Mødedato: 04.12.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Stofindtagelsesrum i Halmtorvet 17

Socialforvaltningen ønsker at gå i dialog med interessenter til det kommende stofindtagelsesrum i Halmtorvet 17 med henblik på at kvalificere indholdet i tilbuddet.   

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,

1. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen går i dialog med interessenter til stofindtagelsesrummet i Halmtorvet 17 for at undersøge mulighederne i øget kapacitet og behandling.

Problemstilling

Der blev afsat midler i budgetaftale 2014 til etablering og drift af stofindtagelsesrum i Halmtorvet 17. Åbningen af det nye stofindtagelsesrum er muligheden for at åbne et nyt kapitel i kommunens indsats overfor de allermest udsatte stofmisbrugere på Indre Vesterbro. At gøre det så ambitiøst som muligt, kræver at det sker på baggrund af de nyeste erfaringer med drift af stofindtagelsesrum. Siden budgetaftalen har Socialforvaltningen således set på bygningsmæssige muligheder for at optimere indretningen af lokaliteten, ligesom forvaltningen har vurderet mulighederne for optimal udnyttelse af de bevilligede driftsmidler. Forvaltningens foreløbige konklusioner er, at der bør ske en udvidelse af kapaciteten i forhold til det planlagte, og at behandling - bredt forstået - bør prioriteres højere. For at sikre den bedst mulige kvalitet i en indstilling til Socialudvalget, bør forvaltningens vurderinger imidlertid kvalificeres gennem inddragelse af relevante organisationer og lokale interessenter.  

Løsning

Kapacitet

De foreløbige erfaringer fra det midlertidige stofindtagelsesrum og Skyen på Mændenes hjem er, at målgruppen har taget rummene til sig i en grad, så kapaciteten i perioder er presset. Det gjaldt selvfølgelig særligt da der alene var et midlertidigt stofindtagelsesrum, men det gælder også nu i perioder med spidsbelastninger og i forhold til stofindtagelseskapaciteten for rygning.

I Halmtorvet 17 er der hidtil projekteret med i alt 12 pladser til rygning og injektion. Til det brug er der afsat to rum af hver 30 m2. Socialforvaltningen vurderer, at det er hensigtsmæssigt med en mulighed for at kunne udvide kapaciteten, der kan ibrugtages, hvis og når der viser sig behov.  Denne vurdering ønsker forvaltningen at kvalificere med inddragelse af lokale interessenter og en bredere kreds af fagfolk.

Supplerende tilbud i det Sociale Hus

Åbningen af det nye stofindtagelsesrum er samtidig muligheden for at åbne et nyt kapitel i kommunens indsats overfor de allermest udsatte stofmisbrugere på Indre Vesterbro. Det har hidtil været en succes, hvis det overhovedet var muligt at få målgruppen ind i stofindtagelsesrum, væresteder og sundhedstilbud. Resultatet har været at reducere skaderne ved at være i et aktivt stofmisbrug. Det har nu vist sig realistisk at nå dette mål. Samtidig med, at de to stofindtagelsesrum og diverse væresteder og sundhedstilbud fastholder disse resultater, bør indsatsen udvides til også at bringe nogle af brugerne videre. Der er gjort nogle erfaringer med fremskudt behandling, erfaringer som bør udvikles og udvides. Det er derfor forvaltningens opfattelse, at det nye tilbud i Halmtorvet 17 – udover selve stofindtagelsesrummet – bør vægte udviklingen af behandlingsmetoder - bredt forstået - tilpasset målgruppen. Forvaltningen åbner hermed for overvejelser om at prioritere det udviklingsrettede frem for det værestedsrettede, som allerede eksisterer i adskillige andre tilbud i området.  

Dette perspektiv ligger i øvrigt i god forlængelse af Socialudvalgets oprindelige inspiration fra Vancouver, hvor man formår at integrere rådgivning, behandling og stabilisering med stofindtagelsesrummet.

Stofindtagelsesrummet på Halmtorvet 17 har mulighederne for at blive rammen for udvikling af metoder for rådgivning, behandling og brobygning til denne målgruppe. Det betyder, at ”behandling” vil skulle tænkes bredt og i form af et udviklingsorienteret, dynamisk miljø hvor tærsklen fra stofindtagelsesrummet ind i behandlingen er så lav som mulig. Man kan også undersøge mulighederne for integration af allerede eksisterende behandlingsaktiviteter som dagbehandling, visitation m.m.

For at skabe et yderligere dynamisk miljø, kunne Det Sociale Hus fortsat være ramme for andre aktiviteter, som kunne være udviklingsorienterede aktiviteter for målgruppen.  Det kunne være uddannelse af tidligere stofmisbrugere i at leve et stoffrit liv (SMART-metoden som der allerede arbejdes med), invitere organisationer ind til at bruge huset (Anonyme Narkomaner, Brugerforeningens Sprøjtepatrulje) og samarbejde med frivillige organisationer, der arbejder udviklingsorienteret med målgruppen.

En konsekvens af denne tilgang ville være, at de i budgetaftalen afsatte driftsmidler i højere grad vil skulle anvendes til behandlingsaktiviteter frem for til værestedsaktiviteter som ellers anført i det oprindelige budgetnotat, der lå til grund for bevillingen i Budget 2014. En ændret prioritering af aktiviteter vil også få betydning for indretningen, som den foreløbig er tænkt i et byggeudvalg. Fx vil der uden værested ikke være behov for et industrikøkken. Forvaltningen ønsker at kvalificere disse oplæg til beslutninger, inden de bliver indstillet til udvalget.

Tidsplan
En inddragelse af lokale interessenter og en bredere kreds af fagfolk vil forskyde færdiggørelsen af Halmtorvet 17 en måned til sensommeren 2016.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialforvaltningen går i dialog med brugerrepræsentanter / Brugerforeningen, Vesterbro Lokaludvalg, Mændenes Hjem m.fl. om forslag til optimering af stofindtagelsesrummet i Halmtorvet 17.

Socialforvaltningen vender - på baggrund af inddragelsen - tilbage til Socialudvalget d. 22.1.2014 med en indstilling. 

                Anette Laigaard /           

                                Anders Kirchhoff

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen og vicekontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt. 

Til top