Mødedato: 04.06.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Forenkling af planer, politikker og strategier i Socialforvaltningen

Se alle bilag
Med budgetaftalen for 2014 blev der igangsat et arbejde med at forenkle kommunens mange planer, politikker og strategier (PPS). Hvert udvalg skal beslutte forenklinger på deres område ved at afmelde en række PPS’er. Formålet med forenklingen på Socialudvalgets område er at få en mere simpel og overskuelig ramme for socialpolitikken i København og derigennem styrke det politiske overblik og øge de decentrale lederes handlerum.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget, at Socialudvalget godkender,

1.    At følgende planer, politikker og strategier afmeldes, med de konsekvenser som er beskrevet i bilag 1.

a)      Brugerpolitik for borgere med et handicap

b)      Brugerpolitik for borgere med sindslidelser

c)      Pårørendepolitik for borgere med sindslidelser

d)     Pårørendepolitik for pårørende til borgere med et handicap

e)      En samlet plan for Vesterbro

f)       Misbrugsplan

g)      Hjemløsestrategi

h)      Handicappolitisk strategi

i)        Plan for Københavns Kommunes socialpsykiatri 2009-2012

j)        Københavns Kommunes sundhedspolitik for botilbud og aktivitets- og samværstilbud til borgere med sindslidelser 2011-2014

k)      Strategi for aktivitets- og samværstilbud til borgere med sindslidelser

l)        KK sundhedspolitik for botilbud og aktivitets- og samværstilbud til borgere med sindslidelser 2011-2014

m)    Værdigrundlag for socialpsykiatrien

n)      Socialforvaltningens Handicapplan 

o)   Strategi for voldsramte kvinder

p)      Strategi for børn og unge med handicap og deres familier

q)      Strategi for udvikling af arbejdet med udsatte børn, unge og deres familier

r)       Boligplanen

Problemstilling

Med budgetaftalen for 2014 besluttede politikerne, at der skal ske en forenkling af kommunens mange planer, politikker, strategier, måltal og administrative beslutningsfora. Formålet er at styrke det politiske overblik og øge de decentrale lederes handlerum. Forvaltningernes adm. direktører har i fællesskab arbejdet med forenklinger, og der er besluttet forenklinger af de administrative beslutningsfora, som giver mere målrettet og effektivt samarbejde på tværs af forvaltninger.

Forenklingen af planer, politikker, strategier og måltal er en politisk beslutning, og der fremlægges derfor i denne sag forslag til forenkling på Socialudvalgets område. Forenklingen består konkret i forslag til afmelding af en række PPS’er som politiske styringsdokumenter, fordi de ikke i deres nuværende form tjener det tiltænkte formål på bedste vis. Der er tre kategorier for afmelding:

  1. PPS’en fjernes/annulleres (fx fordi den ikke længere er aktuel/målet er opfyldt)
  2. PPS’en indarbejdes i og sammentænkes med andre PPS’er (fx af hensyn til forenkling, koordinering og reduktion af antal opfølgninger, evalueringer mv.)
  3. PPS’en overgår til at være et administrativt styringsredskab i driften (i overensstemmelse med tillidsdagsordenen og/eller fordi den reelt fungerer som et administrativt dokument).

 

 

Løsning

I forlængelse af forenklingsarbejdet skal rammerne omkring det strategiske, socialpolitiske arbejde i Socialudvalget og Socialforvaltningen i perioden fastlægges.

Socialforvaltningen foreslår, at Socialudvalgets og -forvaltningens fremadrettede strategiske, socialpolitiske arbejde tager udgangspunkt i et nyt koncept bestående af en overordnet socialpolitisk strategi for hele det sociale område i Københavns Kommune, som samler alle Socialforvaltningens nuværende målgruppestrategier.

Socialforvaltningen foreslår at en ny overordnet socialpolitisk strategi skal gå på tværs af alder og forskellige former for særlige behov blandt børn, unge og voksne, som er i kontakt med Socialforvaltningen. Den nye socialstrategi vil således dække både børne- og voksenområdet, børn, unge og voksne borgere med hhv. funktionsnedsættelser og sociale problemer osv.

En ny samlet socialstrategi vil hjælpe til at formulere tydelige socialpolitiske målsætninger og fokusområder og vil dermed bakke op om tillidsreformens intentioner om at lade klare politiske visioner og mål for de forandringer, vi skaber sammen med brugerne, følge af et lokalt rum til at udfolde de konkrete handlinger, der skal til for at nå målene. For borgerne vil det nye koncept bidrage til en mere helhedsorienteret ramme om Socialforvaltningens indsatser.

Handicapområdet
Københavns Kommune har en overordnet handicappolitik på tværs af alle forvaltninger, som angiver de helt overordnede målsætninger og principper. Denne politik bibeholdes.

Herudover har Socialforvaltningen en brugerpolitik, en pårørendepolitik, en handicappolitisk strategi, en handicapplan, handleplaner, en børnehandicapstrategi og en sundhedspolitik.

Det er svært at danne sig et samlet overblik over PPS’erne, og Socialforvaltnignen forslår derfor, at de indtænkes i en overordnet socialpolitisk strategi, samt overgår til at være et administrativt styringsredskab i driften gennem administrative, målgruppespecifikke handleplaner.

Psykiatriområdet
Københavns Kommunes plan for socialpsykiatri er udløbet. Samtidig er der på psykiatriområdet en sundhedspolitik, en strategi for aktivitets- og samværstilbud, et værdigrundlag, en brugerpolitik og en pårørendepolitik. På linje med handicapområdet anbefales det, at området indtænkes i en overordnet strategi, samt overgår til at være et administrativt styringsredskab i driften gennem handleplaner

Dette forventes at bidrage til en mere helhedsorienteret ramme om Socialforvaltningens indsatser. 

Udsatteområdet
På udsatteområdet er der strategier for voldsramte kvinder, hjemløsestrategi, samt en misbrugsplan og Plan for Vesterbro.

På misbrugsområdet pågår der en proces med at udvikle området sammen med relevante interessenter; brugere, pårørende, frivillige organisationer, medarbejdere m.v. Resultatet af processen forventes klar ved udgangen af året.

Vesterbroplanen er implementeret, herunder etablering af stofindtagelsesrummet, og det vurderes ikke nødvendigt med en fornyet plan.

Som for de øvrige målgrupper, bliver udsatteområdet indtænkt i en tværgående socialpolitisk strategi, som omsættes i administrative, målgruppespecifikke handleplaner, jf. ovenstående.

Børneområdet
På børneområdet er der en strategi for udvikling af arbejdet med udsatte børn, unge og deres familier, som udløber i 2014. Der er endvidere en ny strategi for børn og unge med handicap og deres familier, som pt. er i ekstern høring. Det samlede børneområdet forventes indtænkt i en overordnet socialpolitisk strategi. Socialudvalget vil under alle omstændigheder få forelagt resultaterne af den eksterne høring af børnehandicapstrategien og Socialforvaltningens anbefalinger til, hvordan høringssvarene kan inddrages i arbejdet på området.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

En orientering om de forenklinger, som er sket i alle udvalg, behandles i Borgerrepræsentationen til efteråret 2014.

Socialudvalget vil blive forelagt indstilling om med forslag om ny socialstrategi efter sommerferien. 

 

 

Anette Laigaard

                    / Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen og kontorchef Ane K. Christensen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.
Til top