Mødedato: 14.08.2013, kl. 08:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Kvalitetsudviklingen af opgaver med sundhedsfaglige aspekter

Se alle bilag
Socialudvalget anmodes om at tage informationerne om det sundhedsfaglige arbejde og årsrapporten for det interne sundhedsfaglige tilsyn for 2012 til efterretning.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget;

1. tager oplysningerne om arbejdet med det sundhedsfaglige område til efterretning, og

2. tager årsrapporten for det interne sundhedsfaglige tilsyn i 2012 til efterretning. (jf. bilag 2)

Problemstilling

Sociaforvaltnignen har gennem de sidste mange år gjort en særlig indsats for at øge kvaliteten i opgaver med sundhedsfaglige aspekter.

Tilbage i 2002 indførtes, på baggrund af en udvalgsbeslutning, sundhedsfaglige tilsyn på relevante tilbud på trods af, at der ikke stilles lovgivningsmæssige krav til tilsyn med denne del af tilbuddenes arbejde. Tilsynet blev til og med 2011 varetaget af embedslægeinstitutionen. Udvalget vedtog i december 2011, at det sundhedsfaglige tilsyn med henblik på at overgå til den vedtagne akkrediteringsordning skulle varetages af forvaltningen fra 2012. 

Formålet med at føre sundhedsfagligt tilsyn har været at få større indblik i omfanget og kvaliteten af de opgaver i forvaltningens tilbud, der har sundhedsfaglige aspekter. Formålet med nu at varetage tilsynet internt i Socialforvaltningen er, at styrke muligheden for at den opsamlede viden og læring bliver benyttet til videndeling og læring på tværs af tilbud, centre og målgruppeområder. Et andet formål med at varetage tilsynet internt i Socialforvaltningen er at sikre, at det sundhedsfaglige tilsyn og den del af akkrediteringsarbejdet, der relaterer sig til opgaver med sundhedsfaglige aspekter, sker koordineret, så kvaliteten  på tilbuddene sikres bedst muligt.

Hjemtagelsen af  det sundhedsfaglige tilsyn har ført til megen ny viden i forvaltningen om borgernes behov og kvaliteten af det udførte arbejde på området. Denne viden benyttes nu til at styrke kvaliteten af det sundhedsfaglige arbejde, samt sikre, at det udføres som en naturlig del af den samlede ydelse til vores borgere og dermed understøtter det socialfaglige arbejde. Endeligt arbejdes der på at sikre, at opgaverne varetages i overensstemmelse med de regler Sundhedsstyrelsen fastsætter for udførslen af sundhedsfaglige opgaver.  

Løsning

Det øgede fokus på kvaliteten af de sundhedsfaglige aspekter i tilbuddenes opgavevaretagelse har gennem de seneste år medført en række udviklingstiltag. Senest har resultaterne af de interne sundhedsfaglige tilsyn  medført stor aktivitet inden for sikring af relevante kompetencer er til stede i alle tilbud.

Kontoret for Resultater har blandt andet afholdt en række møder, workshops og temadage til understøttelse af det sundhedfaglige arbejde. Der tilbydes i øvrigt kompetenceudvikling på området, både i regi af HR Udvikling, Fakultetet under Udsatte- og psykiatriområdet samt Akkreditering. For tiden gennemføres f.eks.et medicinhåndteringskursus og kurset "Sundhed i socialt arbejde". 

"Sundhed i Socialt arbejde" er et kursus, der søger at understøtte sammenhængen mellem det sundhedsfaglige og det socialfaglige arbejde, og at hjælpe ikke-sundhedsfaglige medarbejdere med afklaringen af, hvor de selv kan agere og hvornår der er bedst, at de anmoder en sundhedsperson om hjælp. Endeligt bidrager kurset også med viden, der kan understøtte relevante observationer af symptomer, samt virkninger og bivirkninger af medicin, som kan være afgørende for, at borgerene får relevant behandling i eller udenfor Socialforvaltningen, og som kan være afgørende for at borgeren kan profitere af den socialfaglige støtte, der er tilbuddenes kerneydelse. 

For at sikre relevante kompetencer er der ansat sundhedsfaglige koordinatorer i en række centre. Med implementeringen af CSC Social og de vejledninger, der er udarbejdet i forbindelse hermed har Socialforvaltningens tilbud fået et dokumentationssystem, der understøtter at det sundhedsfaglige opgaver og den lovpligtige dokumentation heraf lever op til kravene fra Sundhedsstyrelsen og kan varetages som en del af det samlede dokumentationsopgave.  

I 2012 har Kontoret for Resultater, med inddragelse af DU kontorerne og sundhedsfaglige medarbejdere og ledere fra tilbud og centre, udarbejdet tilsynsmodeller. Disse kan støtte tilbuddene i udførelsen af opgaver med sundhedsfaglige aspekter og fungere som drejebøger for de interne sundhedsfaglige tilsyn. 

Tilsynsmodellerne indeholder fem arbejdsområder/kapitler:
I. Forebyggelse 
II. Instrukser 
III. Sundhedsfaglige optegnelser; formkrav 
IV. Sundhedsfaglige optegnelser; indhold 
V. Medicinhåndtering 

Kapitel 1 tager udgangspunkt i Københavns Kommunes sundhedspolitik samt en række politikker vedrørende sundhed for de forskellige målgrupper. De øvrige fire kapitler tager udgangspunkt i de krav Sundhedsstyrelsen stiller til alle tilbud, der udfører opgaver inden for de fire arbejdsområder.

Det afgøres konkret hvilke dele af tilsynsmodellen et tilbud skal leve op til, idet det er de tilknyttede borgeres behov samt formålet med tilbuddet, der er afgørende for, hvad tilbuddene skal tilbyde borgerne og dermed hvilke regler de skal påse. Se bilag 1.

Det har vist sig, at det interne sundhedsfaglige tilsyn går noget tættere på indholdet af instrukser og sundhedsfaglige optegnelser end det tilsyn embedslægen foretog. Tilsynet forholder sig ikke alene til om instrukser og dokumentation findes, men også om medarbejderne har en fælles forståelse heraf og benytter dokumentationen og instrukserne i deres arbejde med borgerne. 

En del tilbud har været overraskede over tilsynets grundighed, men mange oplever, at det er en stor hjælp at tilsynet indgår i en faglig dialog. På denne måde bliver tilbuddene understøttet i, hvordan man kan løse opgaverne mere hensigtsmæssigt for at sikre borgeren og for at leve op til Sundhedsstyrelsens krav, samtidig med at man bevarer det socialfaglige fokus.

Der er i 2012 gennemført sundhedsfagligt tilsyn på 64 tilbud. Alle tilbud har modtaget en tilsynsraport som benyttes i det videre udviklingsarbejde. DU kontorerne medvirker ti dette arbejde og offentligøre rapporterne på kk.dk. De samlede resultater af tilsynet i 2012 fremgår af den vedlagte årsrapport. (bilag 2). Overordnet kan det nævnes de tilbud, der har haft sundhedsfagligt tilsyn i 2012 er gode til at arbejde med borgernes sundhedsfremme. Arbejdet med medicinhåndtering udvikler sig godt, selv om der fortsat er nogle udfordringer i forhold til dokumentation og observationer i forhold til medicinen. I forhold til dokumentation generelt har mange tilbud fortsat problemer med at overholde Sundhedsstyrelsens vejledninger i forhold til form og det, at man skal dokumentere både observationer og de tiltag man gør for at afhjælpe sygdom samt bivirkninger og manglende virkning af medicin. De fleste tilbud har de instrukser, de har behov for, men der er en del steder, hvor de ikke benyttes i tilstrækkelig grad eller hvor personalet ikke har den samme forståelse af instrukserne.

Resultatkontoret fik under og efter tilsynene den tilbagemelding, at det er en stor udfordring at prioritere de sundhedsfaglige opgaver, og at man flere steder oplever dem kontraproduktive i forhold til den socialfaglige indsats.

Tilsynet har i 2013 påbegyndt 2. runde af de interne tilsyn. Under 2013-tilsynene opleves det, at man lokalt har benyttet tilbagemeldinger fra 2012-tilsynet, herunder tilsynsrapporten, til en konstruktiv udviklingen inden for de fem, ovennævnte arbejdsområder. Mange tilbud og centre giver nu udtryk for, at de sundhedsfaglige opgave giver langt mere mening, at de på baggrund af tilbagemeldingerne fra 2012-tilsynet, kompetenceudviklingstilbud og støtte fra DU kontorerne oplever, at de sundhedsfaglige opgaver understøtter, og i visse tilfælde er en forudsætning for, gode effekter af det socialfalige arbejde.

Flere centre har i løbet af 2012 og foråret 2013 udvidet deres samarbejde på tværs i forhold til de sundhedsfaglige opgaver. Handicapområdet har udarbejdet en lang række vejledninger, der opleves mere relevante på fagområdet, end vejledningerne fra Sundhedsstyrelsen, og på udsatteområdet har man blandet andet ansat en konsulent med sundhedsfaglig baggrund for at styrke varetagelsen af opgaver med sundhedsfaglige aspekter. 

Kontoret for Resultater tilpassede i 1. kvartal 2013 tilsynsmodellerne på de enkelte områder, for at understøtte en bedre kommunikation af kravene og tilbyder fortsat at understøtte udviklingsarbejdet på møder og temadage, hvor det er nødvendigt. 

En række tilbud, som ikke har modtaget tilsyn fra embedslægeinstitutionen, men som har opgaver med væsentlige sundhedsfaglige aspekter, modtog i 2012 et screeningsbesøg og/eller har været igennem et sundhedsfagligt udviklingsforløb understøttet af Kontoret for Resultater. Disse tilbud vil i 2013 modtage deres første sundhedsfaglige tilsyn. Det drejer sig om dagbehandling på misbrugs- og alkoholområdet, døgntilbud på Center for Specialinstitutioner på børneområdet, en række enkeltmandstilbud, samt et antal herberg.    

Videre proces

På baggrund af ovenstående er det forvaltningens vurdering, at der er en vigtig udvikling i gang i forhold til de typer af sundhedsfaglige ydelser som forvaltningen vil og skal kunne levere.

De gennemførte tilsyn, kurser og temadage, samt udarbejdelsen af diverse redskaber, har forenklet opgaver med sundhedsfaglige aspekter betydeligt for tilbuddene, og mange ledere og medarbejdere giver udtryk for, at opgaver med sundhedsfaglige aspekter nu er mere meningsfulde. 

Det sundhedsfaglige udviklingsarbejde fortsætter 2013, hvor der udover det ovenfor anførte foretages 20 sundhedsfaglige stikprøvetilsyn af Revas.

Det sundhedsfaglige udviklingsarbejde fortsætter i 2014 og 2015 og vil gradvist blive en del af akkreditering.

 

Anette Laigaard   / 

                                                    Dorte Bukdahl

Beslutning

Kontorchef Dorte Bukdahl overværede punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt
Til top