Mødedato: 04.12.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Status på Handleplan for børnehandicapområdet. December 2013

Se alle bilag
Socialudvalget forelægges status for aktiviteter og resultater på børnehandicapområdet.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller

1. at Socialudvalget tager status for Handleplan for børnehandicapområdet til efterretning

Problemstilling

En forældregruppe til børn med handicap i København kom i foråret 2013 med omfattende kritik af den samlede sagsbehandling på børneområdet på handicapcentret.  På den baggrund besluttede Socialudvalget i april 2013 en Handleplan, der skulle rette op i forlængelse af kritikpunkterne. Handleplanen blev i både august og oktober 2013 udvidet med yderligere aktiviteter. Af handleplanens aktiviteter er de alle enten gennemført eller i god gænge.  

Løsning

Forvaltningen vurderer, samlet set, at der er god fremdrift i planen, der udvikles dynamisk i forlængelse af dialogen med Forældrerådet.

Nedenfor fremhæves de væsentligste fremskridt siden sidste status i oktober. I bilag 1 er der en systematisk gennemgang af alle aktiviteterne.

Organiseringen af arbejdet i Handicapcentret

Kritikken af ydelserne på børnehandicapområdet har givet anledning til at se på, om der er problemer i måden arbejdet er organiseret på. Eftersynet er hjulpet på vej af forældre, som finder at problemer med diskontinuitet, mangel på koordination og mangel på intern vidensdeling bundet i måden Handicapcentret er organiseret på.  

Forvaltningen har – som det fremgår af bilag 1 – iværksat en række umiddelbare tiltag, der har til formål at skabe kontinuitet, koordinering og vidensdeling: De koordinerende sagsbehandlere er ved at være implementeret, og de første tilbagemeldinger fra forældrene er overvejende positive. Fælles temadage og intern praktik skal være med til at skabe vidensdeling i det daglige arbejde. Kontinuitet og vidensdeling søges også skabt gennem nyudviklede samarbejdskataloger og udvikling af fælles standarder for brug af journalsystemet.

Forvaltningen har også valgt at iværksætte en organisationsanalyse, selvom der ikke blev afsat midler til det i Budget 2014. Det betyder, at det ikke bliver en ekstern organisationsanalyse, men en analyse gennemført med interne ressourcer herunder forvaltningens HR-kontor. Analysen bliver en del af Handicapcentrets strategiske arbejde og forventes afsluttet i maj 2014. Kommissorium for analysen er vedhæftet som bilag 2.

Fortsat samarbejde med forældrene

Samarbejdet med forældrene har nu i snart et ½ år været formaliseret i et Forældreråd. Forvaltningen vurderer, at det er et yderst værdifuldt arbejde, og det er forvaltningens opfattelse, at forældrene oplever samarbejdet meningsfuldt. Forældrene bidrager med kvalificering af en lang række indsatser som de koordinerende sagsbehandlere, brevskabeloner, kompetenceudviklingsforløb for medarbejderne, samarbejde med andre centre og forvaltninger, strategi på børnehandicapområdet og Familiehuset.

Tilbagemeldinger fra forældre finder også sted i en netop gennemført brugerundersøgelse og i et planlagt forløb med borger-evalueringer af samtaler (se bilag 1 for uddybning). Endvidere har forældre gennem forældrerådet været inviteret til møder for at give vurderinger af idéerne i den kommende strategi for børnehandicapområdet og sætte ord på de foreløbige erfaringer med den koordinerende kontaktperson.

Mindskede krav til sandsynliggørelse

Forældrene har vedvarende kritiseret kravene til sandsynliggørelse, de bliver mødt af, når forvaltningen ved Handicapcentret skal afgøre ansøgninger. Forvaltningen har derfor undersøgt, om det er muligt at mindske kravene til sandsynliggørelse inden for lovgivningens rammer. 

Ifølge Deloitte – som forvaltningen har rådført sig hos – kan et generelt ophør med at indhente supplerende oplysninger hos specialskoler og institutioner ikke accepteres. Ligesom Ankestyrelsen sandsynligvis ikke vil acceptere en bevilling, der kun bygger på forældrenes udsagn og forvaltningens skøn. Dog vil det være muligt at justere HCKs praksis, så det ikke er fast procedure altid at indhente oplysninger fra skoler og institutioner, men at det afgøres ud fra den enkelte sag. Eksempler på justeret praksis vil være, at Handicapcentret ikke længere beder om navn og cpr. nr. ved aflastning efter §41, og ligeledes ikke foretager stikprøvekontrol og beder om dokumentation hos familier med aflastning efter §41. Der vil skulle udarbejdes en vejledning for den justerede praksis.

Handicapcentret udarbejder et vejledende beregningskatalog for gennemsnitsforbrug af tøj, vask etc. fremgår. Kataloget vil blive drøftet med de øvrige 6-byer med henblik på lette sagsbehandlingen for forældre og forvaltning. Afgørelserne skal fortsat tage udgangspunkt i den enkelte families oplysninger, men kataloget kan være vejledende og skabe gennemsigtighed for forældrene.

HCK vil desuden udarbejde en række cases for at illustrere de udfordringer, vi oplever med balancen mellem sandsynliggørelse og dokumentation. Forvaltningen har d. 22.11.2013 fremsendt brev til Ankestyrelsen om en vejledende udtalelse i forhold til de fremsendte cases.

Familiehus

Forligspartierne har indgået aftale om at etablere et Familiehus. Et Familiehus vil skulle være motoren i introduktion, kurser, vejledning og rådgivning af familier med handicappede børn. Socialudvalget har godkendt finansieringen, som nu skal godkendes af ØU og BR. Med politisk godkendelse vil Familiehuset kunne igangsætte aktiviteter fra årsskiftet. Familiehusets funktion og indhold – og dermed også etableringsplan - skal tilrettelægges i tæt dialog mellem Handicapcentret og forældrerådet.

For at kunne fremrykke indsatsen så den kan starte 1. januar 2014 skal der evt. lejes et midlertidig lokale, hvorefter huset kan flyttes til sin endelige placering senere i 2014.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen vender tilbage til Socialudvalget med status for børnehandicapområdet senest i forbindelse med organisationsanalysen i foråret 2014. 

Anette Laigaard / 
        
        Anders Kirchhoff

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt med følgende protokolbemærkning:

Radikale Venstre og Dansk Folkeparti ønsker, at forvaltningens næste status også afrapporterer på det kulturelle skift, der er ved at ske, samt uddybe status fra Forældrerådet, samt at det nye udvalg skal følge implemteringen af handleplanen med tillidsdagsreformen in mente.

Til top