Mødedato: 04.12.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Forankring af tre akutboliger i Colbjørnsensgade til gadesovere

Socialudvalget forelægges resultaterne af prøveperioden med tre akutboliger i Colbjørnsensgade til hjemløse gadesovere. Med baggrund i erfaringerne forelægges Socialudvalget Socialforvaltningens ønske om forankring af de tre akutboliger i Colbjørnsensgade.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget godkender, at tre særboliger i Colbjørnsensgade permanent omdannes og forankres som akutboliger til gadehjemløse.

Problemstilling

Socialudvalget besluttede på møde i Socialudvalget den 9. januar 2013, at tre særboliger på forsøgsbasis blev omdannet til akutbolig til gadehjemløse. Socialudvalget besluttede på samme møde, at der efter prøveperioden skulle tages stilling til, om ordningen med akutboligerne skal forlænges.

De tre akutboliger blev oprindeligt oprettet som et bofællesskab under ACT-indsatsen (Assertive Community Treatment) under hjemløsestrategien i Colbjørnsensgade, jf. Socialudvalgets beslutning af 17. juni 2009. Beslutningen om at omdanne de tre særboliger blev bl.a. tilvejebragt, da boligerne over en længere periode stod tomme. Årsagen var, at flere af borgerne i ACT-forløb ikke var interesseret i at bo i bofællesskab, men foretrak egen lejlighed med eget bad, toilet og køkken. Dertil kom, at lejligheder ikke kunne tilbydes til unge og stofafhængige, da lejlighederne er placeret tæt på den åbne stofscene på Vesterbro.

SFI’s hjemløsetælling fra uge 6, 2013, viser, at der i København fra 2009-2013 er sket en stigning i antallet af gadesovere fra 174 til 259. Det til trods for, at der i 2011 var sket et fald til 139. Bl.a. derfor er der fortsat brug for akutboligerne, som giver Socialforvaltningens gadeplansmedarbejdere mulighed for at tilbyde de hjemløse en midlertidig bolig i det øjeblik, hvor borgeren er motiveret for et liv væk fra gaden.

Løsning

Socialforvaltningen ønsker at omdanne de tre særboliger i Colbjørnsensgade til akutboliger målrettet akutte forløb med gadesovere. Formålet med akutboligerne er at tilbyde gadesoverne en midlertidig bolig, hvor de dels kan blive udredt, og hvor medarbejderne samtidig har mulighed for at motivere borgeren til at indgå i et hjælpe- og evt. behandlingsforløb.

Socialforvaltningen har siden marts 2013 haft 4 forløb i bofællesskabet, et 5. er netop igangsat og der er aktuelt 1 borger på venteliste. De fire forløb har varet henholdsvis 2 dage, 3 måneder, 5 måneder og 7 måneder. Derudover har yderligere to borgere været i betragtning til tilbuddet, hvor den ene ikke havde lyst til at bo i bofællesskabet og hvor den anden blev indlagt.

Brugen af akutboligerne har i prøveperioden vist at have den fordel, at det er muligt at handle direkte på borgerens motivation for at komme væk fra gaden, så snart motivationen opstår. Det gælder især borgere præget af psykisk sygdom og andre komplekse socialproblemstillinger, der kan være meget svære at motivere til at modtage hjælp. Disse borgere har ofte begrænset, eller slet ingen, kontakt til relevante hjælpetilbud eller andre borgere – hverken i hjemløsemiljøet eller andre miljøer. De gadesovere, der har en sindslidelse, er derudover ofte meget sky overfor andre mennesker, hvilket besværliggør medarbejdernes muligheder for at motivere dem til at søge fx behandling og bolig. Der har under prøveperioden været et tæt samarbejde mellem Hjemløseenhedens relationsmedarbejdere og Projekt Særtræks psykiater, som har bistået udredning og igangsættelse af medicinsk behandling.

Af de konkrete borgerforløb er der draget følgende erfaringer:

-          De hjemløse har profiteret af at komme inden døre.

-          Lejligheden giver gode rammer for motiverende samtaler om fx opstart af medicinsk behandling og ansøgninger om forsørgelsesgrundlag.

-          Borgerne motiveres til at blive boligindstillet til en mere permanent boligløsning med bostøtte.

-          To borgere er under prøveperioden blevet tilknyttet et distriktspsykiatrisk center, hvilket har haft en betydelig positiv effekt.

Erfaringerne viser desuden, at det er vigtigt, at akutboligerne kun bliver brugt af den gruppe borgere, som lever på gaden med en psykisk sygdom. Det medfører dog, at der til tider potentielt vil være ledige pladser, men Socialforvaltningen vurderer, at denne konstellation muliggør, at forvaltningen kan hjælpe særligt gruppe udsatte borgere, der ellers er i fare for at leve et liv på gaden i længere tid med store menneskelige konsekvenser.

Socialforvaltningen ønsker fortsat, at den enkelte borger kun skal benytte akutlejligheden i en kortere periode på et par måneder, hvorefter vedkommende udsluses til andet tilbud. Medarbejdere fra Hjemløseenhedens udgående team står for støtte og hjælp til beboerne, og hvor de økonomiske udgifter bliver håndteret inden for Hjemløseenhedens ramme.

Visitationen til boligerne vil blive foretaget af Socialforvaltningens opsøgende medarbejdere i Hjemløseenheden. Det er ligeledes Hjemløseenheden medarbejdere, der vil stå for både udredning og evt. motivationsforløb i akutboligen. Relationsmedarbejderne besøger borgeren en til to gange om ugen, ligesom de tilbyder at følge borgeren til forskellige samtaler med bl.a. offentlige instanser.

Akutboligerne er hidtil blevet finansieret af midler fra Hjemløsestrategien, og det har under prøveperioden fungeret sådan, at den enkelte borger først har skullet betale husleje, når vedkommende har et forsørgelsesgrundlag. Indtægten fra borgerens husleje er efterfølgende gået til istandsættelse af lejligheden ved udflytning. Der er her tale om en relativt lille indtægt, da borgerne kun bor i lejligheden i en kortere periode. Denne model for opholdsbetaling ønskes videreført ved en permanent forankring.

 

Økonomi

I forbindelse med de midler, der blev afsat til forankring af projekter under Hjemløsestrategien er der 100.000 kr., som der hidtil ikke er disponeret over. De 100.000 kr. var tiltænkt som en del af forankring af ungepladserne under Hjemløsestrategien, men pladserne er blevet forankret på anden vis.

Socialforvaltningen ønsker derfor pr. 1.1.2014 at anvende 100.000 kr. til forankring af de tre akutboliger i Colbjørnsensgade. Udgiften vil alene gå til betaling af husleje.

Tabel 1. Serviceudgifter ved forankring af de tre akutboliger (1.000 kr., 2013 p/l.)

 

1.000 kr. – 2013 p/l

2014

2015

2016

2017

Serviceudgifter:

 

 

 

 

Betaling af husleje

100

100

100

100

Serviceudgifter i alt

100

100

100

100

 

Videre proces

Såfremt Socialudvalget godkender indstillingen, vil forsøgsordningen med tre akutboliger i Colbjørnsensgade gøres permanent pr. 01.01.2014.

 

 

         Anette Laigaard

                                                                  /Gitte Bylov Larsen

 

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.

Til top