Mødedato: 04.12.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Afrapportering vedr. hjemmeplejens kvalitetsmål, brugertilfredshedsundersøgelse og tilsyn

Socialudvalget forelægges den årlige afrapportering vedrørende kvalitetsmål, brugertilfredshedsundersøgelse og tilsyn for hjemmeplejeområdet for udsatte borgere og borgere med handicap og sindslidelse.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget, 
  1.  at Socialudvalget tager afrapportering vedr. hjemmeplejens kvalitetsmål, brugertilfredshedsundersøgelse og tilsyn til efterretning, og
  2. at Socialudvalget godkender, at der fremadrettet foretages halvårlige tilsyn med leverandører af hjemmepleje frem for kvartalsvise tilsyn.

Problemstilling

Socialudvalget blev den 21. november 2012 orienteret om, at udvalget fremadrettet får forelagt en samlet afrapportering ift. hjemmeplejens kvalitetsmål, brugertilfredshedsundersøgelse og tilsyn én gang årligt.

Socialudvalget godkendte desuden den 21. november 2012 revision af kvalitetsmål for hjemmeplejen, således at der er tale om fire kvalitetsmål i stedet for seks mål. Det betyder, at kvalitetsmålene udelukkende bliver evalueret ud fra elektroniske data.

Den 3. marts 2012 godkendte Socialudvalget tilsynspolitik for hjemmehjælpsområdet i Socialforvaltningen, hvori det fremgår, at der skal føres kvartalsvise tilsyn med leverandører af hjemmehjælp. Dette har været praksis indtil nu, men Socialforvaltningen ønsker at reducere antallet af tilsyn, således at der fremadrettet foretages halvårlige tilsyn i stedet.

Løsning

Afrapportering vedrørende hjemmeplejen 2013

Status på hjemmeplejens kvalitetsmål

Socialforvaltningens afrapportering vedrørende hjemmeplejens fire kvalitetsmål baserer sig på elektroniske data indsamlet via hjemmeplejens IT-system (CSC Omsorg). Der kan derfor også kun følges op på kvalitetsmålene i forhold til den kommunale leverandør, da de private leverandører ikke benytter CSC. Der bliver fulgt op på kvalitetsmålene i forhold til de private leverandører gennem brugertilfredshedsundersøgelsen og i forbindelse med borgerhenvendelser.

Kvalitetsmål Mål Resultat
1. Fast kontaktperson hos leverandøren > 85 pct. 86,5 pct.
2. Fast kontaktperson hos Hjemmepleje-visitationen > 98 pct. 97,9 pct.
3. Tilstræbe få forskellige medarbejdere i hjemmet > 66 pct. Dag: 61,7 pct. Aften: 67,9 pct.
4. Ingen aflysninger af hjemmehjælp fra leverandøren > 98 pct. Personlig pleje: 100 pct.
Praktisk hjælp: 100 pct.
Opgjort september/oktober 2013.

Forvaltningen følger månedsvist op på kvalitetsmålene med undtagelse af medarbejderkontinuiteten (mål 3), som opgøres kvartalsvist.

Som det ses af tabellen, lever forvaltningen generelt op til kvalitetsmålene. Den primære afvigelse ligger ved medarbejderkontinuiteten i daggrupperne (mål 3). Kvalitetsmålet viser, hvor stor en andel af borgerens leverede besøg, som er leveret af de to medarbejdere, der har været oftest i borgerens hjem. Kvalitetsmålet på 2/3 af besøgene nås aktuelt i to af de fem distrikter i Den Sociale Hjemmepleje. Den Sociale Hjemmepleje har fokus på, hvordan erfaringerne herfra kan videreføres til de øvrige distrikter.

Kvalitetsmålet 4
vedrører aflysninger fra den kommunale leverandør og dækker således ikke aflysninger fra borgere eller forgæves gang. Personlig pleje må aldrig aflyses af leverandøren, hvorfor andre hjælpere eller vikarer udfører hjælpen, hvis den oprindelige medarbejder er forhindret i at varetage hjemmehjælpsbesøget. Ved aflysning af praktisk hjælp skal der gives et erstatningsbesøg indenfor 5 hverdage. Den Sociale Hjemmepleje overholder aktuelt disse mål ved samtlige besøg af både personlig og praktisk hjælp.

Status på brugertilfredshed med hjemmeplejen

Forvaltningens brugertilfredshedsundersøgelse på hjemmeplejeområdet for 2013 viser, at brugerne generelt set er tilfredse med den leverede hjemmepleje. Nærmere bestemt er 82,5 pct. af de brugere, der modtager personlig pleje, tilfredse eller meget tilfredse med hjælpen. Tilsvarende er 78,2 pct. af de brugere, der modtager praktisk hjælp, tilfredse eller meget tilfredse med hjælpen.

Der er dog sket et fald i tilfredsheden fra 2012 til 2013, jf. tabellen nedenfor:

 
  Tilfredshed med personlig pleje Tilfredshed med praktisk hjælp
Brugertilfredsheds-undersøgelse 2011 88,3 74
Brugertilfredsheds-undersøgelse 2012 88,2 82,6
Brugertilfredsheds-undersøgelse 2013 82,5 78,2

Forvaltningen indfrier således kun sit resultatmål på 80 pct. i forhold til tilfredsheden med personlig pleje, men ikke i forhold til praktisk hjælp.

Brugertilfredshedsundersøgelsen fra 2013 viser også forskel i tilfredshed med hhv. den kommunale leverandør og de private leverandører. 
 
  Tilfreds/meget tilfreds Utilfreds/meget utilfreds Hverken/eller
Kommunal leverandør 79,2 pct. 13,0 pct. 7,8 pct.
Private leverandører 77,6 pct. 4,1 pct. 18,3 pct.

Fordelingen af tilfredshed på de forskellige leverandører viser, er der er en lille tendens til, at den kommunale leverandør både opnår størst tilfredshed og størst utilfredshed i forhold til de private leverandører, der opnår mere gennemsnitlige besvarelser. Forskellen på utilfredshed hos den kommunale og de private leverandører fremstår på baggrund af et begrænset datagrundlag. 114 af de adspurgte har kommunal leverandør, og 37 har private leverandører.

Rent metodisk udfordres brugertilfredshedsundersøgelsen af, at hjemmeplejens borgere omfatter personer med kognitive, misbrugsrelaterede, psykiske og sociale problemer, der ofte vanskeliggør gennemførelsen af interviewet og afspejles i manglende stringens i besvarelsen af spørgeskemaet. Det er derfor en del usikkerhed forbundet med borgernes besvarelse.

Forvaltningen vil fortsat arbejde for at forbedre brugertilfredsheden og fastholde fokus på fast kontaktperson for borgeren og så faste hjælpere som muligt i hjemmet. Herudover arbejder Den Sociale Hjemmepleje på at inddrage borgeren mest muligt i både planlægningen og selve hjælpen i hjemmet. Dette sker i form af den hjemmehjælp, der gives som hverdagstræning, og derudover er det målet, at al skal være inddragende og med borgernes ressourcer i fokus.

Tilsyn
Tilsynene fokuserer på borgernes oplevelse af, om de fik leveret hjemmehjælp på den planlagte leveringsdato, og om hjælperne udførte den hjælp, som borgerne er blevet bevilliget.

Overordnet viser tilsynene, at 92,2 procent af de adspurgte borgere mener, at de fik leveret hjemmehjælp på den planlagte leveringsdato, mens 6,1 procent ikke mener, de fik leveret hjælpen. 1,7 procent har ikke svaret på spørgsmålet. Tilsynet viser også, at 86,1 procent af de adspurgte mener, at hjælperne udfører den hjælp, som borgeren er blevet bevilget, mens 5,2 procent ikke mener, de får den hjælp, de er bevilliget. 8,7 procent har svaret ’ved ikke’.

Ved nærmere analyse af de negative svar fremgår det, at en del af disse personer selv har aflyst hjælpen. Derudover fremgår det, at en del af disse personer ikke mener at være informeret om, hvilken hjælp de er bevilliget, hvorfor det kan være svært at vurdere, om de har fået den planlagte hjælp.

Halvårlige tilsyn fremadrettet
På baggrund af erfaringerne fra de kvartalsvise tilsyn udført i perioden 2010-2013 er det Socialforvaltningens anbefaling at reducere antallet af tilsyn til halvårlige tilsyn fremadrettet.

Erfaringerne fra de tidligere tilsyn er, at det er en særdeles tidskrævende kontrolform, idet der ringes rundt til de enkelte borgere, som er bevilget hjemmehjælp, for at kontrollere den leverede hjælp. Det er desuden en kontrolform, som ikke nødvendigvis afføder særligt præcise resultater, da borgerne har oplevet at være blevet kontaktet så mange gange, at de adspurgte borgere nærmest besvarer spørgsmålene pr. automatik, og spørgsmålene forårsager usikkerhed og frustration hos en i forvejen skrøbelig gruppe borgere. Det vurderes derfor tilstrækkeligt at føre halvårlige tilsyn, der også understøttes af borgernes respons på de mange gentagne tilsyn i perioden 2010-2013.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialudvalget forelægges en ny afrapportering vedrørende hjemmeplejens kvalitetsmål, brugertilfredshedsundersøgelse og tilsyn ultimo 2014.

         Anette Laigaard

                                                                  /Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.

Til top