Mødedato: 07.12.2022, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-sag. Godkendelse af puljemidler fra Socialstyrelsens pulje til borgerstyrede budgetter

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget skal tage stilling til, om den eksterne finansiering fra Socialstyrelsens pulje til et forsøg med borgerstyrede budgetter og en tilsvarende justering af indtægts- og udgiftsbudgettet kan godkendes. Det skyldes, at Socialforvaltningen har fået tilsagn om i alt 1,54 mio. kr. fra Socialstyrelsens pulje til et forsøg med borgerstyrede budgetter, der giver borgere mulighed for at råde over deres eget budget med henblik på at indfri egne mål. Målgruppen er psykiske sårbare borgere, der er tilknyttet socialpsykiatrien, samt hjemløse borgere tilknyttet et herberg og forvaltningens housing first indsats.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen modtager 1,54 mio. kr. for hele perioden 2022-2024 fra Socialstyrelsens pulje til forsøg med borgerstyrede budgetter 
  2. at Socialudvalget godkender, at indtægts- og udgiftsbudgettet opjusteres tilsvarende med 1,54 mio. kr., jf. tabel 1 i økonomiafsnittet.

Problemstilling

Socialstyrelsen har i august 2022 udmeldt en ansøgningspulje til kommuner med henblik på at gennemføre forsøg med borgerstyrede budgetter. Fra 2017-2019 gennemførte Socialstyrelsen og fire kommuner et lignende forsøg med personlige borgerstyrede budgetter til socialt udsatte. Erfaringsopsamlingen fra forsøget viste, at de borgerstyrerede budgetter medførte, at borgerne fik bedre livskvalitet, øget selvbestemmelse og at samarbejdet med de kommunale myndigheder blev forbedret. Tallene fra forsøget i 2017-2019 viste, at 70 % af de deltagende borgere vurderede, at de havde opnået eller været tæt på at have opnået deres langsigtede mål. Socialstyrelsens erfaringsopsamling er vedlagt som bilag 1. 

Københavns Kommune deltog ikke i forsøget og har derfor ikke erfaringer med denne form for indsats. Socialforvaltningen har ved Psykiatrienheden i Borgercenter Voksne derfor søgt om midler fra puljen for borgerstyrede budgetter med det mål, at indsatsen kan udvikles og modnes i Socialforvaltningen og evt. på den baggrund udbredes mere i kommunen. Midlerne er søgt under forbehold for politisk godkendelse. Forvaltningens motivation for at deltage i forsøget er at skabe nye muligheder for udsatte borgere, så borgerne kan forbedre deres livssituation.

Socialforvaltningens Psykiatrienhed fik på den baggrund i oktober 2022 tilsagn om midler på i alt 1,54 mio. kr. i perioden 2022-2024 fra Socialstyrelsen pulje til forsøg med borgerstyrede budgetter. Socialudvalget skal godkende sager om ekstern finansiering over 1 mio. kr. med henblik på en tilsvarende justering af indtægts- og udgiftsbudgettet.

Løsning

Socialforvaltningen har fået tilsagn om midler fra Socialstyrelsen pulje, der skal udmøntes i projektet ”kapitalværksteder – en fællesskabs- og netværksorienteret tilgang til borgerstyrede budgetter i Københavns Kommune”. Forvaltningens formål med puljemidlerne er at give borgerne mulighed for at skabe en positiv forandring i deres liv, hvor de kan opleve glæden ved selvbestemmelse og handling. Derudover skal puljemidlerne være med til at styrke samarbejdet mellem borgerne, de frivillige og medarbejderne.

Projektet gennemføres ud fra en recovery-tilgang for at styrke borgerens sociale netværk og kompetencer. De deltagende borgere får hver rådighed over et beløb på op til 50.000 kr., som borgeren selv bestemmer anvendelsen af ud fra de målsætninger, borgeren har sat for sin tilværelse. Borgerens mål kan sættes ud fra et fokus på både job, uddannelse og/eller sundhed. Borgeren bestemmer selv, om budgettet skal bruges på fx udgifter til tandlæge, transport, sociale aktiviteter, uddannelse eller afvikling af gæld, hvis det understøtter borgeres mål og ønsker. Aktiviteterne må ikke erstatte tilbud, som kommunen er forpligtet til at levere efter reglerne i lov om social service og skal derfor ses som et supplement til øvrige sociale ydelser, som borgeren er visiteret til. Foruden den økonomiske støtte vil borgeren modtage en socialfaglig indsats, herunder samtaler med kontaktperson og gruppe- og fællesarrangementer for deltagerne.

Projektet gennemføres med to parter, som hver kommer til arbejde med en målgruppe. Den ene part er Socialforvaltningens tilbud ’Team Mod På Livet’, mens den anden part er den socialøkonomiske virksomhed Kaffe Karma:

  • Team Mod På Livet er en del af Grib København, der er organiseret under § 82 tilbuddet (Tidlig forebyggende indsats for voksne) i Psykiatrienheden i Socialforvaltningen. Målgruppen for Team Mod på Livet er psykisk sårbare borgere, der har tilknytning til socialpsykiatrien.
  • Kaffe Karma ansætter medarbejdere på det sociale frikort. De har en Café i Kødbyen på Indre Vesterbro og en cykelkaffevogn. Kaffe Karmas målgruppe for projektet er hjemløse, der er tilknyttet et herberg og forvaltningens Housing First indsats.

Parterne vil arbejde individuelt med målgruppen, ligesom der også vil være indsatser på tværs af målgrupperne.

Projektet gennemføres ved, at 14 individuelle borgere tilbydes et forløb. Forvaltningen forventer, at der vil opstartes forløb med seks borgere i første kvartal i 2023, fire borgere i andet kvartal og fire borgere i tredje kvartal. Den samlede pulje var på 9,7 mio. kr., hvor Psykiatrienheden søgte om 1,54 mio. kr. Psykiatrienheden fik tilsagn om hele det søgte beløb. Beløbet er fordelt ved 69 t. kr. i 2022, 1,17 mio. kr. i 2023 og 0,3 mio. kr. i 2024.Udover midler til selve borgerbudgetterne indeholder bevillingen midler til kontaktpersoner hos hhv. Team Mod på Livet og Kaffe Karma samt midler til projektledelse og vidensopsamling.

Økonomi

Der er ikke krav om kommunal medfinansiering i projektet, og projektet har derfor ingen økonomiske konsekvenser for kommunen. Hvis Socialudvalget godkender projektet, vil Socialforvaltningens udgifts- og indtægtsbudget blive opjusteret med 1,54 mio. kr. i perioden 2022 - 2024, jf. tabel 1. De bevillingsmæssige konsekvenser indarbejdes i relevant førstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

Indtægt (I) /

Beløb i 1.000 kr.*

Varig?

Udgift (U)

ja/nej

 

 

2022

2023

2024

 

1

SUD

3200 – Borgere med sindslidelse

U

70

1.167

304

nej

 

1

SUD

 

I

-70

-1.167

-304

nej

3200 – Borgere med sindslidelse

 

I alt

-

-

-

0

0

0

-

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender indstillingen, vil indtægts- og udgiftsbudgettet blive opjusteret på bevillingsområde Borgere med sindslidelse i forbindelse med den førstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer. Projektet har opstart 1.december 2022, og projektperioden slutter med udgangen af 2024. Efter endt projektperiode vil forvaltningen bidrage til en samlet erfaringsopsamling for det samlede projekt. Forvaltningen vil på baggrund heraf tage stilling til, om og hvordan projektets metoder og erfaringer evt. kan udbredes i forvaltningen eller kommunen.

Mikkel Boje

                                 / Eva Stokbro Jensen og Anders Møller Jakobsen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt sammen med dagsordenen.

Til top