Mødedato: 04.12.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Driftsstatus og kapacitetsovervejelser for stofindtagelsesrum

Se alle bilag
Socialudvalget forelægges den femte status for stofindtagelsesrum inklusiv status på Den Runde Firkant samt resultater af forsøg med udvidelse af antal pladser i stofindtagelsesrummet Skyen og overvejelser omkring forskydning af åbningstider i stofindtagelsesrum. Endelig bedes Socialudvalget drøfte fremtidig placering af fixelance og godkende anskaffelse af ny fixelance samt overdragelse af den ene gamle fixelance til Nationalmuseet.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget, 

  1. at Socialudvalget tager den femte status på stofindtagelsesrum (jf. bilag 1) og status på Den Runde Firkant til efterretning,
  2. at Socialudvalget tager til efterretning, at behandlingspraktik ophører som tilbud fra 2014 (jf. bilag 2),
  3. at Socialudvalget tager Socialforvaltningens overvejelser omkring en yderligere forskydning af åbningstider i stofindtagelsesrum til efterretning (jf. bilag 3),
  4. at Socialudvalget godkender anskaffelse af en ny fixelance efter et kassevognskoncept og uden toilet (jf. bilag 4),
  5. at Socialforvaltningen - med afsæt i data om stofindtag og drøftelser med interessenter - vender tilbage til Socialudvalget med indstilling om fremtidig placering af fixelancen og 
  6. at Socialudvalget godkender, at den mindste af de gamle fixelancer overdrages til Nationalmuseet, der har tilkendegivet interesse i at lade fixelancen indlemme i Nationalmuseets samlinger under ’Danmarks nyere tid 1660-2000’ (jf. bilag 5).

Problemstilling

I nærværende sag behandles to overordnede spor vedr. driften af stofindtagelsesrummene. Det første er en aktuel status på driften af rummene og Den runde firkant samt orientering om ophør af behandlingspraktik som tilbud til brugerne. Det andet er et ”kapacitetsspor”, der omhandler en vurdering af muligheden for at udvide antallet af pladser i Skyen, forskydning af åbningstiden imellem rummene og anskaffelse af en ny fixelance samt dennes fremtidige placering. Derudover indeholder sagen et punkt om overdragelse af den gamle fixelance til Nationalmuseet.

Løsning

Status på drift af stofindtagelsesrummene

Socialudvalget har siden åbningen af det midlertidige stofindtagelsesrum på Halmtorvet 9d løbende fået forelagt en aktuel status på driften. Seneste status blev forelagt udvalget på mødet d. 18. sept. 2013.

Denne femte status for det midlertidige stofindtagelsesrum dækker perioden fra 6. august til og med 6. oktober 2013 og beskriver driften siden det permanente stofindtagelsesrum Skyen åbnede d. 6. aug. på Mændenes Hjem. Den samlede status kan læses i bilag 1. Hovedpunkterne i status er følgende:

Kapacitet og åbningstid

Med åbningen af Skyen på Mændenes Hjem d. 6. august 2013 råder Københavns Kommune over 20 injektionspladser og 6 rygepladser i de tre stofindtagelsesrum.

Med åbningen af Skyen er åbningstiderne omlagt på tværs af stofindtagelsesrummene for at sikre den optimale brug af personaleressourcer ift. antallet af brugere, der anvender rummene. Skyen har åbent dagligt fra 7.45 – 24.00, Stofindtagelsesrummet i på Halmtorvet har åbent fra 11.30 – 19.30 og Fixelancen har åbent fra 13.30 – 17.30.

 

Stoftyper og antal stofindtag

Der er ikke nogen stor forskel mellem Stofindtagelsesrummet på Halmtorvet og Skyen, når man ser på hvilken type stoffer, der bliver indtaget, om end Skyens rygerum formår at tiltrække de brugere, der ryger deres heroin (se data i bilag 1).

Før Skyens åbning var der et gennemsnitligt antal stofindtag på 1.967 pr. uge eller 281 pr. dag. Nu er der 2.830 stofindtag pr. uge dvs. 404 indtag pr. dag. Dvs. der er sket en stigning på 44 %. Stigningen i antallet af stofindtag var forventet, og Skyens medarbejdere giver udtryk for kun at opleve kapacitetspres ift. rygepladserne. Tilsvarende giver beboere og medarbejdere udtryk for ikke at opleve et generelt øget pres i Mændenes Hjem efter Skyen er åbnet.

For rygepladserne registrerer man antallet af besøg, i modsætning til injektionspladserne, hvor man registrerer antallet af indtag pr. bruger. Dvs., at en ryger kan nå at ryge flere gange pr. besøg og at det reelle antal stofindtag derfor kan være endnu højere end det opgjorte tal. Pga. den forskellige kultur for stofindtag mellem dem, der ryger og dem, der injicerer, er det ikke muligt at anvende den samme registreringsmetode for de to grupper. Rygerne har tendens til at være længere om deres stofindtag og til at ville ryge igen, straks efter, at de har røget én gang. Denne kultur er svær at bryde, uden at skabe unødige konflikter mellem personale og brugere i rygerummet.

På trods af en samlet stigning i antallet af stofindtag, har stofindtagelsesrummet på Halmtorvet (i Sundhedsrummets lokaler) oplevet et markant fald i indtag i den seneste tid. Der har været et gennemsnitligt antal indtag på 760 pr. uge mod 1.796 ugentlige injektioner, før Skyen åbnede. Der er dermed sket en nødvendig aflastning af Stofindtagelsesrummet på Halmtorvet.

For Fixelancen ses også et fald i antal indtag. Før Skyen åbnede var det ugentlige gennemsnit for injektioner 233, hvilket nu er faldet til gennemsnitligt 160 injektioner pr. uge.

Målgruppen

Brugerne i Skyen er for en stor dels vedkommende gengangere fra Stofindtagelsesrummet på Halmtorvet. En stor andel af brugerne i Skyen er mænd af enden etnisk herkomst end dansk. Dog har Skyen lidt flere af de yngre brugere, mens Stofindtagelsesrummet på Halmtorvet og Fixelancen har flere kvindelige brugere end Skyen.

Gener i lokalområdet

Selvom det udendørs stofmisbrug ikke er elimineret, er det opfattelsen, at det forekommer i en reduceret form ift. før, stofindtagelsesrummene åbnede. Stofindtag uden for rummene vurderes aktuelt at være udtryk for akut stofbehov mere end for konsekvent fravælgelse af stofindtagelsesrummene. Der er dog til stadighed fokus på opsøgende indsats ift. de brugere, der indtager stoffer udendørs.

Gården ved Sundhedsrummet, Stofindtagelsesrummet, Fixelancen og Cafeen opleves nu roligere end henover forår og sommer. Færre brugere tager ophold i gården, og der er færre konfliktfyldte episoder.

Renoveringen af Istedgade giver nogle udfordringer, da hegn, opgravninger osv. skaber et andet flow og nogle smalle steder på gaden, hvor ophold og stofindtag finder sted. Det har betydning for situationen omkring Mændenes Hjem og Skyen, hvor der særligt i aften timerne opleves uro. Renoveringen forventes afsluttet til nytår.

Efter natten kan man finde efterladt injektionsudstyr i Viktoriagade, Abel Cathrines Gade og Lille Istedgade, samt i den Brune Kødby.

Københavns Kommunes Sweep ‘n Change-renhold møder nu kl. 7, frem for som tidligere kl. 8.30 for at sikre gaderne omkring tilbuddene endnu bedre service i forhold til renhold. Samlet består rengøringen nu af:

Sweep ‘n Change-renhold i weekenden fra kl. 7.
Flex-renhold: er på gaden alle dage fra kl. 12.30-20.00.
Sprøjtepatruljen: går hver dag på Indre Vesterbro omkring kl. 14.
TMF-renhold: er på gaden alle hverdage fra kl. 06.00- 13.00
Kejd-renhold: er i området på alle hverdage fra kl. 8.00-14.00

Desuden står Teknik- og Miljøforvaltningen og Center for Renhold foran at kunne opstille toilet på Øksnehallens Forplads, til gavn for brugerne og lokalområdet.

Konfliktstituationer

Sker der voldsomme hændelser i stofindtagelsesrummene, skrives der situationsrapporter, hvor det bl.a. angives, om situationen skal følges op.

Der har i denne periode været:

20 overdoser/forgiftninger

17 konflikter mellem brugere

14 tilfælde af trusler, skub eller vold mod personalet

1 tilfælde af voldsom adfærd

1 ulykke

1 epileptisk anfald

1 psykose

Alle episoder, hvor medarbejdere har været udsat for vold eller grove trusler er blevet politianmeldt, og episoderne er blevet anmeldt som arbejdsskader.

Der ses et markant fald i antallet af voldsomme episoder siden seneste status, hvor der for en tilsvarende tidsperiode var 44 tilfælde af forgiftninger og 23 tilfælde af voldsomme episoder. Der er ingen entydig forklaring på den positive udvikling, men en mulig årsag kan være den øgede kapacitet og deraf følgende lavere pres på lokaliteterne. Ligeledes har medarbejderne voksende erfaring med håndtering af voldsomme episoder og et konstant fokus på at nedbringe antallet.

Brobygning og fremskudt indsats

Brobygningen er et forsøg på at bruge kontakten med brugerne i stofindtagelsesrummene til at hjælpe dem videre til relevante tilbud. Medarbejderne i stofindtagelsesrummene bygger i tiltagende grad bro til andre offentlige tilbud. Siden sidste status er antallet af sundhedsydelser steget fra 57 til 290 og brobygning til socialrådgivning er steget fra 21 personer til 137 personer siden sidste status. Endelig er brobygning til stofmisbrugsbehandling steget fra 10 personer til 60 personer siden sidste status. Dette er bl.a. et resultat af den fremskudte indsats, som Rådgivningscenter København tilbyder i rummene (se yderligere data i bilag 1).

Behandlingspraktik ophører som forsøg

Socialudvalget vedtog et forsøg med behandlingspraktik i forbindelse med udmøntningen af midler fra budget 2013 til stofindtagelsesrummet Skyen. I budgettet var der midler til helårsdrift af Skyen, som imidlertid først kom i drift i august. Indtil august finansierede driftsmidlerne alene et midlertidig stofindtagelsesrum, som imidlertid var billigere end budgetteret, så en difference på ½ mio. kr. kunne gå til et forsøg med behandlingspraktik.

Der er ikke afsat tilsvarende midler i Budget 2014, hvorfor tilbuddet umiddelbart må bortfalde (se desuden bilag 2). De to fremskudte medarbejdere fra Rådgivningscenter København er varigt finansierede og fortsætter på Vesterbro.

Forskydning af åbningstider

Socialforvaltningen har forholdt sig til, om stofindtagelsesrummene kan forskyde åbningstiderne yderligere i mellem sig og holde åbent til senere. Dette er sket under hensyn til, at forskydning af åbningstid skal være udgiftsneutral og have proportionalitet ift. antallet af brugere, en ny åbningstid vil påvirke. Det vurderes mest hensigtsmæssigt at udvide åbningstiden i Skyen i Mændenes Hjem, hvor der i forvejen er et døgnåbent tilbud at trække på, i form af Kontaktstedet og herberget i huset.

I bilag 3 beskrives to udgiftsneutrale scenarier for yderligere forskydning af åbningstid mellem Stofindtagelsesrummet på Halmtorvet og Skyen, hvor der kan holdes åbent til enten 01.00 eller 02.00 mod en tilsvarende senere åbning i Stofindtagelsesrummet på Halmtorvet. En udgiftsneutral forskydning af åbningstiderne vil således ikke medføre et døgnåbent tilbud.

Ved en forskydning af åbningstiden kan stofindtagelsesrummene holde længere i nattetimerne - fx som beskrevet i bilaget til kl. 01.00 eller 02.00. Dette sikrer et større tidsrum i døgnet, hvor brugerne har adgang til stofindtagelsesrum og dermed for stofindtag under ordnede forhold. Udfordringen ved en forskydning af åbningstiden er, at de forskudte timer skal hentes fra en anden del af åbingstiden. Forskydningen risikerer derfor at medføre en reduktion af timer i de mest besøgte tidsrum tidligere på dagen. Ligeledes gør lederen af Mændenes Hjem opmærksom på, at en forskydning af åbningstiderne vil have konsekvenser for medarbejderne, idet de ikke, som nu, vil kunne arbejde i treholdskift. I stedet skal medarbejderne have dag- og aftenvagter. Dette forventes at ville gøre det sværere at fastholde og rekruttere personale. Lederen af Mændendes Hjem vurderer, at der ikke vil være tilsvarende personalemæssige udfordringer ved fordeling af nattevagter i et døgnåbent tilbud.

Vurderingen fra lederen af Mændenes Hjem er, at det på nuværende tidspunkt er for tidligt at iværksætte en yderligere forskydning af åbningstiderne, fordi vi endnu ikke kender den reelle effekt af åbningen af Skyen, hvilket Socialforvaltningen støtter. Socialforvaltningen vil derfor ikke umiddelbart ændre åbningstiderne. Socialforvaltningen vil følge op på niveauet for uro i nattetimerne og medtage det i de kommende overvejelser.

Københavns Politi, Station City, giver udtryk for et stærkt ønske om et døgnåbent stofindtagelsesrum dvs. åbningstider ud over hvad en forskydning af åbningstider medfører. Politiet ønsker mulighed for også om natten at kunne henvise brugere på gaden til et stofindtagelsesrum.

Indkøb af ny fixelance

De nuværende fixelancer overholder ikke arbejdsmiljøkravene til en fast arbejdsplads, og det kan ikke betale sig at ombygge dem. I budget 2014 blev der derfor afsat 600 t. kr. til indkøb og indretning af en ny fixelance med fire pladser. Heraf blev 400 t. kr. afsat i budget 2013 med henblik på opstart af indkøbsprocessen i 2013. Socialforvaltningen anbefaler, at fixelancen indrettes uden toilet for at give bedre plads til stofindtag i fixelancen sikre personalet privatliv ifbm. toiletbesøg.

Arbejdsmiljøreglerne dikterer dog, at der i forbindelse med en fast arbejdsplads skal være toilet indenfor en rimelig afstand. En fixelance uden toilet skal derfor altid placeres med et toilet indenfor rimelig afstand. Det kan betyde mindre mobilitet ift. fixelancens placering. Det er dog Socialforvaltningens vurdering, at det i praksis vil være muligt at finde placeringer, hvor der er adgang til toiletfaciliteter, eksempelvis på Sundholm og den nuværende placering nær Sundhedsrummet. Se desuden bilag 2.

Fixelancens fremtidige placering

Fixelancen kan have flere funktioner. Fixelancen kan fungere som ekstra kapacitet ved spidsbelastninger, som egentlig kapacitet hvor behovet er begrænset, eller fixelancen kan på fleksibel vis teste behovet for stofindtagelsesrum i områder med et muligt behov.

I den periode, hvor der alene har været et midlertidigt stofindtagelsesrum, har fixelancen (fixelancerne) bidraget substantielt med kapacitet på Indre Vesterbro, hvad enten de har været placeret i Lille Istedgade eller ved det midlertidige stofindtagelsesrum. Med oprettelsen af Skyen på Mændenes Hjem er der fremadrettet en betydelig fast kapacitet på Indre Vesterbro. Fra medio 2016 med kapacitet på Halmtorvet 17 og indtil da med kapacitet i det midlertidige stofindtagelsesrum. Der er dermed ikke brug for fixelancens ekstrakapacitet til målgruppen på Indre Vesterbro, selvom en nærmere analyse af spidsbelastninger bør foretages, inden behovet endeligt afskrives.

En anden brug af fixelancens kapacitet er at målrette den afgrænsede målgrupper, hvor fixelancens mindre kapacitet er tilstrækkelig. Det har således været på tale, at fixelancen kunne være et tilbud målrettet de stofbrugende kvinder, og fixelancen blev placeret i nærheden af Reden på Indre Vesterbro. En nærmere analyse af behovet og drøftelser med interessenter, kunne afdække denne mulighed.

Endelig kan fixelancen bruges til at teste om der er behov for et stofindtagelsesrum i andre områder af byen. Opsamling af kanyler og informationer fra herberger har hidtil peget på Sundholm og Ydre Nørrebro som mulige områder med behov for stofindtagelsesrum. Fixelancen kunne opstilles for en periode i disse områder for at teste behovet. Et eventuelt behov vil enten skulle dækkes ved en fortsat placering af Fixelancen eller ved finansiering af et egentligt stofindtagelsesrum. En fordel herved kunne være, at man kunne håbe på at trække noget af stofindtaget væk fra det meget belastede Indre Vesterbro.

For at nå til en kvalificeret indstilling til Socialudvalget, ønsker Socialforvaltningen at indhente data og gå i dialog med relevante interessenter.

Overdragelse af gammel fixelance til Nationalmuseet

Den mindste af de nuværende fixelancer har ikke været i brug siden forsommeren. Den ikke lever op til arbejdsmiljøkravene og henstår nu ubrugt. Nationalmuseet, Danmarks Nyere Tid, ønsker at få overdraget den lille fixelance med henblik på at lade den indgå i sin samling. Nationalmuseet har tilkendegivet, at de anser fixelancen som en vigtig genstand med stor symbolsk og national betydning, hvortil der kan knyttes nogle interessante historier set ud fra et velfærdssstatsperspektiv.

Såfremt udvalget godkender overdragelse af fixelancen til Nationalmuseet, vil det forventeligt finde sted i december/januar. En overdragelse af fixelancen til Nationalmuseet forudsætter, at værdien sættes til lig 0 kr., så et eventuelt lille provenu af salget går dermed tabt for forvaltningen. Værdien af fixelancen vurderes imidlertid som meget beskeden.

Økonomi

Indkøb og indretning af den ny fixelance forventes at kunne holdes inden for det afsatte budget på samlet 600 t. kr.

Indkøb og indretning har ingen øvrige driftsmæssige eller personalemæssige konsekvenser.

Ved en overdragelse af fixelancen til Nationalmuseet, sættes fixelancens værdi sættes til 0 kr..

Videre proces

Socialudvalget vil få forelagt en ny status primo 2014.

Såfremt Socialudvalget godkender indstillingen, forventer Socialforvaltningen, at det er muligt at indkøbe, få leveret og indrettet køretøjet i løbet de næstkommende 3-4 måneder. Dermed forventes den ny fixelance at kunne sættes i drift primo 2014.

 

                                 Anette Laigaard

                                                                  /Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen og vicekontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.

Til top