernes dækning af sagerne.

Beslutning

Indstillingen blev udsat
Til top