Mødedato: 04.06.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Socialfaglige dialoglaboratorier – nye dialogformer mellem politikere, medarbejdere og borgere

Socialudvalget skal drøfte og godkende igangsættelsen af en række socialfaglige dialoglaboratorier, som gennem aktiv samskabelse mellem borgere, politikere, medarbejdere og forvaltning skal skabe nye løsninger på aktuelle socialfaglige udfordringer og dilemmaer og styrke tilliden og sammenhængskraften på tværs af styringskæderne i Socialforvaltningen

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,

1. at Socialudvalget godkender igangsættelsen af de socialfaglige dialoglaboratorier.

2. at Socialudvalget drøfter, hvilke emner, udvalget ønsker, skal bringes op i de socialfaglige dialoglaboratorier.

Problemstilling

Arbejde med tillidsreformen i Socialforvaltningen har peget på, at en del medarbejdere og ledere oplever, at sammenhængskraften i Socialforvaltningen er udfordret bl.a. andet på grund af en oplevelse af stor afstand fra medarbejderne med borgerkontakt til det politiske niveau og centralforvaltningen.

Medarbejdere og ledere efterspørger, at deres viden og faglighed inddrages mere, når politikere og centralforvaltningen laver udvikling og træffer beslutninger. 

Et af de helt centrale mål med tillidsreformen er desuden at sikre, at borgerens behov kommer til at stå endnu mere i centrum for det arbejde, der laves i Socialforvaltning, og at borgerne bliver aktive medskabere af de ydelser, som forvaltningen leverer.

For at realisere politiske mål om fx livskvalitet og social mobilitet er der en række spørgsmål eller dilemmaer, som det kan være frugtbart at angribe på nye måder, og hvor nye perspektiver kan være vejen til at skabe de gode løsninger.

Løsning

Med henblik på at afsøge nye veje og finde nye svar samt at styrke oplevelsen af sammenhæng, tillid og faglig dialog gennem hele styringskæden ønsker Socialforvaltningen at afprøve en ny samarbejds- og dialogform – de socialfaglige dialoglaboratorier. 

Dialoglaboratorierne kunne tage udgangspunkt i en række spørgsmål.

 Nogle eksempler kunne være følgende: 

  •  I relation til målet om en tidlig indsats, hvordan kan socialforvaltningen så række endnu længere ud og nå nogle af de borgere, vi ikke når i dag? Hvor er der brug for os, og hvordan sikrer vi bedst, at vi støtter op om - og bruger de gode kræfter, der er i lokalområderne?

  • Der er meget fokus på den stigende kompleksitet i vores system og behovet for at skabe enklere indgange for borgerne. Hvordan balancerer vi bedst behovet for specialisering og enkle borgerindgange på en måde, der giver de bedst mulige resultater og service til borgerne?

  • Hvor går den rette balance mellem omsorgspligt og ret til selvbestemmelse på døgntilbud? Borgerens selvbestemmelse er grundlæggende for os at leve op til, men hver dag byder på nye konkrete dilemmaer fx vedrørende sikkerheds- eller misbrugsproblematikker på de socialpsykiatriske bosteder. Hvordan sikrer vi de gode forhold fremadrettet, hvilke udfordringer skal håndteres?

  • Vi vil gerne blive bedre til at inddrage borgerne i udviklingen af vores ydelser og måle mere systematisk på borgernes tilfredshed. Hvordan gør vi bedst det på måder, der tager højde for de særlige udfordringer, vores borgere har – det kunne fx borgere på handicapområdet med lidt eller intet sprog?

  • I relation til målet om en tidlig indsats, hvordan håndterer vi bedst de mange unge, der er på vej ud i massive problemer og ikke har noget sted at bo? Hvordan forebygger vi, at de kommer på de traditionelle herberger? Skal herbergerne indrettes anderledes, eller skal de slet ikke nå dertil?

Hvad er socialfaglige dialoglaboratorier?

De socialfaglige dialoglaboratorier er tværgående dialogfora, hvor politikere, borgere, ledere, medarbejdere på tværs af niveauer i forvaltningen mødes for at få en fælles forståelse af, hvordan forskellige fagligheder, viden, indsatser og kompetencer kan bidrage til at skabe nye løsninger på en forud defineret problemstilling.

De socialfaglige dialoglaboratorier bryder den traditionelle styringskæde i forvaltningen, når borgere, medarbejdere og ledere sammen med politikere inviteres til i fællesskab at udvikle nye løsninger.

Politikere, borgere, medarbejdere og ledere i forvaltningen på tværs af niveauer har alle hvert deres perspektiv på de faglige udfordringer, vi står overfor. Ved at sætte disse sammen i en direkte dialog og refleksion opstår der nye rum for at udvikle løsninger, som sikrer opfyldelsen af de politiske mål med den bedst mulige effekt for borgeren.

Hvad skal der komme ud af laboratorierne?
Udbyttet af de socialfaglige dialoglaboratorier vil i høj grad afhænge af samspillet mellem de forskellige input, som deltagerne bringer op og den efterfølgende dialog. Ambitionen er dog, at de socialfaglige dialoglaboratorier dels kan pege på konkrete løsninger og nye interessante perspektiver på de spørgsmål laboratorierne behandler. Samtidig med, at de kan bidrage til at styrke tilliden og sammenhængskraften på tværs af niveauer i organisationen.

Socialudvalgets rolle i laboratorierne
I udgangspunktet deltager alle parter på lige fod i dialoglaboratorierne. Det politiske niveau vil dog have en naturlig rolle i forhold til at anskueliggøre overfor de andre deltagere, hvilken retning de politiske målsætninger sætter for udviklingen i Socialforvaltningen.

Sådan gennemføres de socialfaglige dialoglaboratorier
De socialfaglige dialoglaboratorier vil have form af workshops, som i udgangspunktet kan bestå af en blanding af forskellige former for oplæg, øvelser og strukturerede dialoger i plenum og blandende grupper. Formen og indhold vil blive tilrettelagt blandt andet med inspiration fra teknikker fra innovationsmetodikken.

Der lægges ikke op til et bestemt antal laboratorier eller en bestemt kadence. Afholdelsen af laboratorierne vil afhænge af, hvilke problemstillinger, som udvalget vurderer relevante at tage op i dialog med forvaltningen.  Det første laboratorium vil blive afholdt i september 2014.

Deltagerne i et socialfagligt dialoglaboratorium vil blive tilrettelagt med udgangspunkt i den udvalgte problemstilling, men de kunne fordele sig således: 

  • 3-4 medlemmer af Socialudvalget
  • 6-10 bruger- og pårørende
  • 8-12 medarbejdere og ledere fra 2-3 udvalgte tilbud og myndighedscenter pr. område
  • 1 direktør
  • 2-4 ledere og medarbejdere fra centralforvaltningen.
For at sikre de bedste rammer for dialogen på møderne, sættes der et loft for antallet af deltagere på ca. 30 pr. møde.

Økonomi

Udgifterne til afholdes af de socialfaglige dialoglaboratorier forventes at kunne afholdes indenfor Socialforvaltningens ramme.

Videre proces

Såfremt Socialudvalget godkender opstarten af de socialfaglige dialoglaboratorier, vil forvaltningen påbegynde planlægningen med udgangspunkt i de emner, som Socialudvalget har peget på som interessante at tage fat på.
Anette Laigaard

                    / Marie Traasdahl Staal

Beslutning

Kontorchef Helle Vibeke Carstensen og vicekontorchef Marie Traasdahl Staal deltog under punktets behandling.

Indstillingens 1. at blev godkendt, og indstillingens 2. at blev drøftet.
Til top